.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Kultura / Knjiga

Filip David osvojio ovogodišnju NIN nagradu

19.01.2015.

NIN-ova nagrada "i dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu", ocenio je David.

.

Foto: jutarnji.hr

   Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", rečeno je danas na konferenciji za novinare. U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su i Oto Horvat “Sabo je stao” i David Albahari “Životinjsko carstvo”.

   U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno 161. književno delo.

   Laureat je izjavio kako je NIN-ova nagrada "I dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu. Ona je i opasna po zdravlje pisca, jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor, pa sve do ovog trenutka, tenzije stalno rastu. Pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi", izjavio je David.

   Dodao je da njegova nagrađena knjiga sada ima svoj samostalni život, da svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i, pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju njenu sudbinu.

   U obrazloženju žirija istaknuto je da je Davidov roman sugestivna studija zla. O temi zla David je pisao kroz priču o fašizmu u Drugom svetskom ratu i stradanju Jevreja, a dotiče se smrti i pamćenja kao sili koja sve nadilazi.

   Književna nagrada kritike za najbolji roman godine NIN-ova nagrada dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman Koreni. O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica. Svečano uručenje nagrade Filipu Davidu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće održano u ponedeljak, 26. januara.

   M.L.

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?