...
TRENUTNO16:20 - 16:30Popodne na O radiju

Lifestyle / Tehnologija

Štampana ljudska krv za bolje lečenje teških bolesti

18.04.2024.

Jedan biotehnološki startap ima neobičnu zamisao - 3D štampanje ljudske krvi, kako bi se pravili bolji lekovi za retke ili trenutno teško izlečive bolesti, piše B92.

.

Karolina Valente, izvršna direktorka i osnivač kanadske firme Voxcell rekla je na Vebsamitu u Brazilu da njena kompanija već radi na deset pilot projekata, i da će prvo ciljati na istraživanje raka dojke.

"Naš tim se sastoji od akademskih i industrijskih lidera, a cilj nam je prilično jednostavan - VoxCell ubrzava proces razvoja lekova, omogućavajući da lekovi dođu na tržište ranije i da dospeju do onih kojima su zaista potrebni", navela je ona.

Dodala je da su njihovi modeli lečenja kancera "napravljeni kombinovanjem bioštampača visoke rezolucije i softvera za vaskularizaciju koji koristi AI za stvaranje veštačkih krvnih sudova".

"Rezultat je 3D model koji sadrži prave ćelije raka i veštačke krvne sudove. Farmaceutske kompanije će kandidatima ubrizgavati ove krvne sudove i birati najbolje lekove za testiranje na ljudima. Cilj je da se što pre eliminišu lekovi koji nisu vredni truda, kako bismo mogli da trošimo vreme i novac na one koji bi trebalo da deluju", rekla je Valente.

"Pošto ćemo vršiti skrining, lekovi zapravo neće zahtevati odobrenje FDA, što nam smanjuje vreme za komercijalizaciju. Ove godine ćemo izbaciti ove modele tkiva na tržište, počevši od naših modela tkiva raka dojke", istakla je Valente, a prenosi B92.

Izvor: www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Petnaest minuta našeg vremena može spasiti tri života

Zavodi za transfuziju krvi iz svih gradova Srbije, kao i udruženja koja su posvećena toj temi, stalno ističu koliko je bitno…

.

Nečista krv: Prvi domaći film na Netfliksu

Film "Nečista krv" u režiji Milutina Petrovića biće prvo ostvarenje na srpskom jeziku koje će se naći na najvećoj filmskoj…

.

Avgust je najbolji mesec da postaneš davalac krvi

Avgust je i to je mesec od kojeg uvekl možemo da očekujemo manje ljudi na ulicama i definitivno manje donatora…

.

Za život se navija

Naslov zvuči kao neki slogan, zar ne? Ne samo da zvuči, već i jeste. U pitanju je slogan kojim Crveni…

.

Krvavi mesec

Približavamo se kraju maja, kada će Mesec prirediti poseban doživljaj za posmatrače neba - ali samo za one koji su…

.

Fotonski radar nadgleda disanje sa daljine

Inženjeri na Univerzitetu u Sidneju razvili su fotonski radar koji im omogućava da prate brzinu disanja bez potrebe za pričvršćivanjem…

  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo