...
TRENUTNO11:00 - 12:00Za i protiv

Kultura / Knjiga

Književnost živi na Instagramu

15.05.2020.

Kulturna stanica Eđšeg i Prerazmišljavanje su tokom aprila počeli sa organizacijom ciklusa književnih večeri na Instagramu pod nazivom "Oko(m) knjige".

.

Kako kaže urednica Prerazmišljavanja Katarina Kostić, program je prvobitno trebalo da bude održan u prostorijama Eđšega, ali je zbog pandemije koronavirusa preseljen na internet.

"Napravili smo čitav koncept po kome je to trebalo da budu književne večeri uživo, uz muziku i posluženje. Da ne bude sasvim standardno, a da opet prati ono što Kulturna stanica Eđšeg već radi sa Prerazmišljavanjem i Novosadskom razmenom knjiga, ali i sa Pocket globe muzičkim ciklusom. Međutim, zadesilo nas je ovo vanredno stanje i odlučili smo da sve to prebacimo na Instagram", rekla je naša sagovornica.

razmena knjiga

Ponuda na Novosadskoj razmeni knjiga (Arhiva Oradija)

Prema njenim rečima, koncept se dopao publici, ali i gostima. Neki su čak napravili Instagram nalog da bi pratili ove književne večeri. Dodaje i da je Instagram izabran upravo zbog toga što smo tokom ovih par meseci vanrednog stanja svi manje-više živeli na njemu.

"Književnost je na Instagramu uveliko prisutna već godinama. Ovakave književne večeri su već organizovane, nismo mi pioniri u tome. Publika je uvek željna da čuje nešto novo i da na na nov način upozna pisce koje već prati na Instagramu ili koje nije mogla da vidi na ovaj način. Svi imaju nešto da pitaju, a na Instragramu je to ponekad lakše nego dići ruku i zatražiti reč na pravoj književnoj večeri. Što kažu, ako u Novom Sadu na književnoj večeri dobijete dva pitanja, to je veliki uspeh. Ovde ima i pitanja i diskusija među gledaocima za vreme književne večeri, što je dobro i što je u mom iskustvu vođenja takvih događaja nezabeleženo", rekla je Katarina za Oradio.

fbinsta jpg

Izbor pisaca koji će se ovom prilikom predstaviti publici je šarolik, a prema rečima naše sagovornice, cilj je da to budu priznati i aktuelni autori.

"Naredni gost je Darko Cvijetić, aktuelni dobitnik regionalne književne nagrade Fric. Zatim nam je tu i Lana Bastašić, koja je u najužim izborima za sve nagrade. Trenutno je u konkurenciji za nagradu Evropske unije za književnost. To su uglavnom popularni autori, ali ne vodimo se samo popularnošću, već gledamo da ti ljudi imaju i šta da kažu o trenutnoj situaciji u književnosti i generalno u svetu", objašnjava Katarina.

Kako ocenjuje naša sagovornica, ovakvi događaji neće doprineti da književnost konzumira više ljudi, ali ističe njihovu važnost za sve one koji iz bilo kog razloga, nevezano za vanredno stanje, ne mogu da napuste svoje domove i učestvuju na književnim večerima. To su, čini se, dovoljni razlozi da se sa ovakvom praksom nastavi i nakon ukidanja vanrednih mera.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Vredi pročitati "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni"

Jutjuber i influenser Nemanja Arsić Cone za ovu nedelju preporučuje knjigu "Ponašaj se kao uspešni, razmišljaj kao uspešni" Stiva Harvija.

.

Trnovit put od rukopisa do koričenja

Najnoviji pokazatelji o afrimaciji mladih pisaca u Srbiji govore o tome da je, uprkos koroni i dvogodišnjoj pauzi, do 65.…

.

Ljubav treba da poštujemo, a ne da je osuđujemo

Nika Jasna Đukić umetnica je iz Novog Sada. Prvenstveno se bavi književnošću. Do sada je objavila tri zbirke poezije: "Kap…

.

Vredi pročitati: "Hazarski rečnik"

Početak oktobra i jesenji dani koji su pred nama su idealni za domaće klasike kao što je "Hazarski rečnik" Milorada…

.

Moramo se posvetiti onome što volimo i izdvojiti vreme za to

Slaviša Savić (28) mladi je pesnik iz Bosne i Hercegovine. Izdao je tri zbirke poezije, od kojih najnovija nosi naziv…

.

Vredi pročitati: Priznajem da sam živeo

Novosadska novinarka Dragana Prica Kovačević ove nedelje preporučuje memoare čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerude "Priznajem da sam živeo".

  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo