...
TRENUTNO22:00 - 00:00Floating Sounds

Društvo

Klimatske promene menjaju planove za odmor

10.06.2024.

Prošle godine, neposredno posle superćelijskih oluja, išla sam sa porodicom na kampovanje. Petnaest dana smo u kampu u Istri proveravali aplikacije za vremensku prognozu više puta u toku dana, ne bismo li pobegli iz kampa na vreme ukoliko krene obaranje drveća. I u čitavoj toj preokupaciji oko jakog vetra, uhvatile su nas velike poplave koje su pogodile Sloveniju. Bili smo svedoci evakuacije Slovenaca iz kampa koji su pohrlili kući da provere šta je od njih ostalo. Mi smo ipak prošli mnogo bolje. Zaglavili smo se na autoputu i kretali prosečnom brzinom od 30 km na sat od Rijeke do Zagreba, jer je to bio jedini prohodan put ka Ljubljani u tom momentu. Ove godine razmišljamo o drugom terminu za odlazak na letovanje. I nismo jedini.

.

Turističke agencije su potvrdile da je povećana potražnja za junskim aranžmanima, kao i za onim u septembru. Mora na koja naši turisti uglavnom odlaze se ranije zagrevaju i u junu su već veoma prijatna za kupanje.

"Klimatske promene podrazumevaju da se vremenske prilike na određenim lokacijama menjaju. Čak i iz dana u dan uslovi mogu da budu znatno drugačiji. Već je zabeleženo da imamo manje dana sa snegom, posebno sa količinom koja je potrebna za zimski turizam. To važi i za letnji period, jer temperature postaju više i turistima nije prijatno da borave na takvim mestima", priča za Oradio klimatolog dr Vladimir Đurđević i dodaje da mesta koja su bila prijatna za odmor, sada gube svoj kvalitet, dok ona koja su u prošlosti bila prehladna postaju atraktivnija. 

Manje snega u ski sezoni

Sagovornik Oradija @boarder_Poofy zime provodi na Kopaoniku kao snoubord instruktor i svedok je promena koje se u ovom zimskom centru dešavaju. 

snowmachine-pixabay

"Deluje kao da sve kasni mesec dana. Decembar je jako slab, a onda se sezona pokrene u januaru. Padao je sneg i u aprilu. Desi se na Kopaoniku da jedna nedelja bude grozna, a onda kao da si iz proleća uleteo u zimu. Sve se menja preko noći i nepredvidivo je. Krajem novembra je palo pola metra snega, sutra to nije moglo da se vozi, a prekosutra nije postojalo. To se dešava kada duva vetar sa juga koji kao fen ubija sneg. Sunce i temperatura u plusu ga ne uništavaju kao južni vetar”, priča nam Poofy. 

Turisti se prilagođavaju koliko mogu. Ko mora da planira, zbog dece ili drugih obaveza, dođe kad može, pa se prilagođava situaciji na terenu. Ako ima snega, svi su zadovoljni, a ako ga nema - šetaju se. Ipak, na Kopaoniku je situacija mnogo bolja nego na skijalištima u okolini. Kopaonik je prošle sezone imao 100 skijaških dana, Jahorina dosta manje, a Kolašin, kako kaže Poofy,  nije imao ni jedan skijaški dan.

Požar i suše - izazovi za turizam

Ako letujete u najtoplijem delu sezone na Mediteranu, postoji još jedna stvar od koje biste mogli da strepite.

"Kada govorimo o Mediteranu, požari su postali više nego česti. Poslednjih nekoliko sezona imali smo u Grčkoj ozbiljne šumske požare. Morate da pratite izveštaje i gledate dokle je požar stigao, u kom pravcu se kreće, da li će da eskalira narednih dana. Kvalitet vazduha takođe postaje upitan kada imate požar u blizini. Sve je to izazov za turizam kao granu privrede”, kaže Vladimir Đurđević.  

pozar-pixabay

Osim požara, tu su i dugi sušni periodi koji takođe utiču na kvalitet turističke ponude. Rafting morate dobro da isplanirate, jer će nalet adrenalina po koji ste došli izostati ako je vodostaj nizak.

Niko ne želi da ode na odmor i da svakog dana proverava meteorološka upozorenja o olujama, požarima, kvalitetu vazduha i toplotnim talasima. Osim toga, porast temperature menja i procese u samom moru, pa se tako sada češće javljaju meduze i crvene alge, koje mogu da vam pokvare plivanje jer bockaju i peckaju. Ljudi ipak žele da odu na more i da im bude prijatno, da budu rasterećeni i da ne brinu, a to poslednjih godina na Mediteranu nije lako moguće. 

Više o tome koliko klimatske promene utiču na turizam i u Evropi i u svetu, poslušajte u emisiji Eko linija na plejeru ispod ili na podkastu Oradija


Alma Kovčić

Foto: Pixabay

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Bill Gejts na Netfliksu: AI, klimatske promene i energetika

U novoj Netfliksovoj seriji "Šta je sledeće? Budućnost sa Bilom Gejtsom" osnivač Majkrosofta detaljno će  se baviti temama kao što…

.

Naredne dve do tri godine su ključne - za spas planete

Opšte je pravilo da ako od malih mogu deci nešto govorite, oni će te informacije lako usvojiti i stečeno znanje…

.

Obedska bara i klimatske promene: svet koji nam se topi pred očima

Obedska bara, najveće plavno područje u Srbiji, poslednjih godina, osim čoveka, značajno ugrožavaju i zahuktale klimatske promene. Primećen je manji…

.

Novi satelit u svemiru u borbi protiv klimatskih promena

Novi satelit, koji iz svemira precizno prati i određuje emisije metana u naftnoj i gasnoj industriji, biće lansiran u takvu…

.

Prijava za zelene razgovore

Beogradska otvorena škola nastavlja seriju Zelenih razgovora, tematskih diskusija o zaštiti životne sredine i klimatskih promena. Ovog puta organizuju događaj…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

  • 16:50 Tehnologija
  • 17:00 Music Mix by Bea
  • 22:00 Floating Sounds

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo