...
TRENUTNO16:00 - 16:10Popodne na O radiju

Kultura / Strip

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

01.11.2022.

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje najskrivenijih boja...

 
.

Sličnu paletu impresija skriva i strip ostvarenje "Makaroni", scenariste Vinćenta Zabusa i crtača Tomasa Kampija. Već na samoj naslovnoj korici naš pogled fiksiran je na scenografiju: setan pogled jednog jedanaestogodišnjaka, sneni, pomalo izgubljeni pogled njegovog dede, jedna sena prošlog života i njihova zajednička refleksija na zidu od starih cigala.

"Makaroni“ je bio nadimak za sve one italijane koji su nakon drugog svetskog rata emigrirali u Belgiju. Jedan od njih, vredni radnik u rudniku, bio je i Otavio – "stari davež“, kako bi ga nazivao njegov unuk Romeo. Od preterano teškog rada pod zemljom pluća su mu u stanju raspadanja, poput nekog zbira ostrva koja su se već polako krune od kontinenta.

makaroni1 png

Takvo je stanje i sa njegovim sećanjima. Sve što mu je još u životu ostalo je nemušti dijalog sa voljenom suprugom Đulijom koje odavno nema u stvarnom svetu. Ona je sada samo pojava između jave i sna, fantazmagorična poema koja se ne može uhvatiti.

U njegovom ramu uspomena još se nazire i Italija, ta zemlja koju je nerado napustio i koju je na neki način i izdao.

A tu je i Romeo, sveži pubertetlija, buntovnik na početku svoje karijere, dečak koji odlazak na živopisno selo ipak shvata kao mali oblik robije. On sa svojim dedom nema zajednički jezik, zapravo jedva da i progovaraju između sebe. I sada, tako treba izdržati čak nedelju dana!

Naravno, to je samo uvodni, prvi čin ove strip drame, ispisane filmskim scenariom, prelepo dočarane kroz pasaže i predele sela Šarloa. Silazak u rudnik ovde je metaforično upotrebljen i kao silazak u ljudsku dušu, nepoznat teren na kojem se reči teško pronalaze.

makaroni2 jpg

Stranicu po stranicu, poput kakvih zatrpanih relikvija, polako otkrivamo i složene delove mozaika sačinjenog od oprosta, tuge, suočavanja i prihvatanja.

Odrastanje i vraćanje u detinjstvo zapravo čine jedini isti, logičan krug života koji neprestano menja svoj obim – sve zavisi koliko nam neko dozvoli da zakoračimo u njega.

Dušan Majkić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Konkurs za strip autore

Francuski institut u Srbiji, Grad Pančevo, Agencija KomunikArt i Međunarodni centar za strip i ilustraciju (Angulem, Francuska) pokrenuli su program…

  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana
  • 16:30 Tehnologija

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo