...
TRENUTNO18:00 - 18:30Popodne na O radiju

Kultura

Mreža novosadskih udruženja zahteva rešenje problema opstanka

12.07.2016.

Nezavisna kulturna scena Novog Sada rešila je da se umreži, kako bi probleme koji već godinama postoje rešila u dijalogu sa Gradskim većem za kulturu i institucijama. Na konferenciji za novinare zatraženo je da se reši gorući problem nekih udruženja koja postoje već decenijama - oduzimanje prostora. Naime, Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine (SULUV) i Foto, kino i video savez Vojvodine (FKVSV) odnedavno moraju da plaćaju mnogo veće režije za prostor, iako imaju status reprezantativnih udruženja.

.

Reprezentativna udruženja u kulturi postoje kako bi vodila evidenciju o samostalnim umetnicima i dodeljivala im taj status, a konkretno u FKVSV tokom 17 godina dok je postojao u Pašićevoj ulici održano je više od 350 izložbi, objavljeno je 20 monografija, a članovi tog udruženja imali su izložbe i svuda po Evropi.

SULUV postoji od 1946. godine, do nedavno je za iznajmljivanje prostora plaćao 46 bodova, odnosno oko 6.000 dinara mesečno, što je poskupelo na 200 bodova i oko 30.000 dinara. To je scenario sa kojim se suočavaju mnoga udruženja, zbog čega su mnogi odlučili da se umreže kako bi napravili mehanizam za rešavanje tih problema i stabilnu osnovu za budući rad.

"Cilj je da se okupimo i ohrabrujemo u izgradnji zajedničke platforme za javno zagovaranje sa svim instancama u gradu u vezi sa kulturom. Grad treba da obrati pažnju na jedan veliki sektor kulturne proizvodnje, koji je skrajnut već godinama", kaže Branka Ćurčić iz Centra za nove medije kuda.org.

Do sada primećeni problemi su zakup javnih i radnih prostora; nepovoljni rezultati redovnog gradskog konkursa; nepostojanje infrastrukturnog fonda (stalni problem finansiranja koji pokriva isključivo produkciju, a zaobilazi infrastrukturne troškove organizacija); nerazdvojenost linija finansiranja za javne ustanove čiji je osnivač grad, privatna preduzeća i neprofitna udruženja; nerazlikovanje oblasti kulture, produkcije i turizma i obezbeđivanje potrebnih matching fondova za evropske projekte.

"Prostor je važan zato što doprinosi kvalitetu stvaralašta organizacija civilnog društva, koje tu mogu da stvaraju, deluju, ali i izlažu svoju produkciju. Na duži rok to doprinosi njihovoj vidljivosti, što pomaže i gradu da prikaže šarenolikost svoje kulturne ponude. Na taj način se gradi i publika, prostori doprinose i ostvarenju alternativnih prihoda, kao i manju zavisnost od drugih u smislu iznajmljivanja prostora", kaže članica istraživačkog tima za izradu Kulturne strategije Novog Sada Ivana Volić.

Rezultati istraživanja o kulturnoj sceni Novog Sada, rađenog zarad izrade Kulturne strategije Novog Sada, pokazali su da su najveći problemi konkurs, netransparentnost, sredstva koja nisu za umetnost i kulturu i slično. Nacrt te strategije trenutno se razmatra u Skupštini grada, nakon čega sledi javna rasprava od mesec dana (što će verovatno biti od 14. jula do 14. avgusta), a dokument bi trebalo da bude usvojen u septembru.

novi sad

Kulturnom strategijom Novog Sada, koja je još uvek u izradi, neki od ovih problema trebalo bi da budu rešeni, a nacrt tog dokumenta možete da nađete na sajtu bazakulture.rs. S druge strane, udruženja su rešila da se umreže kako bi svojim predlozima pokušali da utiču na donošenje ovog važnog dokumenta koji će važiti narednih deset godina.

Tražili su javni sastanak sa Članom gradskog veća za kulturu Daliborom Rožićem, gradonačelnikom Milošem Vučevićem i Gradskom upravom za kulturu, a odgovor još očekuju.

Svaki od uočenih problema članovi nezavisne kulturne scene planiraju da rešavaju postepeno, a sastanke će održavati svakog ponedeljka u 15h u Omladinskom centru CK13 (Vojvode Bojovića 13).

J. Ž.

Možda te još zanima:

.

Besplatan program kreativne inkubacije

Prvi ciklus programa LEVEL UP! biće realizovan tokom aprila i maja u formi dvočasovnih interaktivnih online radionica kroz pružanje alata, tehnika…

.

Finansiranje projekata kulturnog aktivizma

Regionalna kancelarija za saradnju mladih (RYCO) poziva pojedince i organizacije da se prijave na Drugi javni poziv i daju svoj…

.

Vredi pročitati "Misli o nervoznoj planeti"

Studentkinja novinarstva Ivana Ivanović za ovu nedelju preporučuje da pročitate "Misli o nervoznoj planeti", autora Meta Hejga.

.

Vredi pročitati "MusicQuake: The Most Disruptive Moments in Music"

PR i bend menadžerka Branislava Kolarov za ovu nedelju preporučuje knjigu koja bi mogla da bude interesantna svim ljubiteljima muzike.…

.

Vredi pročitati "Kada telo kaže ne"

Master menadžerka ljudskih resursa Kristina Bogatinović za ovu nedelju preporučuje doktora Gabora Matea i knjigu "Kada telo kaže ne".

.

Dungeons & Dragons: Od skromnog početka do kulta

"Dungeons & Dragons" je društvena igra koja je svoje korene imala pre gotovo pedeset godina, ali i dalje privlači ljude…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Pop up
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo