...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Video igre

SimCIty: Igra koja je stavila tačku na legendarni serijal

04.03.2023.

SimCity je bilo jedan od najomiljenijih i najdugovečnijih serijala u svetu video igara. Zadatak da izgradite i održavate jedan grad bio je sasvim dovoljan da se napravi desetak video igara u periodu od 1989. do 2014. godine. Definitivan kraj ovog legendarnog serijala označio je naslov SimCity iz 2013. godine koji su od prvog dana pratili veliki problemi.

.

EA je tih godina tražio način kako da modernizuje SimCity i da ga prilagodi novim trendovima. Na početku protekle decenije svi su bili zaluđeni Fejsbukom i onlajn gejmingom, pa je bilo logično da se ti trendovi stave u službu SimCity serijala. Godinu dana ranije, 2012. godine, EA je ovu logiku testirao naslovom SimCity Social, koji je razvila kompanija Playfish. Igrači jednostavno nisu bili zadovoljni tim konceptom i videlo se da to nije smer u kome treba ići, ali EA nije odustao.

Sada je zadatak da napravi pravu, "veliku", igru sličnog koncepta dobila kompanija "Maxis Emeryville". Po informacijama koje su se tada pojavljivale na specijalizovanim sajtovima, činilo se da su na pravom putu. Igra je grafički izgledala odlično, koncept je delovao kao prirodan nastavak prethodne igre "SimCity Deluxe" iz 2010. godine i sve je delovalo kao da ćemo dobiti savršenu igru.

Ali, onda je došlo vreme da igra konačno ugleda svetlost dana. Ispostavilo se da u samom konceptu postoji jedna velika mana. Igra je zahtevala konstantan pristup internetu, čak iako igrate u singlplejer modu. Pre deset godina svi smo se pataili sa bukvalno sto puta sporijim internet vezama od onih na koje smo danas navikli i sama ta činjenica može biti izvor velikih problema. Da stvar bude gora, očajno su funkcionisala i serveri kompanije EA, koji su opravdavali povećanim interesovanjem.

Igra, ma koliko god da je bila dobra, a jeste, jednostavno nije mogla da se igra. Iako je kasnije omogućeno i igranje u oflajn modu, to je već bilo kasno su negativne reakcije već prepravile internet. Osnova igre je zaista dobra - iako su teritorije na kojim možete da gradite prilično male, to je nadoknađeno velikim brojem opcija. Kada napravite grad, potrebno je da ga održavate - da kontrolišete rad komunalnih službi, određujete poreze... Sve to radi savršeno i zaista je zabavno.

Šteta što su mnogi igrači zbog lošeg starta odlučili da odustanu od ove igre i pređu na "Cities: Skylines" koji je u međuvremenu definitivno postao broj jedan u ovoj kategoriji. Iako se posle ove igre pojavila i verzija za mobilne telefone, to nije uspelo da vrati serijal na stare slave. Kompanija koja je razvijala igru, "Maxis Emeryville" međuvremenu je i ugašena, a od brojnih proširenja koja su najavljivana na kraju se pojavilo samo jedno

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Fantazi lige: Igra ili nešto više?

Kada neko kaže da prati sport, verovatno su prva asocijacija na to prenosi utakmica i praćenje sportskih vesti, no danas…

.

Da li je moguće voditi tematski park sa dinosaurusima?

Simulatori su za izdavače video igara mač sa dve oštrice - ili su užasno dosadsni ili postanu veliki fenomen sa…

.

Vorner Bros snima film "Minecraft"

Vorner Bros radi na filmu o popularnoj igrici "Minecraft". Glavnu ulogu u filmu će igrati Džejson Momoa dok je Met…

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

.

Ako vam nekada dosadi Counter Strike, tu je Valorant!

Pred nama je jedan produženi vikend koji kao da je stvoren za video igre. Vreme kao da je stvoreno da…

.

Into the Breach: Robotska šahovska borba

Konačno je stiglo lepo vreme, što je idealan trenutak da se sa velikih ekrana i konzola prebacimo na mobilne telefone…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo