...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Marko

Lifestyle / Video igre

Esports igre od 2024. i na Olimpijadi

03.04.2018.

Online video igre su u današnje vreme sve popularnije. Poslednjih godina je primećen veliki porast ulaganja u njihov razvoj i promociju. Zahvaljujući mnogobrojnoj publici, kao i ljudima kojima su one postale svakodnevica, našle su svoj put i do Olimpijskih igara. Nedavno je odlučeno da se na Olimpijadi koja će 2024. godine biti održana u Los Anđelesu, po prvi put u istoriji odvija i takmičenje u najpopularnijim video igrama.

.

Foto: pexels.com

Više od 46 miliona ljudi širom sveta je leta 2016. godine pogledalo finale Svetskog prvenstva u jednoj od najigranijih esports video igara – League of legends. Nakon toga je Svetski olimpijski komitet uzeo u razmatranje da esports igre uvrsti u Olimpijske igre. Vlasnik novosadskog esports kluba "lvlup Barcraft" Viktor Knežević, u gejmerskim krugovima poznatiji kao Buktop, misli da ove igre zbog svoje velike gledanosti mogu da doprinesu popularizaciji i promociji Olimpijskih igara.

"Moje mišljenje je o tome skroz pozitivno, zato što je esport industrija jako razvijena, puno para se tu vrti i samim tim može da pomogne u organizovanju nekih velikih događaja kao što je Olimpijada. Uključene su sve najveće svetske kompanije. Sa druge strane, jako je veliki broj publike koja prati esport. Primedba bi mogla da bude da je to samo 'sedenje za kompjuterom bez fizičke aktivnosti'. Ali, najlakši odgovor na to je da je šah u principu slična stvar kao esport. Ako šah može da bude kategorisan kao sport, zašto ne bi i esport? A zašto Olimpijada – zato što je najpopularnija i zato što je ceo svet prati", zaključio je Viktor.

esports

Iako još nije odlučeno koje će se tačno esports igre naći na Olimpijadi, sa sigurnošću možemo da tvrdimo da će pored League of legends, svoje mesto imati i Counter strike: Global Offensive, kao i Dota2, iz prostog razloga jer su to trenutno najigranije esports igre i privlače najveću pažnju. One već dugi niz godina imaju svoja svetska i kontinentalna takmičenja koja se odigravaju jednom godišnje, ali su u poslednje četiri godine naročito dobile na značaju u javnosti. Osnovane su profesionalne esports lige širom sveta, a na ovim prostorima od nedavno postoji i Balkanska esports liga u kojoj se održavaju klupska takmičenja u pomenutim igrama. Ideja je da se oformi olimpijski esports tim, tako što će se baš kroz te regionalne ili nacionalne lige na kraju sezone odabrati najbolji igrači iz kluba koji bude šampion.

Naš predstavnik na Olimpijadi u desetoboju, Mihail Dudaš, nije saglasan sa ovom odlukom Svetskog olimpijskog komiteta.

"Nemam drugi komentar, osim da to uopšte nije potrebno. Olimpijske igre su oduvek bile igre sa sportovima koji su aktuelni i koji pokazuju ljudsku sposobnost, motoriku, pomeranje granica... Ovo nekako sve vodi u tom smeru da ćemo, možda, 2050. godine raditi desetoboj kroz igrice ili igrati odbojku i košarku kroz igrice. Smatram da je ovaj korak koji žele da naprave izuzetno pogrešan, jer Olimpijske igre treba da ostanu takve kakve jesu", rekao nam je Dudaš.

Olimpijski komitet razmatra mogućnost da esports igre zauzmu mesto vaterpola na olimpijadama, a kao glavni razlog se navodi to da je sve manji broj kvalitetnih reprezentacija u ovom sportu. Očigledno je da su esports igre, kao i celokupna gejming industrija, danas popularniji i atraktivniji među mladima od mnogih "tradicionalnih" sportova.

Prilog o ovoj temi možete preslušati i u emisiji "Pokretač", na podkastu Oradija.

Jovica Munćan

Možda te još zanima:

.

Grad koji spaja tradiciju i provod

Različite su asocijacije kada se pomene druga najveća prestonica u Evropskoj uniji – Berlin. Čini se da je ipak ona…

.

PewDiePie se vratio

Najpraćeniji jutjuber na svetu PewDiePie posle pauze od skoro mesec dana ponovo izbacuje video klipove.

.

Alternativni Shazam

Kada tražite aplikaciju koja identifikuje pesme, SoundHound je verovatno prvi konkurent Shazamu kojeg ćete pronaći. Imaju dosta zajedničkih karakteristika, ali…

.

Crteži u pikselima

Estetika osamdesetih se vratila na velika vrata... Ta decenija se prosto ne može zamisliti bez video igara punih piksela, a…

.

Google maps dodaje političke granice

Mape koje danas vidimo, manje-više oslikavaju tačnu sliku sveta u kom živimo. Međutim, postoje neke sitnice na mapama, to jest,…

.

Pasulj koji leči dušu

Petkom je na meniju njegovo visočanstvo - pasulj.

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 11:00 Pokretač

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo