...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Kultura / Film

ZeroZeroZero: kokain se na put sprema

22.04.2020.

Iz produkcijske kuće Cattleya koja je odgovorna za više veoma kvalitetnih serija, poput sjajne Gomore, sada je stigla osmodelna serija ZeroZeroZero. Potpisuju je italijanski režiseri Leonardo Fasoli, Mauricio Katz i Stefano Solima, a glavne uloge poverene su internacionalnom koru glumaca kao što su Andrea Risboro, Đuzepe De Domeniko, Dejn DeHan… Na kratko se pojavljuje i Dejvid Birn kao generator dela radnje.

.

Još jedna priča o internacionalnom švercu kokaina pokušava da opiše stvarnost koja spaja tačke u narko svetu od proizvođača do kupca, upakovavši sve to u dramatičan zaplet prepun neočekivanih obrta, uspona i padova njegovih likova. Ekonomija koja pokreće svet, kako je jedan od likova nazvao kokainski biznis, u ovoj seriji povezuje tri ključne pozicije u drami.

Braća leira u Meksiku predstavljaju jedan od najjačih kartela i proizvođača kokaina. Oni se bore za prevlast sa konkurentnim klanovima primivši u okrilje članove opasne specijalne jedinice meksičke vojske željne novca i moći. Tu su i brat i sestra Kris i Ema Linvud, posrednici u trgovini kokainom koji se bore da zadrže poziciju kojku im je ostavio otac. Na kraju tog lanca nalazi se Don Minu, italijanski mafijaš starog kova koji tavori u begu od vlasti i misli da naručivanjem pet tona kokaina iz Meksika može da primiri mlađe klanove željne njegove krvi. Među kojima je i njegov unuk.

ZeroZeroZero, dakle, prati tu kokainsku mega pošiljku od Montereja u Meksiku preko opasnih piratskih voda Senegala, kroz delove Afrike koje kontrolišu islamski teororisti, pa sve do Kazablanke. Za svo to vreme, akteri proživljavaju više od drame. Tako će se do kraja videti može li stari mafijaš da preživi ambiciju svojim potčinjenih, kakvu ulogu u izgradnji organizovanog kriminala u Meksiku mogu imati vojnici koji sebe nazivaju “vampirima” i jesu li potomci iskusnog špeditera sposobni da se suoče sa svim mogućim nevoljama prateći tovar i da iz cele priče izađu kao pobednici.   

Ova serija, pre svega, izgleda sjajno. Odabirom lokacija za snimanje, dinamičnim i pametnim kretnjama kamere režiseri su načinili vizuelno i estetski prelepu seriju. Kada tome dodamo odlična glumačka ostvarenja gotovo svih aktera, konstatno napetu atmosferu i odličnu muzičku podlogu, moglo bi se reći da imamo novi vanvremenski hit. Za malo.

zero2 jpg

Ono što seriji ZeroZeroZero možemo zameriti jeste dramatizacija. Prilično jednostavna priča, koja bi komotno stala u jedan celovečernji film, ovde je razvučena na osam jednosatnih epizoda pa sve zajedno, povremeno, deluje kao kada malo putera pokušavate da razvučete preko velikog komada hleba. Efekat je takav da postoji minimum čitava jedna epizoda viška, neki nepotrebni kadrovi traju bespotrebno dugo, gledaoci dobijaju uvid u delove ličnih priča aktera koje imaju malo ili ni malo uticaja na priču, pa cela priča deluje prilično razvodnjeno.

I pored svih tih nedostataka priča je dovoljno upečatljiva da će vas naterati da je pogledate do kraja ne razočaravši se. Ne može se ni po kojem parametru porediti sa Gomorom, koja je mnogo srećnije ukomponovana, ali nam daje sjajan uvid u svet kokaina, u surovost meksičkih kartela i posledice ulaska delova vojske u igru. Ona jasno pokazuje zalazak starih donova italijanske mafije, koji žive asketski život u begu od pravde, a ipak ostaju moćni, baš kao i na koji način beli prah stiže sa južnoameričkog kontinenta u Evropu, a da od njega žive i senegalski kriminalci, tuareški pobunjenici, alžirski carinici i funkcioneri i još mnogo ko duž tog “cevovoda” kojim se snabdevaju dokona evropska srednja i viša klasa.

Serija ZeroZeroZero vredna je vaše pažnje. Možda nije atraktivna kao Narkos, ali je svakako relevantna i kvalitetnija od većine žanrovski sličnih priča koje se sporadično pojavljuju u Evropi.

I za kraj mala trivija: ZeroZeroZero je aluzija na italijanski sistem za ocenjivanje brašna, koje može biti ocenjeno sa  2, 1, 0 ili 00, zavisno od kvaliteta rafiniranosti. Dvostruka nula je najviša ocena, a ZeroZeroZero, ili trostruka nula, ovde označava najčistiji kokain.

Petar Klaić


 

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo