...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Linux je popularniji od MacOS-a

04.08.2023.

Rezultati Steam ankete za jul 2023. upravo su objavljeni i ukazuju na veliki i neočekivani skok u tržišnom učešću Linux igara.

.

Prema ovim novim brojkama iz Valvea, baza korisnika Linuxa je na 1,96%, što je skok od 0,52% u odnosu na jun! To je ogroman skok s normalnim kretanjem od samo 0,1% ili slično u oba smera većinu meseci.

Takođe je blizu najvećeg procenta svih vremena od ranih dana Steama na Linuxu kada je imao oko 2% tržišnog učešća. Ali u to vreme je veličina korisnika Steama u apsolutnim brojevima bila mnogo manja nego što je sada. Dakle, ako su brojke u procentima tačne, ovo je verovatno najveći tržišni udeo u igrama za Linux ikada.

Gledajući analizu Steam Linuxa, SteamOS Holo koji pokreće Steam Deck sada čini oko 42% svih Linux igrača na Steamu.

U međuvremenu, AMD CPU tržišni udeo među Linux igračima je dosegao 69% procenata.

Rezultati Steam ankete za jul pokazuju da je Windows 10 64-bit izgubio 1,56% tržišnog učešća, a Linux je dobio 0,52% od toga. Ovo je takođe prvi put da tržišni udeo u igrama na Linuxu nadmašuje Apple macOS na Steamu.

Verovatno objašnjenje leži u tome da, kada pogledamo demografiju, vidimo da kineski korisnici Steama beleže pad za 3,4%, dok je upotreba engleskog jezika porasla za 3,4%. Kineski igrači i tamošnje razlike u izveštajima prethodno su znatno uticali na Steam statistiku prethodnih meseci. To bi mogao biti slučaj i ovde.

U svakom slučaju, prilično je zanimljivo videti brojke za ovaj mesec kao i to da potencijalno sada ima više Linux igrača (u velikoj meri zahvaljujući Steam Deck) nego Apple macOS igrača na Steamu.

 

 

Izvor:www.b92.net

Možda te još zanima:

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Lakše do Linuxa sa bilo kog OS-a

Solus 4.4 je osvežavajuće prijatno Linux iskustvo, čak i za one koji su navikli na Windows ili MacOS.

.

All You Need Is Coffee

Falio mu je drugi monitor, pa je program pokrenuo na - aparatu za kafu.

.

BalCCon 2k19 - hakeri otkrivaju neistražene vode

Novosadsko udruženje Linux korisnika “LUGoNS” i ove godine u saradnji sa Katedrom za primenjene računarske nauke Fakulteta tehničkih nauka organizuje…

.

Linux će podržavati Windows igrice

Svako ko nije programer, a dobije priliku da se susretne sa Linux-om, uglavnom se samo udalji od računara. Međutim, Linux…

.

Windows 10 najzastupljeniji

Prema analitičkoj kući NetMarketShare, najzastupljeniji operativni sistem na svetu je Windows 10 koga koristi 53,33 odstokorisnika.

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo