...
ORADIO UŽIVO

Lifestyle / Sport

Srbija svetski prvak u eSportu!

06.12.2015.

Južna Koreja, kolevka eSporta bila je ove godine domaćin 7. Internacionalnog šampionata eSporta, a na svečanoj dodeli pehara zavijorila se srpska zastava. Serbian e Sport Association SeSA, uz podršku kompanije ComputerLand, organizovala je odlazak naše reprezentacije na svetski šampionat sa kojeg će se vratiti ovenčani zlatnom medaljom!

.

U uzbudljivoj završnici šampionata, nakon pobede Srbije u Hearthstone turniru i poraza Kine u Starcraft finalu, Srbija se našla u poziciji da osvoji IeSF šampionat, ali je sve zavisilo od rezultata LoL finala između Južne Koreje i Kine, u kom je pobeda Kine donosila toj reprezentaciji prvo mesto, dok je pobeda Južne Koreje donosila titulu Srbiji.

Iako je Kina povela u finalu, Južna Koreja je uspela da preokrene rezultat i nakon što su po drugi put srušili protivnički nexus, veliko slavlje naše reprezentacije je moglo da počne, jer smo u tom trenutku postali novi IeSF svetski prvaci. Južna Koreja je poslednje tri godine osvajala IeSF šampionat, i očekivanja su bila da odbrane titulu i ove godine, posebno zato što su domaćini turnira, a delovalo je da je samo Kina možda mogla da parira u tome. Naša reprezentacija ostvarila je svoj san ovom medaljom.

Ubedljive pobede u prvoj, drugoj i trećoj rundi nakon čega smo bili jedina reprezentacija bez poraza, što je jedan od najboljih startova u istoriji ovog takmičenja. Ali bilo je suviše rano radovati se, jer grupna faza turnira je jedno, a kada krene borba u top 8 to je nešto sasvim drugo. A baš u tome nismo imali previše sreće i izvukli smo prilično teške protivnike, protiv Koreje smo igrali u Hearthstoneu, protiv Kine u Starcraftu, a protiv veoma jakog Tajlanda u LoL-u.

lolekipasrbije

Iako je naš starcraft reprezentativac BeastyQT bio naša najveća nada za uspeh i jedan od favorita Stacraft turnira, pomalo neočekivano je izgubio u četvrtfinalu od protivnika iz Kine, što mu je jako teško palo i u tim momentima se osećao kao da je izneverio Srbiju, ali ostatak našeg tima je bio uz njega i pružio mu podršku, a on je to uzvratio na najbolji mogući način i do kraja turnira je stalno bio uz naš LoL tim, nadgledajući i komentarišući njihove mečeve, čime je dokazano sjajno zajedništvo naših igrača.

Sa druge strane, Srbija je napravila prvo od iznenađenja i naš Hearthstone igrač Miloš Perović je pred domaćom publikom izbacio igrača Koreje i doneo nam prvo polufinale, nakon čega je usledila i pobeda naše LoL reprezentacije, za koju je nastupao naš najbolji tim Mantra W, od 2-0 nad Tajlandom. Odjednom Srbija je bila u jako dobroj poziciji za top 3 učinak na turniru, što je bilo zaista nešto što nismo očekivali.

Trećeg dana šampionata, otišli smo korak dalje, Miloš je savladao i protivnika iz Rumunije u veoma neizvesnom meču do samog kraja, gde je odigrao odlučujući treći meč bez greške i preokrenuo partiju u svoju korist, čime nam je doneo prvo finale i realnu šansu za drugo mesto. Naša LoL reprezentacija nije uspela da načini korak dalje, jer im se na putu našla Južna Koreja, zemlja koja je apsolutno bez konkurencije u ovoj igri i to je bilo skroz očekivano, iako naši momci nisu lako prihvatili poraz jer su motivisani Milošem i oni hteli da odu korak dalje.

Nakon trećeg dana došlo je vreme za kalkulacije i kako su stvari u tom trenutku izgledale, najrealnije šanse su nam bile da osvojimo drugo mesto, a poraz Kine u finalu LoL-a i Starcrafta nam je donosio titulu, u slučaju da Miloš osvoji Hearthstone turnir.

Četvrtoga dana naša LoL reprezentacija u borbi za treće mesto u kojoj je u sjajnom meču protiv Švajcarske izašla kao pobednik i osvojila zasluženu bronzu, čime smo postali najbolja LoL reprezentacija posle Južne Koreje i Kine, što je zaista ogroman uspeh samo po sebi. A ovo je bila sjajna uvertira pred ono što je sledilo.

Inače nakon pobede našeg tima, prvi su prišli da im čestitaju upravo igrači Južne Koreje, čime su pokazali da gaje jasne simpatije prema nama i da neće dozvoliti Kini da lako dođe do prvog mesta.

serbiaiesfchampion2015

A sve je ukazivalo da će se upravo to desiti, s obzirom da je za Kinu nastupao Vici Gaming Academy, tj podmladak Vici Gaminga, kineskog LoL tima koji drži sin jednog od najbogatijih ljudi u Kini i koji je tim u kome igraju neki od najboljih igrača sveta, a upravo sa njima VG Academy se spremao za ovaj turnir. Sve je izgledalo nakon prve partije kao da je Kina novi svetski prvak, nakon što su pregazili Južnu Koreju u prvoj partiji.

Nada naših se polako gasila, već se počelo sa pričom kako je i drugo mesto sjajan i neverovatan uspeh, ali upravo u tim momentima igrači Koreje su krenuli da preokreću rezultat, izjednačili, a onda i napravili veliko vođstvo na startu treće odlučujuće partije. Malo zatim, bilo je jasno da svet ima novog eSports šampiona, ali da to nije Kina kao što su svi očekivali, već Srbija.

Izvor: Benchmark.rs

Možda te još zanima:

.

Mediji i mladi: Prostor koji treba osvojiti!

Ako pogledamo poslednji dostupan izveštaj "Mladi u medijskom ogledalu" iz 2022. godine, koji je objavila Krovna organizacija mladih SrbijI, videćemo…

.

EBRD ulaže u infrastrukturu mobilnih tornjeva u regionu

Kao deo svoje težnje za podrškom digitalnoj tranziciji na Zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pridružila se…

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

.

Zapadni Balkan ne prepoznaje mlade

Petina stanovnika rođenih na Zapadnom Balkanu otišla je da živi u inostranstvo. To je nedavno izjavila Generalna sekretarka za regionalnu…

.

Šta kažeš na to da probaš bejzbol?

Iako se na ovim prostorima igrao pre gotovo 90 godina, bejzbol nikada nije stekao širu popularnost u Srbiji. Ipak, mnogi…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo