...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Lifestyle / Sport

Grupno zimovanje smanjuje troškove

26.12.2016.

Tokom vikenda je u Novom Sadu održan zaista jedinstven dogadjaj. Avalanche Risk City Jam okupio je na platou kod Spensa snowbordere i skijaše, na veštačkoj snežnoj stazi u sred grada. O radio je iskoristio priliku da priča sa ovim talentovanim mladim ljudima, kako bi smo saznali na koji način možemo da smanjimo troškove ukoliko idemo na skijanje.

.

Poznato je da je skijanje jedan od najskupljih sportova. Ukoliko želimo da se zaputimo na planinu, samo za opremu moramo izdvojiti nekoliko stotina evra, zatim za prevoz, smeštaj, hranu i na kraju za astronomski ski pas koji na nekim skijalištima u Srbiji iznosi i do 300 evra.

Profesionalna ekipa ski sportista koja je tokom vikenda boravila na Spensu ima nekoliko zanimljivih predloga kako da smanjimo troškove. Nina Micić je borderka koja je tokom Zimskih olimpijskih igara u Sočiju bila jedina predstavnica Srbije u ovom sportu. Prema njenim rečima, sve je više organizacija poput Avalanche Risk-a, koje omogućavaju grupna putovanja, a samim tim i jefitinije aranžmane.

"Samo sedam dana na planini je ogroman trošak. Međutim, ono što je dobro je da se u poslednje vreme pojavljuju organizacije koje prave grupna putovanja. To jesu dalje destinacije, do kojih se ponekad putuje 24 sata, ali tada i skijališta daju pakete sa uračunatim ski pasom i smeštajem za cenu za koju ukoliko bi ste sami otišli ne bi mogli na snegu da budete ni dva dana. Ovakav način je fenomenalan za mlade ljude, da se barem upoznaju sa sportom, ali mislim da ko god je jednom probao skijanje i snowbord sigurno se zarazio".

skijanje2 jpg

Stefan Malešević iz Novog Sada skija već dvadeset godina i detaljno je upućen u temu kako za što manje novca pregurati skijašku sezonu. Prema njegovim rečima, skijališta u Srbiji u ovom momentu ne nude dobar odnos kvaliteta i cene, jer, recimo, na Kopaoniku ski pas košta i do 300 evra, a često je nemoguće prići žičari od nesnosne gužve. No, on kaže da sada postoje specijalizovane agencije koje rešavaju ove probleme.

"Neke agencije uspevaju da ponude oko 250 do 300 evra za celokupan aranžman koji obuhvata ski pas smeštaj i prevoz van granica Srbije. Uz to treba doplatiti i oko deset evra za osiguranje koje je obavezno za takve sportove".

skijanje3 jpg

Gost Avalanche Risk City Jam-a bio je Milić Popvić iz Podogorice, profesionalni vozač snowborda. On je zajedno sa ekipom deo tima ryders.me, koja se bavi promocijom najviše ekstremnih sportova. Kako nam je ispričao, postoje i alternativni načini kako smanjiti troškove skijanja, koje bi trebalo da koriste i druga skijališta.

"U Crnoj Gori na skijalištu Kolašin 1.450 na planini Bjelasici, tokom leta organizuje se akcija čišćenja skijališta. Tada je svako dobrodošao da pomogne, da odradi par sati čišćenja skijališta od kamenja i sličnih stvari koje smetaju i štete opremi u sezoni. Ko god se odazove na akciju dobija besplatan ski pas i tako može jeftinije da prođe. Preporučio bih to i drugim skijalištima, to je jaka vrsta marketinga"

Osim nabrojanih, ekipa nam je prepručila i da za sjajne zimske aranžmane možemo da se obratimo i neprofitnoj nevladinoj organizaciji Ski manijaci, koji, osim što za svoje članove organizuju boravak na planini po najpovoljnijim mogućim uslovima, takođe i besplatno obučavaju početnike u skijanju i snowboardu. Jedan od najskupljih sportova i rekreativnih aktivnosti, uz ove savete vam je bar na korak bliže. Ko jednom stane na sneg, vraća mu se zauvek.

Prilog o ovoj temi preslušajte u plejeru:

M.L.

Možda te još zanima:

.

Sretenje, idealna pauza za skijanje

Klima se promenila, zima se pomerila za par meseci pa i skijaška sezona na mnogim planinama počinje tek u januaru.…

.

Rizična zimovanja u senci korone

Ski sezona na Kopaoniku zvanično je počela 3. decembra i organizatori su odlučili da prvog dana sezone skijanje bude besplatno.…

.

Hop na Kop!

Kada kažemo zimovanje, mnogima su različite asocijacije u glavi. Neki pomisle na lude žurke i opijanje do jutra, dok je…

.

Karfiol zapečen sa sirom

Hladno vreme zahteva drastične mere i planove kako preživeti zimu, a kako bolje zagrejati telo i dušu nego hranom. Recept…

.

Nedeljni vodič od 19. do 25. novembra

Hladne novembarske dane utopliće interesantni događaji...

.

Sport i umetnost u jednoj osobi

Ona je sertifikovani instruktor snouborda, u slobodno vreme slika akrilom na platnu, živi i radi na relaciji Budimpešta-Novi Sad-Kopaonik i…

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo