...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Knjiga

Filip David osvojio ovogodišnju NIN nagradu

19.01.2015.

NIN-ova nagrada "i dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu", ocenio je David.

.

Foto: jutarnji.hr

   Ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost je Filip David za roman "Kuća sećanja i zaborava", rečeno je danas na konferenciji za novinare. U najužem izboru za 61. NIN-ovu nagradu za roman godine bili su i Oto Horvat “Sabo je stao” i David Albahari “Životinjsko carstvo”.

   U konkurenciji za nagradu bilo je ukupno 161. književno delo.

   Laureat je izjavio kako je NIN-ova nagrada "I dalje izuzetno vredna i značajna nagrada, pre svega važna za knjigu. Ona je i opasna po zdravlje pisca, jer mesec dana od trenutka kada se objavi najuži izbor, pa sve do ovog trenutka, tenzije stalno rastu. Pisac hteo ne hteo tu je prisutan i ništa ne može da radi", izjavio je David.

   Dodao je da njegova nagrađena knjiga sada ima svoj samostalni život, da svaki čitalac daje knjizi neko novo značenje i, pored ove nagrade koja upozorava da knjiga postoji, čitaoci su ti koji određuju njenu sudbinu.

   U obrazloženju žirija istaknuto je da je Davidov roman sugestivna studija zla. O temi zla David je pisao kroz priču o fašizmu u Drugom svetskom ratu i stradanju Jevreja, a dotiče se smrti i pamćenja kao sili koja sve nadilazi.

   Književna nagrada kritike za najbolji roman godine NIN-ova nagrada dodjeljuje se od 1954. godine, a prvi dobitnik bio je Dobrica Ćosić za roman Koreni. O ovogodišnjem laureatu odlučivao je žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Mića Vujičić, Jasmina Vrbavac, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica. Svečano uručenje nagrade Filipu Davidu i obeležavanje 80. rođendana NIN-a biće održano u ponedeljak, 26. januara.

   M.L.

Možda te još zanima:

.

Može jedan sendvič?

Šta lepše zimi greje od ugljenih hidrata u enormnim količinama? Malo toga. Zato smo odlučili da vas ugrejemo vrhunskim hedonizmom.…

.

Album nedelje: Goblini - Jednina

Da li nas je i dalje gomila?!

.

Mario Kart Tour najuspešnija iPhone igra 2019. godine

Uprkos tome što se pojavila u drugoj polovini godine, igra Mario Kart Tour ipak je uspela da postane najviše preuzimana igra za iPhone…

.

Nintendo radi na savitljivom upravljaču za Switch

Nintendo je podneo zahtev za odobrenje patenta koji će obezbediti daleko savitljivije upravljače.

.

U izviđačima učite o pravim vrednostima

Anja Ninić i Luka Zeljković mladi su izviđači novosadskog odreda "Ivo Lola Ribar" koji postoji od davne 1954. godine. Misija…

.

Mladi se osećaju zapostavljeno

Mladi nemaju utisak da im se institucije obraćaju i da njihovi problemi dolaze do subjekata koji bi mogli da reše…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Škripa

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo