...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Kultura / Film

Palić 2015: Vim Venders i preporuke

22.07.2015.

Prvi put je na Palićkom filmskom festivalu prikazan film u 3D tehnologiji i to novo ostvarenje Vima Vendersa "Sve će biti dobro". Dosta se očekivalo od tog filma, međutim, nije ostavio jak utisak na publiku, svakako ne onoliki koliko su naočare za gledanje treće dimenzije na nosevima.

.

Okupljanje publike pred film

Radi se o piscu koji tumara po obodu grada kolima i slučajno udara i ubija dete. Film prikazuje da li su on, ali i porodica poginulog dečaka u stanju da nastave sa životom, i kakve je posledice ta nesreća ostavila na njih.

Priča je sasvim realna i neće vam biti žao ako pogledate film, međutim, verovatno nećete poželeti ponovo da ga pogledate, jer postoji veliki broj drugih filmova koji će vam se činiti zanimljivijim. Jedan od takvih je i film "Parkiralište" Bencea Miklauzica.

venders jpg

"Parkiralište" je drama sa elementima komedije, jer veoma apsurdnu situaciju – borbu za parking mesto – provlači kroz težak život glavnih likova, vlasnika parkinga Legionara i bogatog biznismena koji želi baš određeno mesto. Legionaru je taj parking ceo život, jer tu živi, tu su mu prijatelji i golubovi na koje pazi. Međutim, biznismen na najrazličitije podle načine pokušava da ubedi Legionara da mu preda parking mesto. Ocena 10!

Zanimljiv koncept ima i češki film "Koza" Ivana Ostrohovskog, koji govori o bokseru, bivšem olimpijcu Peteru Kozi Balažu, a glumi ga baš Peter Balaž! Radi se o bivšem bokseru koji sa porodicom živi u nemaštini i saznaje da čeka bebu. Miša, njegova žena želi da abortira, ali joj je za to potreban novac, pa se Koza vraća u ring. Njegovog trenera glumi Jan Franek, osvajač olimpijske medalje u Moski 1980. Nesvakidašnja igra neprofesionalnih glumaca čini film "Koza" autentičnim, zabavnim i realnim.

Večeras u 19 sati biće održana premijera poslednjeg filma velikog glumca Vlastimira Đuze Stojiljkovića "Bez stepenika", u režiji Marka Novakovića u bioskopu Jadran. Kuriozitet je da je popularnom i cenjenom glumcu koji je ostvario bogat opus u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji, ovo bila prva glavna uloga na velikom platnu. Nažalost, nije dočekao premijeru.

Stojiljković igra penzionisanog profesora neuropsihijatrije Slavišu Petronijevića, koji živi u svom stanu sa ćerkom, zetom i unukom. Oboleo je od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega tako i za ukućane. Ćerka i zet žele da ga smeste u starački dom, ali Slaviša se trudi da im pokaže da je sa njim i dalje sve u redu. Vremenom, to mu postaje sve teže.

Preporučujemo dva filma koji počinju otprilike u isto vreme. U 21 sat film "Potpuno novi testament" ima veoma zanimljiv opis – da li ste znali da je Bog živ i stanuje u Briselu sa ćerkom? Film je osveženje na takmičarskoj selekciji Palićkog festivala, jer je to prva komedija ove godine koju ćemo gledati na Letnjoj pozornici.

U 21.30 sati u bioskopu Abazija biće prikazan "B-film: požuda i zvuk u zapadnom Berlinu", dokumentarac o umetničkoj sceni Berlina osamdesetih godina. Nakon toga bi bilo zanimljivo pogledati film "Pioniri heroji" koji počinje u 23 sata opet na Letnjoj pozornici. Radi se o Olgi, Kaći i Andreju koji su, kada su bili mali, imali snove da postanu heroji, a sada su radni ljudi, uspešni ili sa lošim karijerama.

Nakon filmova preporučujemo da odete na alternativniju žurku u bioskop Abazija, gde će muziku puštati Neomodern.

Program celog festivala možete da pročitate ovde.

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Summer3p od 26. do 28. jula

Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…

.

Otvoren konkurs za GIFEST #7

Organizatori sedmog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 8. juna…

.

Nagrade na 25. Festivalu evropskog filma na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film dobio je belgijsko-holandski film "Devojka" u režiji Lukasa Donta, dok je Palićki toranj za najbolju režiju…

.

Summer3p okuplja mlađu publiku

Summer3p festival na Paliću zvanično je počeo. Prve večeri festivala glavne zvezde bili su Ajs Nigrutin i Timbe, a deo…

.

Uto Karem, Silicone Soul i još 15 izvođača stižu na Summer3p

Organizatori šesnaestog Summer3p festivala, koji se održava od 19. do 22. jula na Termalnim bazenima kraj jezera Palić, najavili su sjajan…

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 O tome se priča
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 Vaš DJ sat
  • 22:00 Muzički kalendar

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo