...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Čudni Al Janković i vrelo istine

13.11.2022.

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila šoubiznisa osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka. 

.

Ne, čekaj! "Weird: The Al Yankovic Story“ je slatka praznična filmska posveta porodičnim vrednostima koji vladaju šou-biznisom, dirljivo i nežno podsećanje da je R’n’R temelj etičkih vrednosti.

Možda ipak, "Weird: The Al Yankovic Story“ je najtačnija od svih filmskih biografija poznatih muzičara, dvosatno ostvarenje koje obiluje triput proverenim faktima i besprekorno dramatizovana priča o kralju muzičke parodije.

weird2 jpg

Nisam siguran, hajde da posložimo priču:

Režiser Erik Epl je snimio film koji prati odrastanje i muzički uspon Ala Jankovića, harmonikaša, zaljubljenika u polku i muzičara koji je ostavio dubok trag u šou-biznisu, iako ne i u muzici. Bio je poznat po tome što je izvodio parodične verzije popularnih pesama. Na identičnu melodiju i ritam lepio je sulude komipčne tekstove čiji su refreni samo podsećali na original.

Tako smo dobili "Eat it“, prodiju na Džeksonov hit "Beat it“. Obradio je Madoninu "Like a virgin“ kao "Like a surgeon“, zablistao u hitu "Amish paradise“ kao negativ pesmi "Gangsta paradise“ Coolia. Vrhunac parodije dosegao je obradiom Nirvaninog megahita "Smells like a Teen spirit“, nazvavši je "Smels like Nirvana“.

U ovom filmu glumi ga Daniel Redklif, mora se priznati veoma dobro. Film je urnebesan i zabavan rolerkoster u kojem upoznajemo Ala od detinjstva do navodnog kraja karijere, uz čitavu galeriju poznatih likova za ono vreme.

Kvalitet ovog filma leži upravo u toj komičnosti i zabavnosti. Ako ne znate ništa o Alu, ovo može biti super zabavno iskustvo. Ako, pak, znate sve o njemu, videćete ga kao odličnu parodiju na stvaran život tog muzičara.

Istina, naravno nije u bilo kojem od opisa filma u ovom tekstu. "Weird: The Al Yankovic Story" je film koji balansira između istine i parodije, stvarnih likova i događaja i mitova. To je jedan urnebesan koktel fakata i izmišljotina, iz kojeg teško možete izvući pristojan portret. Baš kao što je i muzička parodija. Melodija jeste ista, ali reči, poruka i atmosfera bitno su drugačiji. nekada protivureče originalu, nekada ga samo ismevaju, a nekada ispadaju puno bolji.

weird3 jpg

Gledajući ovaj film možete steći utisak da je Al Janković bio slavniji i uticajniji nego što zaista jeste. Ali, to nije važno. Uzmite bilo koju muzičku biografiju u filmskom formatu i počnite da brojite greške, promene unete zarad dramatizacije, umanjivanja negativnog, isticanja pozitivnog i dobićete film faktografski blizu ovom.

"Weird: The Al Yankovic Story“ nije samo parodija na život čuvenog polka harmonikaša i mimika. To je film koji parodira sve filmske biografije muzičara.

Petar Klaić  

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Kako se film sa zaradom od 27.000 dolara našao u trci za Oskara?

Američka Akademija filmskih umetnosti i nauke, koja dodeljuje Oskare, saopštila je da će preispitati pravila ovogodišnje nominacije filmova, jer je…

.

Disney podmlađuje glumce

Veštačka inteligencija polako postaje uobičajena stvar, pa nije ništa novo da je ušla i u svet filma. Najnovije vesti se…

.

Avatar 2: Strani film sa najvećom zaradom kod nas

Za nešto više od mesec dana prikazivanja, ostvarenje Džejmsa Kamerona “Avatar: Put vode” na koje se čekalo 13 godina, u…

.

Film "Meni" kriv za zatvaranje restorana?

Restoran "Noma" u Kopenhagenu koji je više puta proglašavan za najbolji na svetu, najavio je da će od sledeće godine…

.

Oskari: Najviše nominacija za "Sve svuda odjednom"

Naučnofantastična komična drama "Sve svuda odjednom" osvojila je najviše nominacija za Oskare - ukupno 11, uključujući onu za najbolji film…

.

Tom Henks nominovan za tri Zlatne maline

Iako je njegov poslednji film "Elvis", u kom glumi pevačevog menadžera Toma Parkera, favorit u kategoriji najboljeg filma na ovogodišnjim…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Zašto je tebi januar najduži mesec ?

Oradio logo