...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Lifestyle

Uradi sam - sređivanje doma

20.04.2020.

Koliko dugo ste razmišljali o tome da totalno preuredite sobu, da okrečite onaj zid koji vas toliko dugo nervira, da napravite neku novu dekoraciju, ili da jednostavno budete kreativni? Izolacija i previše slobodnog vremena omogućilo nam je upravo to – da se posvetimo svom domu.

.

Hoću li ja to umeti? Od čega prvo da krenem? Ovo su samo neka od pitanja koje postavimo sami sebi kada se konačno odlučimo da počnemo proces preuređivanja kuće. Međutim, ni ne sanjamo da mnogi poslovi i nisu toliko teški. Da je za njihovu realizaciju potrebno samo vreme i ponešto od materijala. Zato, hajde da počnemo...

Za početak su najbitniji zidovi. Uredno okrečeni u nijansi koja će se uklopiti u enterijer daće skroz novi izgled sobi. To je svakako i najjeftiniji način da izmenite izgled prostora. Prvo je svakako potrebno da zaštitite ambijent, odnosno, da prekrijete nameštaj koji je blizu zida kojeg krečite. Zatim, prljavštinu i prašinu treba ošmirglati i prebrisati vodom. Ukoliko postoje rupe i pukotine, ispunite ih gipsanom masom. Kod biranja boje razmišljajte i o njenom kvalitetu. Danas postoje mnoge farbe koje možete kasnije brisati, ukoliko se isprljaju zidovi i to neće ostaviti nikakav trag. Svakako je i nijansa veoma bitna. Izborom svetlijih boja, otvorićete prostor. Izbegavajte tamne nijanse, kao što je crna, jer to umanjuje prostor. Međutim, ukoliko ofarbate u tu nijansu samo jednu stranu zida to dodatno može ulepštati prostor. Zato, igrajte se i budite maštoviti.

dekoracija jpg

S obzirom na to da je napolju veoma lepo vreme, a mi nismo u mogućnosti da izađemo, većinu dana provodimo na terasama. Stoga i od njih možete napraviti veoma udoban kutak za koji vam ne treba puno materijala. Potrebno vam je nekoliko velikih gajbica koje ćete prefarbati u boju po vašem izboru, zatim ih postaviti u ugao tako da dobijete naslon i postolje. Ukrasne jastuke stavite preko toga i dobili ste novo udobno mesto za ispijanje kafe. Svakako da, ukoliko terasu ispunite i biljkama, imaćete doživljaj kao da ste zaista otišli negde u prirodu.

Još jedan savet kako da osvežite prostor bez puno novca i muke jeste da ukrasite zidove. Verujem da svako ima nekoliko lepih tanjira koji nisu u kompletu i sa kojima ne zna šta da radi. Možete ih zakačiti na zidove, time će se dobiti neka nova nota u prostoru. Bitno je samo da ne budu iste veličine ili teksture. Onaj najotkačeniji stavite u centar, a ostale ređajte oko njega.

Oni koji vole i znaju da crtaju mogu da iskoriste i taj talenat. Ukoliko imate stare ramove koje ne znate kako da iskoristite, nacrtajte nešto i ubacite crtež u njih. Kada okačite to na zid razbićete monotoniju.

dekoracija3 jpg

Ukoliko u kući imate neki stari nameštaj, od roditelja, bake i deke, sa kojim već duže vreme ne znate šta da radite – preuredite ga. Dovoljno je da ga ofarbate u neku novu boju, da osvežite staru, ili pak samo da ga prelakirate. Time ćete dobiti totalno novu komodu. Možete da je i oslikavate, da je celu uradite u dekupaž tehnici... Ne zaboravite, vintidž je opet u modi, stoga, odlično će se uklopiti u vaš dom.

Gledajući holivudske filmove svi smo bar jednom maštali o tome da imamo savršeno kupatilo, kao u filmu. Da bar jedno jutro operemo zube baš u takvom prostoru. Stoga, ne zaboravite da uredite i ovaj deo kuće. Nije vam potrebno mnogo stvari da učinite da ono izgleda zaista kao iz magazina. Dovoljno je da nabavite, ili pak napravite, pletenu korpu za veš. Možete i vašu staru ulepšati mašnom, ili je ukrasiti na neki drugi način. Nije loše ni ubaciti biljku koja će se uklopiti u ceo prostor i učiniti ga svežijim. Mnogo inspirativnih ideja možete pronaći i na društvenoj mreži Pinterest, zato istražite i iskoristite ove dane kreativno. Neka bar naš dom posle ove izolacije izgleda kao nov.

M. M. 

Možda te još zanima:

.

Kakvu jelku kupiti, pitanje je sad

Svake godine u ovo doba mnoge od nas napadne dilema: da li uneti prirodnu jelku ili uzeti plastičnu, šta je…

.

U šta ćeš se maskirati?

Ukoliko želite da ukrasite stan ili kuću tematskim dekoracijama ili možda i dalje nemate ideju u šta da se maskirate…

.

Kreirajte idealan izgled za vaš dom

Ako ste ostali bez ideja kako da dekorišete svoj prostor, imamo sajt za vas. 

.

DIY: Sneško Čarapić

Dok nas supermarketi i tržni centri zasipaju različitim predlozima za poklone i ukrase u glavi nam se uglavnom mota samo…

.

Industrijska konoplja može da preporodi Srbiju

Uzgoj i prerada industrijske konoplje na ovim prostorima je nekada bila fundamentalna privredna grana. Decenije različitih događaja i okolnosti učinile…

.

Rad od kuće i ostali hibridi

Pandemija koronavirusa je donela mnogo promena, prilagođavanja i snalaženja. Naučili smo sve moguće online alate i programe i načine komunikacije.…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo