...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

27.11.2022.

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor i komediju. Mortiša i Gomez, Ujka Fester i Lurč, rođak IT i ruka pod imenom Thing, mali Pagzli i njegova sestra Sreda, u paketu su koji nas uveseljava skoro čitav jedan vek, nudeći nam fetiš gotike devetnestog veka uz komediju Braće Marks.

.

Bilo je samo pitanje trenutka kada će se ove franšize dohvatiti Tim Barton. U dogovoru sa Netfliksom on je razvio novu seriju posvećenu najmlađoj ženskoj članici Adams porodice – Sredi.

Ima to smisla. U Eri woke kulture, Netflix prednjači u toj potrazi za balansiranim pogledom na svet, heroine su konačno jednako poželjne i atraktivne kao heroji osamdesetih i odabir tmurne tinejdžerke, alergične na boje, emocije i pop muziku, logičan je dodatak Netfliksovoj produkciji.

Priča, dakle, prati Sredu koja je u svojoj srednjoj školi u bazen s vaterpolistima koji su maltretirali njenog brata, ubacila pirane. Unakazila je nasilnike, izbačena je i roditeli je sada vode u čuveni internat u kojem su se oni upoznali.

sreda2 jpg

Njene kolege studenti su deca, ali ne obični klinci. Ima tu vampira, vukodlaka, sirena i svih onih bića koja žive na ivici našeg sveta, neuklopljivih i sakrivenih senkama.

Sreda, koju maestralno glumi Džena Ortega sve je ono što o njoj znamo. Bezosećajna, cinična, sklona sadizmu i osvetoljubiva. Nosi isključivo crnu odeću i u uzrastu u kojem je zatičemo u seriji, počinje da dobija moć predviđanja.

Upravo oko te moći gradi se misterija koju Barton majstorski odmotava, sloj po sloj kroz epizode. Ljubopitljiva Sreda istražuje seriju gnusnih ubistava u šumi pored škole, surfujući usput kroz socijalne krugove internata, ne ostavljajući iza sebe previše prijatelja.

Bartonova nova igračka izgleda produkcijski vrlo upeglano. Serija je vizuelno iznad očekivanja, tu je čitav paket vizuelnih trikova starog znalca, a Tim publici servira triler u kojem ne možete da pretpostavite nijednu stvar koja sledi, ponajmanje ko je čudovište za kojim Sreda traga.

A, Barton je stari lisac. Sredu nije zarobio u bezizržajan lik, kakav je do sada bila. Ona povremeno izlazi iz te čaure, ali taman toliko da doda malo živahnosti u lik, a da ne uništi njen poznati gotički arhetip.

Takođe, reditelj ovom seerijom donekle razbija klišee američkih tinejdžerskih filmova, ali se i drži starog oprobanog recepta po kojem moraš imati popularne klince i one sa margine. U slučaju srednje škole "Nevermore" (aluzija na "Gavrana“ Edgara Alana Poa) svi su klinci sa margine, ali Barton ne ume (ili ne želi) da pobegne od tog klišea.

sreda3 jpg

U ovoj simpatičnoj seriji koja će vas terati da je gledate bez pauze, pojavljuju se Ketrin Zita Džouns kao Mortiša i Luis Guzman kao Gomez. Kao posebna poslastica tu je i Sreda iz filma "Adams Family" iz 1991. godine – Kristina Riči. Ona ovde igra jednu od Sredinih nastavnica.

"Sreda“ je serija za sve koji vole misteriju, crni humor i Bartonov arsenal uvrnutih filmskih slika.

Petar Klaić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako se film sa zaradom od 27.000 dolara našao u trci za Oskara?

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je…

.

Disney podmlađuje glumce

Veštačka inteligencija polako postaje uobičajena stvar, pa nije ništa novo da je ušla i u svet filma. Najnovije vesti se…

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

.

Tom Henks nominovan za tri Zlatne maline

Iako je njegov poslednji film "Elvis", u kom glumi pevačevog menadžera Toma Parkera, favorit u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo