.
Trenutno
Music Mix by Bea
 Beata Kovač Božović
Kultura / Film

Program za mart u Scenskoj laboratoriji na FTN

27.02.2017.

Studenti i profesori na studijama Scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka rešili su da svoju učionicu pretvore u Scensku laboratoriju u kojoj će organizovati predavanja, projekcije filmova i predstava i diskusije.

.

Program:

Četvrtak 2. mart

Scenlab bioskop predstavlja film Stoleta Popova "Ciganska magija" (Gypsy magic) iz 1997. U filmu se ogleda univerzalna priča o odbačenima i neprilagođenima, zaboravljenim uličnim herojima. U Makedoniji, Rom Taip, postaje prijatelj sa mirotvorcem Ujedinjenih nacija, Rijom, kojeg uvodi u život bede. Kada Taipova majka umre, on prikuplja novac od države za sahranu, da bi se ona, iznenada, vratila u život. Projekcija počinje u 20 sati. Projekcija počinje u 20h.

Četvrtak 9. mart

Video projekcija izuzetno značajne predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta "Bure baruta" Dejana Dukovskog, u režiji Slobodana Unkovskog, premijerno prikazane 1995. Tema predstave, čiji tekst je napisan za vreme trajanja ratova na Balkanu, je nasilje koje se nekontrolisano širi ovim prostorima, a podstaknuto je čovekovim urođenim, nasleđenim i preuzetim mehanizmom za okrutnost i teror nad drugim ljudima. U cilju pripreme za gledanje projekcije preporučljivo je pročitati tekst drame. Projekcija počinje u 20 sati.

Četvrtak 16. mart

Film Nikite Mihalkova "Urga – teritorija ljubavi" (Урга – территория любви) iz 1991. godine. Pastir Gambo živi sa svojom ženom, troje dece i bakom u šatoru u Mongolskoj stepi. Zadovoljni su svojim oskudnim uslovima za život, sve dok se ruski kamiondžija Sergej ne zaglavi svojim kamionom u blizini. Kulturološki jaz između Gomba i Sergeja čini se nepremostivim. Međutim, istovremeno može predstavljati i priliku da nauče nešto jedan od drugog. Projekcija počinje u 20 sati.

Četvrtak 30. mart

Scenlab razgovori "Šta radim i šta mi se događa" dovode scenografa i vizuelnog umetnika Željka Piškorića. Bavi se pozorišnom i filmskom scenografijom i izlagačkim aktivnostima. Bio je član umetničke grupe Art Circus (1995-2005). Član je umetničkih grupa MFX (Multiflex) i HTP (Happy Trash Production) sa kojima je izlagao u zemlji i inostranstvu. Njegove novije autorske scenografije uključuju predstave "Čas anatomije", "Hamlet", "Čarobna frula", "Smrt Ivana Iljiča" i još mnoge, a filmska scenografija uključuje filmove "Apofenija", "Vere i zavere", "Deus ex machina", "Monkey spa" i druge. Razgovor koji počinje u 20h vodićee Tatjana Dadić Dinulović i Jelena Janev.

J. Ž.

.
Konkurs za reviju kratkometražnog filma, koja se održava u okviru manifestacije "Bečej noću", traje do 31. maja, a selekcija će…
.
Arsenal Film Fest (AFF) biće održan od 7. do 10. juna, uz projekcije muzičkih dokumentaraca o Vitni Hjuston, Grejs Džons, Lajbahu…
.
Festival "Merlinka" četvrti put gostuje u Novom Sadu, od 18. do 20. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine.
Program
Kalendar događaja
Maj 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Da li su online peticije dovoljne da se nešto promeni?