...
TRENUTNO18:00 - 00:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

06.05.2020.

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša svih vremena, lidera šampionske ekipe Čikago Bulsa, "letećeg" Majkla Džordana. Ako ste u tom šampionskom nizu od šest NBA titula, koje su zaradili Majl i ekipa, imali bar pet godina, svakako se sećate fame.

.

Otud i ne čudi što je dokumentarna serija "The last dance" u produkciji ESPN-a i Netflix-a pobudila nezapamćeno interesovanje, ne samo među ljubiteljima košarke, već kod najšire moguće publike željne vanvremenskih priča o sportskim ikonama koje su obeležavale čitave ere.

Rasuta u osam epizoda, serija "The last dance" ima osnovnu radnju smeštenu u sezonu 1998/99, poslednju u kojoj je Džordan nastupao u dresu Čikago Bulsa, kada su osvojili svoju šestu titulu NBA prvaka. Tu gledamo šta se događalo u, tada, najozbiljnijoj košarkaškoj organizaciji na svetu. Pratimo nezadovoljstvo i odsustvo Skotija Pipena koji se borio za bolji ugovor, sulude provode Denisa Rodmana, tinjajući sukob između trenera Fila Džeksona i menadžera tima Džerija Krausa, kojeg nisu mirisali ni momci iz tima. Uz sve to gledamo i Majka Džordana kako postiže neverovatne rezultate na terenu opterećen gigantskim pritiskom medija željnih informacije šta će se desiti sa timom kada se završi finale i Kraus konačno uspe da najuri Fila Džeksona.

Kroz tu dramu, tvorci serije nam na marginama serviraju sve one priče koje objašnjavaju vanvremenski uspeh Bulsa: Džordanove početke i nastanak sportske superzvezde, priče o njegovim najozbiljnijim saigračima Pipenu, Rodmanu, Kukoču, najvećim rivalima kao što su Detroit, LA Lejkersi, Juta Džez...

jordan2 jpeg

"The last dance" je ambiciozno zamišljen sveobuhvatan osvrt, ne samo na potencijalno najvećeg košarkaša na svetu i njegovu bogatu karijeru, već i na tim i klub u kojem je sve to ostvario, kao i na jednu epohu čiji su najupečatljivijhi simboli postali. U šumi snimaka sa utakmica, privatnih video traka i do sada neviđenog i ekskluzivnog materijala, kao i kvalitetnih intervijua sa saborcima, protivnicima i savremenicima, kriju se odogovori na pitanja koja već dve i po decenije postavljamo.

Kakva je žrtva potrebna da se postane apsolutna mašina za mlevenje protivnika? Kako izrazitog individualca uklopiti u tim sa bar još četiri izrazito talentovana tvrdoglavca? Kako izgraditi brend koji će postati veći od samog tima ili čak NBA franšize? Šta je potrebno da se nametneš kao najsjajnja sportska zvezda, svetu koji ima preko šest milijardi ljudi i od košarke mnogo više voli fudbal ili po brojnosti fanova – kriket?  Gubi li se ljudskost u toj surovoj trci da se postane (i ostane) bolji od svih?

Po reakcijama Majklovih savremenika iz redova košarkaša, novinara, publicista, ESPN je uspeo da od serije "The last dance" načini najiskreniji mogući prikaz Majklove karijere, da prikaže sve njegove vrednosti i mane, a da isto to učini i sa samim Bulsima i vremenom u kojem su dominirali. To je serija koja će vas iscrpno informisati, nadahnuti, ali i porušiti vam sneška barem jednom u epizodi. Jer, možda i najveća vrednost ove serije je u tome što pokazuje da su i najveći sportisti samo ljudi, da su i najbolje organizacije mesta puna sukoba i da pobeđuju samo dok se drže istog cilja, kao i da je svet mesto koje vapi sa superherojima, te da će proći još mnogo vremena da se ponovo ujedini u poštovanju prema jednom sportisti, kao što je to učinio tokom devedesetih godina prošlog veka.

Jer, voleli smo neke velike sportiste od kako sport postoji, volimo ih i danas, ali se ipak čini da to ne činimo ni izbliza tako bučno, zaneseno i frenetično, kao Majkla Džordana u eri nepobedivih Bikova iz Čikaga.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila…

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

  • 15:50 Leto na O radiju
  • 17:20 Gost O radija
  • 18:00 Music Mix by Majkić

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo