...
TRENUTNO10:00 - 10:30Pre podne na O radiju

Kultura / Film

Run: misterija podgrejane ljubavi

29.04.2020.

Imate li onog specijalnog prijatelja sa kojim ste, u očajanju dubokog friendzonea sklopili pakt da ćete se, ukoliko oboje budete singl sa 30 ili 40 godina, naći jedno drugom u smislu sklapanja braka i cvetanja svekolike ljubavi? 

.

Ako jeste, trebalo bi da znate da niste jedini, baš kao što niste jedini koji to nikada neće ispuniti jer stvar, iz bezbroj razloga, po pravilu ne funkcioniše.

Jedan od razloga nefunkcionalnosti te ideje leži u činjenici da je taj zaverenički pakt među prijateljima produkt čitavog buljuka romantičnih komedija u kojima su takve stvari prirodne i izvodljive. No, život to udesi na malko drugačiji način, pa čovek ne stigne da se priseti ni kakav je sam bio pre 15 godina, a kamo li neka neprežaljena simpatija koja ga je saterala u prijateljsku zonu, k’o goveče u tor.

Kako bismo se prisetili tih smešnih i nadasve zabavnih paktova iz sopstvenih života, HBO je odlučio da nam servira sedmodelnu seriju, žanrovski natopljenu u marinadu romantična komedija/triler/drama. Ime joj je RUN! i donosi nam poznatu priču sa potpuno drugačijom postavkom.

run2 jpg

Nakon što su se upoznali i zaljubili na koledžu, posle kojeg su se vratili svojim zasebnim životima, Rubi (Merit Vever) i Bili (Domnal Glison) imali su neobičan dogovor: ako neko od njih ikad pošalje poruku "RUN", a drugi odgovori, u roku od 24 sata, treba da ostave sve u svojim životima i sretnu se na glavnoj železničkoj stanici u Njujorku, gde će ući na prvi putnički voz koji kreće posle 17 časova i provesti jednu nedelju zajedno.

Iako su oboje razvili ozbiljne živote, kako poslovne tako i porodične, društvene, oni poruku RUN razmenjuju 17 godina posle fakulteta i zaista se nalaze na dogovorenom mestu, gde pokreću lanac događaja za koji nijedno od njih nije spremno. Oni su iznenađeni, prestravljeni, uzbuđeni, nepoverljivi i magnetički privlačni jedno drugom. I na tom mestu počinje drama u kojoj publika na kašičicu dobija informacije o njihovim sadašnjim životima, baš kao i o odnosu koji su imali nekada.

Glavni generator dalje radnje i njihovog odnosa je sumnja, jer upravo ona dovodi pod znak pitanja svaku informaciju koju znaju jedno o drugom, pa uskoro postaje vrlo nejasno zbog čega je Bil poslao poruku, zašto je Rubi tako lako odgovorila, koji su njihovi motivi i ima li nečeg mnogo manje romantičnog u onome šta im se događa.

Domnal Glisen, kojeg se sećamo iz filma "About time" ili kao generala Haksa iz "Ratova zvezda", u ovoj seriji deluje kao veoma zreo glumac, spreman da svoje ranije romantične uloge začini finesama likova koji su na ivici negativca. Ni Merit Vever, koju pamtimo iz serije "The Walking dead" ne zaostaje. Odlično uspeva da dočara ženu kojoj je beg preko potreban i pored enormne griže savesti.

Serija RUN, makar ova prva sezona, sastoji se iz sedam epizoda koje traju svega pola sata. Čitava radnja sadržana je u dijalozima dva lika i ponekoj reminiscenciji prošlosti. I pored toga, gledalac ima utisak veoma dinamične radnje i za kratko vreme biva uvučen u grotlo misterije, u čijem središtu se nalazi naša znatiželja da saznamo pokoji prljav detalj iz intime glavnih likova više.  

Ono što ovoj seriji nedostaje jeste logika odlučivanja likova, njihovog delanja, emocija, pa i sama logika dramskog zapleta. Tvorci ove serije, čini se, nisu uspeli da nas uvere u opravdanost njihovih motiva i pored toga što se sve vreme trude da pletu veoma realističku priču. Dok se ređaju epizode, nismo baš sigurni da sve to što su prosuli pred nas možemo da zamislimo u sopstvenim životima.

Ipak, RUN! je nesvakidašnja serija i vredna je naše pažnje zbog same ideje iz koje se priča izrodila, kao i zbog sjajnih, vrcavih, dijaloga. RUN trenutno može da se gleda na HBO kanalu i u Srbiji.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Kad tišina postane preteška

Ko bi rekao da ćemo jednog dana svedočiti tome kako je dovoljno naći venserijskog dizajnera zvuka i nadprosečno talentovanog glumca,…

.

Armadilo i milenijalska tragikomika

Uneti svoj svakodnevni život, sve svoje probleme, misli i strepnje u strip, a onda to još učiniti naoko veoma spontanim,…

.

Nomadi između žrtve i slobode

Svetska ekonomska kriza ostavila je iza sebe nebrojene žrtve, bankrotirane, rasturene porodice, iščezle gradove, puste industrijske zone i podigla prag…

.

Znaš onaj film u kom Glen Klouz razvaljuje?

Ron Hauard ume da napravi dobar biografski film. "Beautifull mind", "Rush", "Frost vs. Nixon", "Cinderela man" samo su neki od…

.

Ep o najpravednijem od svih svetova

“Priroda je svima dala isto obličje I svakoga greje istom toplotom Mi je s razlogom pratimo u tome Kako bismo…

.

Godzila i Kong protiv filma

Godzila, dežmekasti prerasli dinosaurus, deo je japanske popularne kulture zahvaljujući seriji filmova započetih početkom šezdesetih godina prošlog veka i jedan…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar

Anketa

Koji je najbolji način da se zaustavi širenje koronavirusa?

Oradio logo