.
Trenutno
Danube Streamwaves
 Dušan Majkić & Predrag Novković
Kultura / Galerija

Otvaranje izložbe Marine Milanović u Pionirskoj

11.05.2016.

Da mladim umetnicima nedostaje prostora da pokažu šta znaju i čime se bave, još jednom je dokazala inicijativa mladeж• nastala u okviru coworking i društvenog centra Pionirska u Novom Sadu. Jedan od pokretača inicijative i menadžer Pionirske Stefan Savić objasnio je to kao sindrom "tromih institucija", koje više ne mogu da drže korak sa momentom u kojem mladi danas žive.

.

"Institucije su trome, a mi nemamo vremena da se borimo sa tim. Ovo je naš momenat, mi smo sad i ovde, i u ovim godinama. Nemamo kad da šaljemo predloge na razne konkurse i čekamo mesecima, budemo odbijani i pričamo s ljudima koji ne govore našim jezikom. Institucije treba da postoje, ali dok se one ne snađu i dok ne profunkcionišu, mi ćemo da radimo ovo što radimo", kazao je Stefan.

Cilj inicijative mladeж• je promovisanje i povezivanje mladih autora na polju vizuelnog izražavanja. Projekat traje šest meseci i za to vreme će šest mladih umetnika imati priliku da prikažu svoje radove, a osmišljeni su i propratni događaji.

"To je izazov u ovom poslu. Ljudi su izgubili osećaj da dolaze na izložbe van otvaranja. Mi smo odlučili da pokušamo to da rešimo i da kreiramo dodatni sadržaj, vođenje kroz izložbu, interaktivni pristup ili kontakt sa umetnicima", kazao je Stefan.

U petak 13. maja na scenu Pionirske stupa ilustratorka i dizajnerka Marina Milanović, sa izložbom "Krzno crne životinje". U pitanju su crteži iz više serija koje povezuje bavljenje odećom, kostimom, krojevima i paternima. Svi crteži su rađeni rapidografom i tušem.

pionirrrr jpg

Marina Milanović masterirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i danas se najviše bavi crtežom, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Njeni radovi nose posebnu vrstu estetike, a kako nam je ona objasnila, graniče se sa "bizarnim".

"Izložba je veoma grafička, jer je taj rapidograf ostavio duboki trag na mene, nakon što sam završila srednju grafičku školu. Veoma mi je interesantna estetika koja u drugim ljudima izaziva možda i bizarnu konotaciju, ali u meni ona budi emociju koja jeste nešto nepoznato, ali i mistično i prelepo u isto vreme", ispričala je Marina za O radio.

Ona se nasuprot "bizarnom svetu" u isto vreme bavi i ilustovanjem knjiga za decu. To su crteži puni boja i života, koji deci otvaraju jedan nesvakidašnji svet mašte i pozitivnih emocija. Marina nam je ispričala da ta dva sveta shvata kao dva zasebna dela njene ilustracije.

"Taj projekat na akademiji, na osnovu kojeg su me pozvali iz Kreativnog centra da sarađujemo, učinio je da o dečijem crtežu mislim kao o mom zasebnom ilustratorskom svetu. To mi je otvorilo neku pedagošku dimeziju, jer sada ja jednom deteu mogu da oblikujem tekst u šareni svet mašte", kazala je Marina.

pionir jpg

Njene radove u svako doba možete pronaći na sajtu Behance. Kako kaže, mladi umetnici treba da "izlažu" svoje radove na platformama koje nudi internet, jer oni su tako dostupni publici, kolika god da je, i nastavljaju da komuniciraju sa onima kojima su namenjeni.

"Ne treba čuvati svoje radove u fioci, jer oni žive tako što imaju komunikaciju sa svojom publikom. Te radove će kad tada neko pronaći i dati im tako na značaju i lepoti", dodala je Marina.

Projekat mladeж• je ocenila kao veoma značajnu inicijativu, jer je fokus na mladim ljudima koji tek izlaze sa akademije i možda su na sceni tek godinu, dve dana, baš kao i ona.

"Kada sam bila na najranijim godinama studija, nisam imala priliku da izložim neke svoje radove koji su mi izuzetno dragi i koju su vidljivost dobili tek zahvaljujući internetu. Zašto je važno da mladi izllažu? Iza svakog rada stoji veoma veliki trud, koji svoju glorifikaciju može da dobije tek kada se sagleda u vremenu i prostoru", kazalaje Marina.

pionirrr jpg

Prema njenom mišljenju, ne mora uvek novac da bude prepreka, već mladi umetnici treba da se udruže. "Mladi treba da se udruže i podržavaju jedni druge, bez sujete. Treba da se raduju zajedno što postoji scena i što su uključeni u njeno postojanje i nastajanje", kazala je Marina.

Izložba će u Pionirskoj biti postavljena mesec dana, a sve dodatne informacije i propratne događaje vezane za nju možete pratiti na Facebook ili web pejdžu Pionirske.

M. Leđenac

.
U okviru nedavne PDP konferencije, gost Novog Sada bio je samouki muralista iz Kanade Ben Džonston. Za Oradio je govorio o tome kako…
.
Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U sklopu projekta "Muzej…
.
Galerija Matice srpske u okviru redovnog programa za publiku uvodi nova, posebno osmišljena tematska vođenja kroz stalnu postavku…
Program
Kalendar događaja
Novembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?