...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Lakše do Linuxa sa bilo kog OS-a

11.08.2023.

Solus 4.4 je osvežavajuće prijatno Linux iskustvo, čak i za one koji su navikli na Windows ili MacOS.

.

U domenu tehnologije, Linux nije ni približno tako težak kao što ljudi pretpostavljaju. I sa svakim novim izdanjem glavnih distribucija (kao što su Ubuntu, Linux Mint i Fedora) stiđe još više razloga za ovakav stav. Ali nisu samo glavne distribucije te koje pomeraju granice jednostavnosti. Čak i manje distribucije pomažu da se Linux ekosistem učini onim u kome svako može da uživa. U stvari, neke od manjih distribucija još više podstiču ideju o jednostavnosti korišćenja.

Solus 4.4 nudi četiri različite verzije koje možete izabrati: Budgie, GNOME, KDE Plasma i Mate. Jedna stvar koju treba imati na umu je da je 4.4 izdanje poslednje za Mate (pošto programeri smatraju da ta konkretna radna površina ne prati razvoj Wayland-a).

Kliknite na meni na desktopu da biste videli svaku instaliranu aplikaciju kategorisanu i spremnu za pokretanje. U tom meniju ćete pronaći aplikacije kao što su Firefox, LibreOffice, Thunderbird, Celluloid (video plejer), Rhythmbox (muzički plejer), Budgie Control Center i još mnogo toga. Ako i dalje tražite ono što vam je potrebno, uvek postoji Software Center za instaliranje aplikacija. Takođe ćete pronaći i Snap i Flatpak, tako da možete da instalirate iz veoma velikog broja aplikacija (i otvorenog koda i vlasničkog). Jedino upozorenje za ovo je da ni Snap ni Flatpak nisu podržani u okviru Softverskog centra. Zbog toga svi Snap i Flatpak paketi moraju biti instalirani iz komandne linije.

 

Izvor:www.pcpress.rs

Možda te još zanima:

.

Linux jedini podržava dijagonalni način rada monitora

Prema rečima pojedinih developera, savršena rotacija monitora za razvoj softvera iznosi 22 stepena. Upravo to omogućava Linux.

.

Čuvajte se StripedFly malvera

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

.

Linux je popularniji od MacOS-a

Rezultati Steam ankete za jul 2023. upravo su objavljeni i ukazuju na veliki i neočekivani skok u tržišnom učešću Linux…

.

All You Need Is Coffee

Falio mu je drugi monitor, pa je program pokrenuo na - aparatu za kafu.

.

BalCCon 2k19 - hakeri otkrivaju neistražene vode

Novosadsko udruženje Linux korisnika “LUGoNS” i ove godine u saradnji sa Katedrom za primenjene računarske nauke Fakulteta tehničkih nauka organizuje…

.

Da li snovi imaju značenje?

Možemo li kroz snove da dobijemo odgovore na pitanja koja su nam važna i da bolje upoznamo sopstvene procese?

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo