...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Putovanja

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

02.07.2024.

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je da cene iz godine u godinu sve više rastu i odlazak na more predstavlja sve veći trošak. Istraživali smo koliko je odlazak na more veliki trošak za mlade iz Novog Sada, kao i na koje načine se dovijaju kako bi uštedeli na prevozu, smeštaju ili hrani tokom letovanja.

.

Dvadesetdevetogodišnja Sara Pavić ove godine će na more najverovatnije otići kod prijatelja koji žive tamo ili rade u sezoni. Kako kaže, troškovi u organizaciji letovanja kod nje igraju značajnu ulogu, ali se trudi da sve isplanira i uštedi na vreme.

Važno nam je letovanje svake sezone, pa se trudimo da skupimo novac dosta ranije. Trudimo se da uvek bude nešto povoljno, a opet da je neka nova destinacija”, priča Sara. 

Sara kaže i da se ona i njen momak trude da na letovanju naprave balans kada je reč o troškovima i da novac potroše na ono što im je najbitnije, dok će na nekim drugim stvarima uštedeti.

"Tamo se hranimo onako kako bismo se hranili i kod kuće, a njihovi supermarketi su često i jeftiniji nego u Srbiji. Volimo da odemo i u restorane i za to ne štedimo nešto mnogo novca, ali, na primer, ne iznajmljujemo sucobrane i ležaljke, pa na tome uštedimo", kaže Sara Pavić.

odmor-noge

Da su obroci iz supermarketa način za uštedu potvrđuje i dvadesetsedmogodišnja Sanja Đorđević. Ona u poslednjih nekoliko godina letuje u Grčkoj. Kako kaže, čini joj se da je tamo najbolji odnos cene, prirodnih lepota i odnosa prema turistima. 

"'Paradajz turizam' je jedan od načina za uštedu. To, naravno, ne znači da ćete na more zaista poneti paradajz iz svoje bašte. Ali, kupovina u supermarketima u Grčkoj jeste rešenje i možete  uštedeti na taj način što nećete svakog dana jesti u restoranima", smatra Sanja. 

Za nju je odlazak na more obavezna stvar u toku godine, ali od novca ipak zavisi kako će letovanje izgledati.

"Finansijska situacija nikad nije dobra, ali uvek postoje neki aranžmani koji se mogu naći za 100-150 evra van sezone. Ja sam, generalno, putnica koja ne očekuje mnogo komfora, tako da mi to nije bitno. Mogu da odem na more i da kampujem, to mi nije nikakav problem", objašnjava Sanja. 

more-koferi

Dvadesetdevetogodišnji Milan kaže da još nije siguran da li će ići na more ove godine. Prilikom odabira destinacije i smeštaja, najvažnije su mu dve stvari.

"Na moju odluku najviše utiče ekipa sa kojom idem. Ako sam u nekom dobrom društvu, nije mi baš mnogo bitno gde ću ići. Ono što mi je možda bitno jeste koliko smo daleko smešteni od plaže", priča Milan.

Dvadesetpetogodišnji David će ove godine letovati u Istri. Kako kaže, osim troškova, bitno mu je i koliko se putuje do destinacije, tako da bira one do kojih se može relativno brzo otići kolima ili autobusom. Ipak, kaže da se može uštedeti pažljivim planiranjem.

"Treba gledati što ranije i treba gledati što detaljnije. Mislim da dobre ponude zaista postoje i na mestima koja se smatraju skupim. Što se prevoza tiče najbolje je ići autobusom, a čak je možda i jeftinije ako imate auto da napravite grupu od četvoro-petoro ljudi i tako idete", objašnjava naš sagovornik. 

odmor-avion

Tako će Igor Išpanović na Adu Bojanu ove godine ići sa troje drugova i drugarica. Kako kaže, novac igra značajnu ulogu i izazovno je pronaći opciju koja će svima odgovarati.

"Zapravo, novac igra najveću ulogu. Pošto nas ide četvoro, stavili smo limit na cenu preko koje nećemo ići, negde oko 700-800 evra ukupno za nas četvoro", kaže naš sagovornik.

On ističe i da se uvek pojave nepredviđeni troškovi pred sam put i tokom putovanja, pa treba i njih imati na umu.

"Nekada nam se čini da treba da platimo samo smeštaj i hranu, ali desi se da 2-3 dana pred more shvatiš koliko stvari nemaš i koliko treba da ih kupiš. Tako da je potrebno neko planiranje i čuvanje novca", smatra Igor.

Letovanje je značajan izdatak i onima koji se više formalno ne svrstavaju u kategoriju mladih, to jest, starijima od 30 godina. Milena (34) će ove godine ići na hrvatsko primorje. Smeštaj je rezervisala još u januaru, a kako kaže, troškovi su igrali veliku ulogu i kada je birala smeštaj i kada je birala prevoz.

"Novac jeste uticao na organizaciju putovanja, zato što je avion preskup. Pomoglo nam je i to što smo rezervisali smeštaj u januaru i uspeli smo da nađemo nešto po razumnoj ceni, ali je i to opet više nego što bih inače dala za more", kaže Milena.

more-lezaljka

Ona ističe da odlazak na letovanje nikako ne bi trebalo da se smatra luksuzom.

"Letovanje je nešto što bi trebalo da bude uobičajeno i nešto sa čim ne bi trebalo da se dovijamo tako što ćemo raditi više poslova ili uskraćivati sebi druge stvari kako bismo mogli da priuštimo odlazak na letovanje”, zaključuje Milena.

Ceo prilog poslušajte u plejeru:


Irena Čučković

ilustracije: pexels.com

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Klimatske promene menjaju planove za odmor

Prošle godine, neposredno posle superćelijskih oluja, išla sam sa porodicom na kampovanje. Petnaest dana smo u kampu u Istri proveravali…

.

Rab: Malo ostrvo koje ne može da dosadi

Hrvatsko ostrvo Rab sjajan je izbor ako od letovanja očekujete mir, udobnost i savršen prirodni ambijent, bez puno noćnog provoda…

.

Letnji odmori sve više postaju luksuz

Leto je stiglo, a sa njim i planiranje godišnjih odmora i putovanja. Ove godine konačno nije u fokusu pandemija, te…

.

Neočekovani troškovi hit turističke sezone

Slučaj turista koji su rezervisali aranžmane u Egiptu za jun mesec, a kojima su agencije tražile dodatnih 127 evra po…

.

Korona naduvala cene smeštaja u Srbiji

Vlada Republike Srbije poslednjih je godina pozivala građane da letuju unutar granica naše države, pa za to delila i vaučere…

.

Klimatske promene menjaju planove za odmor

Prošle godine, neposredno posle superćelijskih oluja, išla sam sa porodicom na kampovanje. Petnaest dana smo u kampu u Istri proveravali…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo