...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Tehnologija

Može li Chat GPT da zameni Google?

28.02.2023.

Od kako je u novembru prošle godine kompanija Open AI predstavila Chat GPT, odnosno čet robota na bazi veštačke inteligencije, mnogo toga se promenilo u našem shvatanju interneta. Jedna od kompanija koja se našla na udaru je i Gugl i njen internet pretraživač, jer sve veći broj korisnika misli da je Chat GPT adekvatna zamena.

.

Internet bez Gugla je do skoro bio nezamisliv. Iako su se u prošlosti koristili i neki drugi internet pretraživači poput Jahua, Gugl nas je sve kupio odličnim sistemom rangiranja rezultata pretrage ali i integracijom sa drugim servisima, poput imejla.

Danas taj sistem pokazuje sve više mana, jer mnogi veb sajtovi uz pomoć dobre optimizacije uspevaju da "prevare" Gugl kako bi upravo njihov link bio prvi rezultat pretrage. Iako zbog toga mnogi traže alternativu, profesor sa novosadskog PMF-a Miloš Savić kaže da su Guglovi mehanizmi i dalje najbolji.

"Sam sistem za pretraživanje, na bazi ogromne količine tekstualnih dokumenata, formira indeks koji omogućava pretraživanje na bazi nekog korisničkog unosa, odnosno, ključnih reči. Mnogo teži deo je razdvajanje bitnih dokumenata i kada se to uradi, sledi još teži korak, odnosno rangiranje rezultata pretrage. Ono što razlikuje pretraživače nije puko pronalaženje dokumenata, nego mehanizmi po kojima se dokumenti rangiraju", kaže on.

google jpg

Sa druge strane, ukoliko sličan upit postavite Chat GPT-u dobićete odgovor, a ne gomilu linkova kao na Guglu. Kako objašnjava naš sagovornik, Chat GPT je u osnovi samo jezički model koji može da predviđa redosled reči u rečenici.

"On je treniran na osnovu velikog broja dokumenata, pomoću kojih je napravljen jezički model koji ih predviđa. Neko vreme je mehanizam testiran kako bi se razdvojili dobri od loših autputa i tako smo dobili model koji je sposoban da priča sa nama i sintetiše tekst koji je rezultat kombinovanja velikog broja tekstova. Ako taj sistem koristimo za pretragu informacija, on na osnovu ključnih reči samo generiše tekst o tome", objašnjava Savić.

microsoft png

Da li će Microsoft upeti da pobedi Google?

Već na osnovu ovoga vam može biti jasno da Chat GPT ne može biti verodostojna zamena za internet pretraživače na koje smo navikli. Microsoft, koji je jedan od glavnih finansijera kompanije Open AI, ali i sam Gugl su najavili da će u budućnosti u svoje internet pretraživače integrisati sisteme slične Chat GPT-u, čemu se mnogi raduju.

Do tada, obratite pažnju na sadržaje koje čitate na internetu, jer već sada postoje tekstovi iza kojih stoji Chat GPT a ne čovek, kaže novinar Fejk njuz tragača Stefan Kosanović koji se bavi upravo otkrivanjem lažnih vesti.

"Prvi problem koji vidim kod Chat GPT-a je to što ne referencira. On nam daje neke informacije, ali on kao robot ne zna da li je slagao ili ne. Koristio sam ovaj program i video sam da par puta daje lažne odgovore. Kao fekt-čeker vidim da će većina ljudi sada imati pristup pomoćniku koji će da im pomaže u objavljivanju raznih tekstova, što dovodi to toga da se dele informacije za koje ni program ni korisnici ne znaju da li su istinite", kaže Kosanović.

novinepixabay jpg

Ukoliko planirate da koristite Chat GPT za pisanje, na primer, seminarskih radova, bolje nemojte to raditi, jer se ubrzano razvijaju softveri za otkrivanje takvih teksova. To je ono što će i Gugl razvijati u budućnosti, što znači da takvi sadržaji sigurno neće biti prvi rezultati pretrage. Ono u čemu je Chat GPT za sada nenadmašan jeste objašnjavanje pojmova i prepričavanje dugačkih tekstova, dok je sve ostalo samo nuspojava, makar za sad.

Foto: Pixabay, Pexels

M. L.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besmrtnost je moguća?

Poznati futurista Rej Kurcvajl, inače bivši Google inženjer, predviđa da će besmrtnost postati moguća do 2030. godine.

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Četbot izbegava pitanja o izborima

Gugl je objavio da će ograničiti mogućnost svog AI četbota Džemini (Gemini) da odgovara na pitanja o izborima koji će se…

.

NASA "štipnula" Vojadžera

Inženjeri NASA poslali su signal, takozvani "poke", sondi Vojadžer i dobili potencijalno ohrabrujući odgovor. Kako piše CNN, nadaju se da…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo