...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Prvi viralni video u istoriji interneta: Da li ste ga pogledali?

26.12.2016.

U vremenu pre YouTube-a, dok je internet još uvek bio u nastanku, gotovo je nepojmljivo bilo gledati video klipove kakve ih danas poznajemo. Međutim, onda se pojavio Geri Brolsma, web dizajner iz Nju Džerzija koji je jednostavno doneo revoluciju u snimanju internet videa.

.

Geri Brolsma, web dizajner iz Nju Džerzija doneo je revoluciju u snimanju internet videa, kada je jednog dana odlučio da upali svoju kameru i snimi sopstvenu obradu pesme "Dragostea Din Tei". Ova pesma moldavskog benda O-Zone postala je viralni hit zahvaljujući upravo Brolsmi koji je, nesvestan te činjenice, snimio prvi viralni video snimak u istoriji interneta.

U to vreme bilo je nezamislivo da bilo šta osim arhaičnih gifova postane popularno na internetu, a onda se krajem 2004. pojavio Brolsma, koji je internet preokrenuo za 180 stepeni. Uskoro je ovaj video uklonjen sa Newsground-a, kreativne platforme koja je dopuštala deljenje raznovrsnih sadržaja, ali ponovo je dospeo na internet prostranstva kada je prvi put zaživela YouTube platforma, postavši tako i jedan od prvih videa u istoriji najpopularnijeg video servisa na svetu, piše portal The Daily Dot.

Posebno je bilo zanimljivo videti simpatičnog tinejdžera, koji se u potpunosti razlikuje od tadašnjih zvezda, kako postaje popularna ličnost i dospeva na naslovnice magazina, a čak je bio gost poznatih emisija kao što je Good Morning America, The Tonight Show, pa je jedno vreme bio i na vrhu VH1 liste top 40 internet superzvezda.

Danas, kada su video snimci sasvim normalni ovo je samo najobičnija svakodnevica, ali pre 12 godina videti nekog da snima video od minut i po sa kamerom od pet dolara je bilo nezamislivo, zbog čega je Brolsmina "Numa Numa" postala vanvremenski hit.

Izvor: B92.net

Možda te još zanima:

.

Od borbe za prava radnika, do borbe za životnu sredinu

Od nekadašnjeg praznika radnika, dana kada se izlazilo na ulice, Prvi maj se pretvorio u dan izletnika. Posle duge zime,…

.

Da li znaš zbog čega danas ne ideš na faks?

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u petak 11. novembra. U Srbiji se ovaj praznik obeležava od 2012.…

.

Stipendija za umetnički boravak na Korzici

Francuski institut u Srbiji i Fondacija Univerziteta Korzika zajedno finansiraju umetničku stipendiju za dvomesečni boravak na Korzici namenjenu studentima zainteresovanim…

.

Arsenal fest probija led

Arsenal fest, koji počinje 24. juna, otvara festivalsku sezonu posle više od godinu dana pauze, ne samo u Srbiji, već…

.

HIV pozitivne osobe marginalizovane i diskriminisane

Današnji dan se obeležava kao Svetski dan borbe protiv side. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Vojvodine, od početka godine…

.

Računar koji je odbio da umre

Kultni računar Galaksija je doneo IT revoluciju u Jugoslaviji. Razvio ga je i napravio Voja Antonić, a prvi put je…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo