.
Trenutno
Pre podne na O radiju
 Oradio ekipa
Lifestyle / Tehnologija

Linux proslavio 25 godina!

26.08.2016.

Linux operativni sistem, tačnije kernel ili jezgro tog operativnog sistema, proslavio je 25 godina postojanja! To je besplatan operativni sistem koji ima mnogo različitih verzija – neke su namenjene profesionalcima programerima, ali ima i onih jednostavnih i "user friendly" verzija. 

.

Davne 1991, američko-finski programer Linus Torvalds na internetu je objavio legendarnu poruku u kojoj je najavio projekat, tvrdeći da mu je Linux "samo hobi i da neće biti veliki kao GNU". Iste je godine na internetu objavio izvorni kod i pozvao programere da mu se pridruže u razvoju. 

Uoči 25. godišnjice, Linux Foundation objavila je izveštaj koji analizira posao koji je u proteklih deset godina na razvoju jezgra uradilo više od 13.500 developera, kao i najnovije trendove u korišćenju.

Preko 13.500 developera iz više od 1.300 firmi

Linux je danas daleko veći i profesionalniji nego što je to njegov začetnik mogao da pretpostavi. Na Linuxu je ogroman deo internet infrastrukture, korporativnih data centara, internet strranica, na njemu se vrti najrašireniji mobilni operativni sistem Android i gotovo svi najbrži superračunari na svetu.

Francuska policija je uštedela milione dolara tako što je kompletnu računarsku infrastrukturu s Microsoft Windowsa prebacila na Ubuntu Linux/Debian OS, koji na svojim računarima ima desetine miliona ljudi.

Impresivna lista kompanija

Od poslednjeg izveštaja, oko pet hiljada developera iz 400 kompanija je dalo svoj doprinos razvoju, polovina njih po prvi put.

U top 10 kompanija koji podržavaju razvoj Linux kernela dosta je impresivna lista koju čine Intel, Red Hat, Samsung, SUSE, IBM, Renesas, Google i mnogi drugi.

Na konferenciji LinuxCon NA u Torontu, izvršni direktor Linux Foundationa Džim Zemlin kazao je da je "Linux najuspešniji softverski projekat u istoriji". Zemlin je istakao da nije samo impresivno prihvatanje Linuxa, nego i tempo kojim se razvijao. To znači 10.800 dodatih linija kodova, 5.300 uklonjenih ilnija kodova, 1.800 izmenjenih linija kodova, svakoga dana, 365 dana u godini svake godine, i tempo se i dalje ubrzava.

Iako nikad nije bio, a verovatno nikad neće ni biti, najpopularniji i najrašireniji operativni sistem, uvek je imao svoje sledbenike, a sasvim sigurno ima kvalitete.

Izvor: B92.net

.
Već neko vreme Instagram sprovodi testove skrivanja broja lajkova na postovima u sedam država širom sveta. To su Kanada, Irska,…
.
Prva autonomna dostavna vozila predstavio je Amazon, a nakon njega to je uradilo i nekoliko kompanija. Sada se još jedan tehnološki…
.
Briga o tome koliko vremena mladi ljudi provode ispred kompjutera prisutna je u skoro svim delovima sveta, a posebno u Kini, gde…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?