...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

ZeroZeroZero: kokain se na put sprema

22.04.2020.

Iz produkcijske kuće Cattleya koja je odgovorna za više veoma kvalitetnih serija, poput sjajne Gomore, sada je stigla osmodelna serija ZeroZeroZero. Potpisuju je italijanski režiseri Leonardo Fasoli, Mauricio Katz i Stefano Solima, a glavne uloge poverene su internacionalnom koru glumaca kao što su Andrea Risboro, Đuzepe De Domeniko, Dejn DeHan… Na kratko se pojavljuje i Dejvid Birn kao generator dela radnje.

.

Još jedna priča o internacionalnom švercu kokaina pokušava da opiše stvarnost koja spaja tačke u narko svetu od proizvođača do kupca, upakovavši sve to u dramatičan zaplet prepun neočekivanih obrta, uspona i padova njegovih likova. Ekonomija koja pokreće svet, kako je jedan od likova nazvao kokainski biznis, u ovoj seriji povezuje tri ključne pozicije u drami.

Braća leira u Meksiku predstavljaju jedan od najjačih kartela i proizvođača kokaina. Oni se bore za prevlast sa konkurentnim klanovima primivši u okrilje članove opasne specijalne jedinice meksičke vojske željne novca i moći. Tu su i brat i sestra Kris i Ema Linvud, posrednici u trgovini kokainom koji se bore da zadrže poziciju kojku im je ostavio otac. Na kraju tog lanca nalazi se Don Minu, italijanski mafijaš starog kova koji tavori u begu od vlasti i misli da naručivanjem pet tona kokaina iz Meksika može da primiri mlađe klanove željne njegove krvi. Među kojima je i njegov unuk.

ZeroZeroZero, dakle, prati tu kokainsku mega pošiljku od Montereja u Meksiku preko opasnih piratskih voda Senegala, kroz delove Afrike koje kontrolišu islamski teororisti, pa sve do Kazablanke. Za svo to vreme, akteri proživljavaju više od drame. Tako će se do kraja videti može li stari mafijaš da preživi ambiciju svojim potčinjenih, kakvu ulogu u izgradnji organizovanog kriminala u Meksiku mogu imati vojnici koji sebe nazivaju “vampirima” i jesu li potomci iskusnog špeditera sposobni da se suoče sa svim mogućim nevoljama prateći tovar i da iz cele priče izađu kao pobednici.   

Ova serija, pre svega, izgleda sjajno. Odabirom lokacija za snimanje, dinamičnim i pametnim kretnjama kamere režiseri su načinili vizuelno i estetski prelepu seriju. Kada tome dodamo odlična glumačka ostvarenja gotovo svih aktera, konstatno napetu atmosferu i odličnu muzičku podlogu, moglo bi se reći da imamo novi vanvremenski hit. Za malo.

zero2 jpg

Ono što seriji ZeroZeroZero možemo zameriti jeste dramatizacija. Prilično jednostavna priča, koja bi komotno stala u jedan celovečernji film, ovde je razvučena na osam jednosatnih epizoda pa sve zajedno, povremeno, deluje kao kada malo putera pokušavate da razvučete preko velikog komada hleba. Efekat je takav da postoji minimum čitava jedna epizoda viška, neki nepotrebni kadrovi traju bespotrebno dugo, gledaoci dobijaju uvid u delove ličnih priča aktera koje imaju malo ili ni malo uticaja na priču, pa cela priča deluje prilično razvodnjeno.

I pored svih tih nedostataka priča je dovoljno upečatljiva da će vas naterati da je pogledate do kraja ne razočaravši se. Ne može se ni po kojem parametru porediti sa Gomorom, koja je mnogo srećnije ukomponovana, ali nam daje sjajan uvid u svet kokaina, u surovost meksičkih kartela i posledice ulaska delova vojske u igru. Ona jasno pokazuje zalazak starih donova italijanske mafije, koji žive asketski život u begu od pravde, a ipak ostaju moćni, baš kao i na koji način beli prah stiže sa južnoameričkog kontinenta u Evropu, a da od njega žive i senegalski kriminalci, tuareški pobunjenici, alžirski carinici i funkcioneri i još mnogo ko duž tog “cevovoda” kojim se snabdevaju dokona evropska srednja i viša klasa.

Serija ZeroZeroZero vredna je vaše pažnje. Možda nije atraktivna kao Narkos, ali je svakako relevantna i kvalitetnija od većine žanrovski sličnih priča koje se sporadično pojavljuju u Evropi.

I za kraj mala trivija: ZeroZeroZero je aluzija na italijanski sistem za ocenjivanje brašna, koje može biti ocenjeno sa  2, 1, 0 ili 00, zavisno od kvaliteta rafiniranosti. Dvostruka nula je najviša ocena, a ZeroZeroZero, ili trostruka nula, ovde označava najčistiji kokain.

Petar Klaić


 

Možda te još zanima:

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

  • 16:10 Gost O radija
  • 16:40 O tome se priča
  • 17:00 Music Mix by Bea

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo