...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Štampanje 3D oružja daleko od savršenog

05.10.2016.

Pojam 3D štampača sigurno više nije nepoznanica, ali da li ste znali za šta sve može da se koristi? Možete da odštampate šolju za kafu, na primer, ali i pištolj. Prvi pištolj napravljen uz pomoć 3D štampača uspešno je ispalio svoj prvi metak još 2013. godine. Mi smo ispitali koliko su funkcionalni takvi pištolji, kao i šta bi se desilo ukoliko bi neko odlučio da ih odštampa u Srbiji.

.

3D štampa postala je popularna u poslednjih deset godina, a masovno se primenjuje tokom prethodne četiri godine kada su štampači postali dosta jeftiniji i pojednostavljeni. Kako objašnjava Vladimir Todorović iz Idea Lab-a, 3D štampač funkcioniše isto kao i klasičan štampač sa ketridžima, ali za razliku od njih 3D štampači imaju glavu koja se kreće duž tri ose i na takav način pravi trodimenzionalne predmete.

"Umesto boje koriste plastično punjenje koje se topi i ispušta otisak. Pošto se ta plastika veoma brzo hladi onda je moguće praviti više slojeva i tako se pravi objekat koji je 3D", objašnjava naš sagovornik.

3d stampac foto

Primena 3D štampača može biti velika, pogotovo kada uzmemo u obzir da se trenutno proizvode štampači koji koriste i druge materijale (osim plastike) kao što su prah i titanijum. Osim štampanja šolja, implanta za ljudsko telo, prototipa uređaja, pitali smo Vladimira koliko je realno da odštampamo pištolj uz pomoć trodimenzionalnog štampača.

"Daleko smo od toga da će 3D oružje moći da zameni klasično oružje. Pre svega jer je sama proizvodnja na 3D štampaču skuplja od onog ilegalnog koji može da se nađe na tržištu", kaže Vladimir, dodajući da ne bi svako bio dovoljno spretan da sklopi takav pištolj.

Kako Vladimir dalje objašnjava, čak i da odštampate oružje pomoću 3D štampača ono je daleko od preciznog i ne bi moglo da se koristi za kriminalne radnje.

"Druga priča je oružje koje je štampano naprednim 3D štampačima, oni koji koštaju oko milion dolara, sa titanijumom. Američka vojska koristi te štampače za pravljenje ne samo oružja već i municije", rekao je Vladimir.

Osnivač kompanije koja je napravila prvi 3D pištolj Kodi Vilson izazvao je negodovanje velikog dela američke javnosti kada je najavio da će na internetu objaviti nacrte oružja za štampanje. To bi značilo da svako ko poseduje 3D štampač, može bez problema da poseduje i pištolj.

oruzje anarhista sa 3d stampaca 1429166653

Da bismo bili sigurni šta bi se desilo ukoliko bismo odštampali 3D pištolj u Srbiji, kontaktirali smo pravnika Milana Đukića koji nam je objasnio da štampanje pištolja bez upotrebe municije ne bi predstavljalo problem.

"To je kao pitanje da li bi neko odgovarao ko je napravio plastičan pištolj, ali ukoliko bi to upotrebio u pljački onda bi odgovarao", rekao nam je Đukić i dalje objasnio da ukoliko bi se oružje proizvodilo kao dečija igračka onda ne bi predstavljalo krivično delo. Ipak Đukić dodaje da ukoliko pištolj odštampan pomoću 3D štampača može da "primi" pravu municiju i ispaljuje je iz cevi, to bi se onda smatralo krivičnim delom.

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili…

.

Štampanje web sadržaja bez muke

Hvatate li se za glavu svaki put kada treba da odštampate neku stranicu sa interneta, pa najveći deo stranice zauzmu…

.

Zašto je 3D mozak bolji od onog iz laboratorijske tegle

Naučnici koji uzgajaju male količine moždanog tkiva, omogućavaju na taj način analizu rasta i razvojatog  važnog organa, a mogu imati…

.

Od sada možete imati 3D fotke

Ako biste da unesete malo živosti u svoje fotografije, obradovaće vas vest da je internet gigant Google odlučio da u…

.

Udruženim snagama u 3D proizvodinju vizira

Maske, rukavice, viziri i ostala zaštitna oprema preko su potrebni u borbi protiv koronavirusa. Nekoliko 3D štampača i grupa od dvadesetak…

.

Napravi 3D kuću iz snova

Još uvek nemate svoj stan ili kuću, ali tačno znate kako želite da izgleda i u glavi imate osmišljen kompletan…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo