...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura

Subotica se budi iz mrtvila

07.04.2015.

Noćni život u Subotici promenio se u poslednjih nekoliko godina, pa je, na primer, kafić Saks nekada bio alternativan i u njemu se mogla čuti autorska muzika ili kvalitetan rokenrol. Sada je to još jedno od mesta koje se vodi potražnjom za turbofolkom. Takvu sudbinu doživeli su još neki kafići, dok su se drugi u potpunosti ugasili.

.

Međutim, Subotičani shvataju da, ukoliko sami ne promene svoju sredinu, niko drugi to neće uraditi, pa je tako poslednjih godina otvoreno nekoliko klubova i kafića koji podržavaju umetničku scenu Subotice.

"Želim da gosti koji dolaze u Grunf  sami sebi prave sadržaj. Oni mogu da sviraju, izlažu slike i fotografije, organizuju večeri poezije i stand up komedije ili puštaju muziku. Ne možeš da napraviš nikakvu scenu, ako stalno kukaš kako se ništa ne dešava u gradu, već moraš sam sebi da napraviš akciju", kaže Igor Dević iz kafea "Grunf".

Sagovornici O radija kažu da Subotičani često govore kako se ništa u njihovom gradu ne dešava.

"Mnogi misle da se ništa ne dešava, ali u petak sam imala problem, jer sam morala da se odlučim između tri događaja koji su se dešavali u isto vreme. Mislim da ima dosta kvalitetnih sadržaja", kaže koordinatorka Kancelarije za mlade u Subotici Dejana Baltes i dodaje da mladi neretko potcenjuju kulturnu ponudu u gradu.

Zlatko Ilić iz kluba "Mladost" kaže da autorski bendovi u Subotici imaju dovoljno prostora za nastupe, ali da je publika malobrojna, jer je nekada bilo moderno da se svira rokenrol, za razliku od danas.

Pitali smo sagovornike koja mesta imaju zanimljivu kulturnu ponudu i većinom su se složili da su to kafe Grunf, klub Mladost, Pogon, Clash, Studio 11, pikado klub Kobra i Balans studio.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Zbog Kovid propusnica i noćnog života mladi sve više u redovima za vakcinaciju

Pandemija koronavirusa traje gotovo dve godine. Sluša se i govori o ovoj temi svakodnevno i isto tako se mere za…

.

Gradovanje: Narod mi ukrao pivo

Ukrali su mi pivo pre neko veče na ulici. Jedno od dva kupljena, za fajront. Znam i ko je to…

.

Nedeljni vodič od 22. do 28. aprila

Poslednja nedelja aprila bogata je raznolikim događajima.

.

Nedeljni vodič od 15. do 21. aprila

Sredina aprila donosi događaje raznovrsnog i bogatog sadržaja, očekuju vas filmske projekcije, koncerti, žurke i stand up večeri.

.

Nedeljni vodič od 8. do 14. aprila

Ove nedelje u Novom Sadu vas očekuje dosta raznovrsnih događaja, od izložbi, kvizova i filmskih projekcija, do žurki, koncerata i…

.

Nedeljni vodič od 1. do 7. aprila

Početak aprila ispunjen je interesantnim događajima, pa će svako moći da pronađe nešto po svom ukusu. Očekuju vas koncerti i…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo