.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Lifestyle / Sport

FIFA postaje veliki eSport

06.07.2018.

FIFA Football je serijal fudbalskih video igara proizvođača EA Sports, koja je zvanično prošle godine prestala da bude samo igrica i postala deo eSporta. Crvena Zvezda je pre pola godine oformila FIFA tim, čime je zvanično postala deo popularnog eSporta, što ukazuje na to koliko brzo trendovi dolaze kod nas. Miloš Majdevac (22) je jedan od Zvezdinih najboljih FIFA igrača u Srbiji. 

.

S obzirom na to da si jedan od prvih koji su počeli profesionalno da zarađuju od eSporta u Srbiji, kako došlo do toga da se zainteresuješ za FIFU?

Igrao sam je dok sam bio još klinac, otkad sam imao šest, sedam godina, ali je to sve bilo neka vrsta zabave sve do FIFE 11 gde sam dobio malo jači kompjuter i uspeo da pokrenem FIFU. Od tada, svake godine sam igrao FIFU i znao sam da sam dobar, vremenom sam dosta radio i trudio se, jednostavno osetio sam neku strast u tome i hteo da sam da probam nešto da napravim.

Ove godine dolazi prvi veliki iskorak, nakon što sam  ušao u top 100 FIFA igrača na svetu. Tada je usledio, na moje oduševljenje i iznenađenje, poziv fudbalskog kluba Crvena Zvezda koji je odlučio da uđe u eSport sa igricom FIFA. To je bilo ostvarenje sna, da počnem da se bavim time profesionalno i da pokušam da razvijem eSport na ovim prostorima. Kad kažem prostorima, mislim na celu regiju Balkana.

crvenazvezda jpg

Koliko će Zvezda uticati na promociju eSporta u Srbiji?

Mislim da je to veliki iskorak ka promociji eSporta i razvoju eSporta na ovim prostorima. Crvena Zvezda kao fudbalski brend je veliki pokazatelj da se eSport uzima za ozbiljno, ali opet napominjem da je FIFA tek prošle godine postala eSport. Neke igrice kao što su, Counter Strike i LOL su eSportovi godinama unazad, međutim, nijedna tako ozbiljna organizacija, niti ozbiljno svetsko i evropsko ime do sada nije ušlo u bilo kakav eSport na Balkanu. Crvena Zvezda se pre pola godine uključila u eSport, sa igricama FIFA i Heartstone i mislim da je to trenutno to za sada. Zvezda prethodnih godina nije bila toliko popularna, ali je i tada imala LOL sekciju.

U kojoj meri bi ubuduće eSport mogao da donese zaradu u Srbiji?

Mislim da nije zahvalno govoriti o zaradi u Srbiji na taj način, ja sam jedan od retkih koji je dobio šansu da mu to bude nešto više od hobija. Mislim da je najbitnije strpljenje i potenciranje razvoja eSporta i nadam da ćemo za nekoliko godina da stići Evropu pitanju i da će moći da se zarađuje normalno od eSportova. Do tada, kao što i ja radim, treba studirati i uklopiti ostale obaveze s tim.

Intervju sa Milošem Majdevcem možete poslušati ovde: 

Svetlana Paramentić

.
Novosađanin Nikola Lukičić jedan je od najpoznatijih MTB vozača u Srbiji, a pored toga idejni je tvorac i inicijator projekta…
.
Postoje posebne aplikacije za treniranje određenih sportova, ali ipak je najbolje kada su sve informacije o ličnom sportskom životu…
.
Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često ljudi pitaju,…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?