...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle

Mali saveti za veliku uštedu

13.01.2016.

Sigurno ste nakon silnih slava i proslava potrošili i poslednji dinar, a račune nekako treba platiti. Zato smo razgovarali sa stručnjacima, koji savetuju kako uštedeti.

.

Pre svega, svakog dana ostavljajte sitninu u kasicu prasicu. Obavezno zatvarajte vodu dok perete zube ili se sapunjate tokom tuširanja. Zaboravite na odlazak u kafanu posle svakog položenog ispita, a ako su vam nove farmerke neophodne, kupite ih povoljno u second hand šopu.

Mladi u Novom Sadu kažu da se trude da uštede, ali se štednji dovijaju na najrazličitije načine. Jedan od anketiranih, Robert, kaže da tokom štednje najviše trpi luksuz.

"To može biti izlazak, alkohol ili duvan, ako je neko pušač. Generalno se može uštedeti i na računima gašenjem sijalica, treba izvući iz štekera sve utikače, uređaje s većom potošnjom uključivati pri jeftinoj struju", kaže Robert.

Novosađanka Vesna na posao uvek nosi hranu od kuće. Tako dnevno uštedi od 200 do 300 dinara.
Miloš hranu kupuje "na veliko" i garderobu pazari samo na sniženjima, i to onim velikim, sezonskim, kada su popusti oko 50 odsto.

Međutim, upravo zbog tih sniženja, Mladen Alfirović, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača, savetuju mlade da otvore četvore oči pri kupovini. Tvrdi da sniženja često nisu onakva kakva se čine, pošto trgovci obično prvo podignu cene.

"Uvek govorimo građanima da budu obazrivi, da obilaze prodavnice i da upoređuju cene, da znaju koliko šta košta pre sniženja, pa kasnije uporede te cene sa sniženim. Čest primer s kojim se suočavamo, karakterističan za prehrambene prodavnice i supermarkete, jeste da jedna cena bude na rafu, a druga, viša, na kasi", upozorava Alfirović.

Kada je ušteda električne energije u pitanju profesor Zoltan Čorba sa FTN-a kaže da obične sijalice treba zameniti štedljivim. Iako su u startu skuplje, računi za struju će biti niži. Savetuje da ostale kućne aparate treba potpuno isključiti.

"U domaćinstvima postoji mnogo uređaja, koji kad se isključe praktično rade u stend baj režimu. To znači da su na čekanju, pa troše električnu energiju. Jedina ušteda je ako se potpuno isključe. To je na prvi pogled mala potrošnja, ali na mesečnom i godišnjem nivou to ispadne dosta i može biti uštede", kaže profesor Čorba.

Da bojler ne bi trošio mnogo električne energije, profesor Čorba objašnjava da ga možemo uključivati samo kada je jeftina struja, ili da ga nikada ne gasimo, ali pod jednim uslovom.

"U tom slučaju treba da bude podešen na nižu temperaturu. Dovoljno je da voda bude zagrejana na 40, ili 45 stepeni da bismo se istuširali", kaže Čorba.

Osim ovih saveta i mlade novinarke O radija, Jasna, Jelena i Maja, ispričale su kako one štede.

Dok Jelena veš mašinu uključuje isključivo potpuno napunjenu po jeftinoj sturiji, Maja savetuje svima da prestanu da puše, jer će tako mesečno ušedeti oko 6.000 dinara, a Jasna kaže da se na pijacama najviše uštedi.

"Veoma se iznenadim kada odem na pijacu, jer za 1.000 dinara mogu da kupim ceo svet, a onda odem u prodavnicu i kupim tri stvari za iste te pare. Obilazim nekoliko pijaca, Riblju pijacu, koja je odlična jer možete i da se cenjkate, a odem ponekad i na Kvantaš. Tu je zanimljivo jer pred kraj smene, recimo oko 15 sati, prodavci spuste cene da robu ne bi vraćali, pa bude još povoljnije, a to je inače najjeftinija pijaca", kaže Jasna.

Na kraju, u kupovinu nikada ne idite gladni i kupujte isključivo sezonsko voće i povrće, a ne zaboravite i da sebi i društvu organizujte zabavu van skupih kafića – zajedno gledajte filmove ili igrajte društvene igre.

Radmila Leovac

Možda te još zanima:

.

Mladi efikasniji u štednji od roditelja

Čim neko pomene štednju, većina automatski odgovara: odakle?! Zaista, nije lako štedeti kada prihodi nisu dovoljni za život. Prosečna plata…

.

Štedi bateriju na telefonu

Ono što najviše troši bateriju telefona su aplikacije za koje nismo ni svesni da su aktivne. Kako bi one bile…

.

Digitalna kasica prasica

Koliko puta ste do sad pomislili da ćete od sledećeg džeparca ili plate uštedeti da biste odvojili, recimo, za putovanje…

.

Baterija duža uz Night Mode

Kad god kupimo novi telefon, samo mesec dana kasnije srećemo se sa čestim problemom - baterija je nenormalno slaba. Rešenje…

.

Jeftinoća nije sinonim za štedljivost

Često se dešava da nam raspodela budžeta za određeni mesec ne ide od ruke. Ako ste i vi takvi, imamo…

.

Mladost nema za starost

Mladi u Srbiji retko štede novac u banci i nemaju poverenje u državne institucije, ali kada bi imali ekonomsku stabilnost…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo