...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Lifestyle / Putovanja

Hop na Kop!

18.12.2019.

Kada kažemo zimovanje, mnogima su različite asocijacije u glavi. Neki pomisle na lude žurke i opijanje do jutra, dok je drugima isključivo skijanje prva asocijacija. Mnogi studenti se ipak žale kako je skijanje previše skupo i to sebi ne mogu da priušte. Donosimo odgovore na pitanja kako jeftino skijati i da li ima smisla ići na planinu samo zbog provoda.

.

foto: privatna arhiva

Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost organizuje skijanje po pristupačnoj ceni, za sve studente akreditovanih fakulteta na teritoriji Vojvodine. Bojan Rašković, predstavnik organizatora, objašnjava da i studenti privatnih fakulteta imaju mogućnost da konkurišu.

"Jedini studenti koji ne ulaze u okvir ovog projekta, odnosno, nisu u mogućnosti trenutno da konkurišu, jesu studenti prve godine. Razlog je prost. Prilikom rangiranja samih studenata u obzir se uzima prosečna ocena i broj položenih ispita, odnosno broj ESP bodova koji su studenti u toj godini ostvarili", kaže Rašković.

On još dodaje da se ovo skijanje realizuje već treću godinu, u dva termina. Prvi je sredinom decembra, dok je drugi termin krajem marta, kada se završava ski sezona. Studenti tada mogu, za otprilike 200 evra, da dobiju ski pas, instruktora i pun pansion u hotelu, zato što 50 odsto troškova pokriva Pokrajinski sekretarijat.

"Kao što sam naziv našeg projekta kaže, cilj je edukacija, odnosno, edukacija kroz rekreaciju. Takođe, cilj ovog projekta da se omogući studentima da nauče jednu novu veštinu i da je ostvare po pristupačnoj ceni", objašnjava Rašković.

Jedna od studentkinja koja ide na skijanje preko DIF-a je Katarina Vasić. Prema njenim rečima, to je  neprocenljivo iskustvo, jer zajedno sa 120 studenata možete da naučite da skijate, a ujedno i da se provedete.

"Mislim da je to veoma važno, zato što u današnje vreme retko ko sebi može da priušti zimovanje i letovanje, pogotovo zimovanje, koje je preskupo. Ovo je zato jedinstvena prilika da dobri studenti budu na neki način nagrađeni, da jeftino odu na zimovanje i dobiju priliku da nešto novo nauče. Na jednoj planini 120 studenata, preko dana skijaju zajedno, uveče idu zajedno na žurke, da li treba reći bilo šta više", kaže Katarina. 

skijanje2 jpg

Ona dodaje i da ne razume one studente koji odlaze na planinu isključivo zbog provoda, a ne zbog skijanja. Katarina smatra da je to gubljenje i vremena i novca.

"Žurke su svuda iste. Kopaonik ima dosta mesta za izlaske, radili su na noćnom životu. Međutim, mislim da to nije njegova čar. To su ski staze, kojih ima puno i sama ideja da skijaš i gledaš zalaske sunca i razbijaš taj sneg, to je nešto neprocenljivo", objašnjava Katarina.

Studentkinja Jasna Lukić ne slaže se sa stavom da je odlazak na planinu samo radi provoda gubljenje vremena. Kako kaže, to je idealan način da malo promeni sredinu i doživi mnogo bolje provode.

"Skroz je drugačija atmosfera, tamo dolaze ljudi sa svih strana. U Novom Sadu izlazimo stalno, znam sve ljude, tako da je tamo skroz druga priča, skroz druga dimenzija provoda", kaže Jasna.

Ona još dodaje da nema želju da se oproba u skijanju. Kako kaže, nema vremena, a ni motiva za to. Ceo dan joj je fokusiran na provod.

skijanje4 jpg

"Ne zanima me to iskreno. Idem samo zbog provoda. Prošle godine sam bila na Zlatiboru i bilo nam je 'top-top'. Sada idem na Kopaonik, čula sam da je tamo još bolji provod, tako da idemo da proverimo to", kaže Jasna.

Bilo da ste u timu onih koji idu na planinu radi skijanja, ili u timu onih koji idu radi provoda, nećete pogrešiti ukoliko ovaj raspust provedete upravo na nekoj od naših planina. U nedelju je preko DIF-a otišla prva grupa prijavljenih na Kopaonik, sledeći termin je u martu i svi koji zadovoljavaju uslove mogu da se prijave.

M. Mićunović

Možda te još zanima:

.

Rizična zimovanja u senci korone

Ski sezona na Kopaoniku zvanično je počela 3. decembra i organizatori su odlučili da prvog dana sezone skijanje bude besplatno.…

.

Šator krevet za savršeno kampovanje

Iako je vreme za godišnje odmore, samim tim i putovanja, polako iza nas, nije na odmet istražiti zanimljive gedžete za,…

.

Ove godine biciklom na odmor

Situacija koja se konačno bliži kraju donela nam je nova iskustva, ali i nametnula nove načine ponašanja i razmišljanja. Karantin…

.

Vreme za putovanja iz fotelje

U jeku panedmije korona virusa, gotovo da i ne pomišljamo na putovanja. Većina se "pozdravila" sa letovanjem ove godine. Međutim,…

.

Zavrti digitalni globus

Istina je da Google Street View pruža 3D doživljaj planete, ali ako ne znate gde da odete, postoji jedan sajt koji…

.

Najbolji prijatelj pri pakovanju

Pakovanje uvek oduzme gomilu vremena, a gotovo  svaki put nešto zaboravite. Od sada više ne. Predstavljamo vam aplikaciju koja je…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo