...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Ridlijeva vizija sveta kojeg je ubila religija

16.09.2020.

Najava da će Ridli Skot režirati seriju "Raised by wolves" čija je priča usmerena na androide koji razvijaju čovečnost, ostavila je više strepnje od nadanja. A onda su na HBO MAX sletele prve tri epizode i oduvale sve sumnje da je vremešni kultni režiser zreo za penziju. Ni slučajno!

.

"Vučje vaspitanje" pripoveda priču o dalekoj budućnosti i Zemlji koju je uništio rat između ateista i vernika. Vernici, ili mitraisti kako se nazivaju u seriji, gotovo su istrebili svoje neprijatelje, ali su u tom procesu upropastili okolinu i sada su prinuđeni da u džinovskoj kosmičkoj arki otisnu ono što je ostalo od čovečanstva u potragu za novim svetom. No, to je tek mizanscen. Glavni tok priče prati dva androida Majku (Amanda Kolin) i Oca (Abubakar Salim) koje su poslednji ateisti sa Zemlje poslali da na pustoj planeti Kepler-22, u novom svetu bez verske represije, podignu dvanaestoro dece iz zamrznutih embriona koje nose sa sobom.  

Taj zadatak, ispostaviće se brzo, nije nimalo lak. Deca umiru, što od prikrivene radijacije, što od čudnih četvoronožnih životinja sličnih Golumu, sve dok ne ostane samo jedan. U međuvremenu, Majka otkriva da je mnogo više od androida-negovateljice. Ona je, u stvari, najmoćnije oružje mitraista, nekromanser stvoren da istrebi ateiste, kojeg je reprogramirao ateistički haker ne bi li njenim moćima osigurao ponovni početak čovečanstva.

Nesvesna svoje prošlosti, Majka uzleti u orbitu planete i uništava mitraističku arku sa koje preživljava jedva tuce vojnika i sveštenika, kao i nekoliko klinaca koje ona odvodi u svoj kamp da se o njima brine.  I tu počinje drama u kojoj će vernici (koje predvodi bračni par infiltriranih ateista) činiti sve da povrate decu.

wolves2 jpg

Iz te mikropostavke "Raised by wolves" lagano počinje da se širi na epsku priču o iskonskom sukobu u čijem je ishodištu, kao i bezbroj puta u istoriji, religija. Gledaocima još uvek nije jasno da li gledaju rađanje nove civilizacije iz pepela, sam kraj civilizacije ili tek prispodobu o čoveku koji svoje sukobe, podele i zablude nosi sa sobom, čak i u druge svetove.

Serija je vizuelno u potpunosti ridlijevska. Ljudi se kreću po naizgled pustim i mrtvim (pustinjskim) predelima, prepunim poluzatrpanim džinovskim obeliscima, ostacima vanzemaljskih čudovišta koja su tu nekada obitavala. Tu su, naravno i androidi, koji ne samo što obavljaju ljudske poslove i dužnosti već i sami razvijaju humanost kako vreme odmiče, uče na svojim greškama, emocijama i sećanjima.

Scene kojima prisustvujemo podjednako su lepe i užasavajuće. Primera radi, scena Majke koja prelazi u nekromanser mod i leti ruku raširenih kao da je raspeti Isus (još jedna važna alegorija u ovoj priči) i svojim glasom ubija ljude tako da ih razara na kapljice, izgleda impresivno i poetično u isto vreme.

Usput pratimo (poprilično užasavajuću) ideju o tome da i u dalekoj budućnosti imamo podelu na vernike i nevernike, kao i činjenicu da svaka organizovana religija ima potrebu da ostane jedina na svetu, pa makar taj svet do temelja razorila. Pratimo i kako par androida stiče ljudskost dok pokušava da odgonetne ispravne načine za odgoj dece, koja i sama razvijaju sopstvene ličnosti na isti način kako su ih razvijali eonima. Neki stiču racio, a drugima je potrebna vera u nešto, bez obzira na informacije koje zajedno dobijaju.

HBO MAX je do sada emitovao pet epizoda i do kraja oktobra imaćemo priliku da odgledamo celu prvu sezonu. Idejni tvorac serije Aron Guzikovski zamislio je pet sezona ove sage u kojima je želeo da ispriča priču o krhkosti čovečanstva.

Ostaje nam da vidiomo hoće li "Raised by wolves" ispuniti do kraja, sada već, velika očekivanja publike. Imajući u vidu ono što smo pogledali do sada i te kakav potencijal za to postoji.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Ko je naručio Dizni papazjaniju sa svim prilozima

Britanskom sjajnom glumcu Kenetu Brani ne da se prosto da režira kvalitetan film poslednjih godina. U ovoj dekadi gledali smo…

.

"Da 5 bloods" u ratu koji nikada ne prestaje

Svež Netflixov biser, film "Da 5 bloods" Spajka Lija počinje govorom Muhameda Alija o tome kako ne želi da ratuje…

.

Neodrasli muškarci protiv zahuktalog života

Skot je tipičan primerak čoveka u zadržanom razvoju, još još od kad mu je umro otac vatrogasac, kada mu je…

.

Delimično tačna biografija Katarine Velike

Ruski car Petar III Fjodorovič, iz dinastije Romanov, vladao je samo 186 dana tokom 1762. godine, nakon čega je ubijen…

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

Promenite perspektivu o invaliditetu

Ovogodišnji, 18. festival "Uhvati film" počeo je u Kulturnom centru Novog Sada performansom Tanje Josić i Novaka Josića "Prožimanje", nakon…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo