...
TRENUTNO11:00 - 12:00Y2K

Kultura / Film

Čudni Al Janković i vrelo istine

13.11.2022.

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila šoubiznisa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. 

.

Ne, čekaj! "Weird: The Al Yankovic Story“ je slatka praznična filmska posveta porodičnim vrednostima koji vladaju šou-biznisom, dirljivo i nežno podsećanje da je R’n’R temelj etičkih vrednosti.

Možda ipak, "Weird: The Al Yankovic Story“ je najtačnija od svih filmskih biografija poznatih muzičara, dvosatno ostvarenje koje obiluje triput proverenim faktima i besprekorno dramatizovana priča o kralju muzičke parodije.

weird2 jpg

Nisam siguran, hajde da posložimo priču:

Režiser Erik Epl je snimio film koji prati odrastanje i muzički uspon Ala Jankovića, harmonikaša, zaljubljenika u polku i muzičara koji je ostavio dubok trag u šou-biznisu, iako ne i u muzici. Bio je poznat po tome što je izvodio parodične verzije popularnih pesama. Na identičnu melodiju i ritam lepio je sulude komipčne tekstove čiji su refreni samo podsećali na original.

Tako smo dobili "Eat it“, prodiju na Džeksonov hit "Beat it“. Obradio je Madoninu "Like a virgin“ kao "Like a surgeon“, zablistao u hitu "Amish paradise“ kao negativ pesmi "Gangsta paradise“ Coolia. Vrhunac parodije dosegao je obradiom Nirvaninog megahita "Smells like a Teen spirit“, nazvavši je "Smels like Nirvana“.

U ovom filmu glumi ga Daniel Redklif, mora se priznati veoma dobro. Film je urnebesan i zabavan rolerkoster u kojem upoznajemo Ala od detinjstva do navodnog kraja karijere, uz čitavu galeriju poznatih likova za ono vreme.

Kvalitet ovog filma leži upravo u toj komičnosti i zabavnosti. Ako ne znate ništa o Alu, ovo može biti super zabavno iskustvo. Ako, pak, znate sve o njemu, videćete ga kao odličnu parodiju na stvaran život tog muzičara.

Istina, naravno nije u bilo kojem od opisa filma u ovom tekstu. "Weird: The Al Yankovic Story" je film koji balansira između istine i parodije, stvarnih likova i događaja i mitova. To je jedan urnebesan koktel fakata i izmišljotina, iz kojeg teško možete izvući pristojan portret. Baš kao što je i muzička parodija. Melodija jeste ista, ali reči, poruka i atmosfera bitno su drugačiji. nekada protivureče originalu, nekada ga samo ismevaju, a nekada ispadaju puno bolji.

weird3 jpg

Gledajući ovaj film možete steći utisak da je Al Janković bio slavniji i uticajniji nego što zaista jeste. Ali, to nije važno. Uzmite bilo koju muzičku biografiju u filmskom formatu i počnite da brojite greške, promene unete zarad dramatizacije, umanjivanja negativnog, isticanja pozitivnog i dobićete film faktografski blizu ovom.

"Weird: The Al Yankovic Story“ nije samo parodija na život čuvenog polka harmonikaša i mimika. To je film koji parodira sve filmske biografije muzičara.

Petar Klaić  

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Netfliks otvara dva zabavna kompleksa u Americi

Netflix planira da 2025. godine otvori dva "Netflix House" zabavna kompleksa u Dalasu u državi Teksas i mestu King of…

.

Nedeljni vodič od 17. do 23. juna

Nedelja medija, filmske projekcije, nekoliko festivala i veliki koncert njujorških veterana Agnostic Front obeležiće ovu nedelju u Novom Sadu...

.

Uhvati film traži volontere

Međunarodni filmski festival Uhvati film traži volontere/ke za poslove prevođenja. Svi koji imaju odlično znanje engleskog ili drugog stranog jezika…

.

Biografski filmovi - novi holivudski trend

Možemo slobodno reći da su biografski filmovi obeležili filmsku godinu za nama - pored "Openhajmera" o čijem kvalitetu najbolje govori…

.

Vredi pročitati: "Prednosti jednog marginalca"

Katarina Kostić, autorka popularnog bloga o knjigama "Prerazmišljavanje" i osnivačica Novosadske razmene knjiga, preporučuje vam da pročitate roman "Prednosti jednog…

.

Počinje festival "Slika u pokretu"

Osmi festival snimateljskih ostvarenja “Slika u pokretu” počinje u petak 15. decembra u 19 časova filmom "Čuvari formule" u Kulturnom…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo