...
TRENUTNO12:45 - 13:00Lampica

Kultura / Film

Festival evropskih vrednosti

19.07.2021.

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do 23. jula. Festival se održava na više lokacija na Paliću i u Subotici među kojima su jedinstvena Letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi "Eurocinema", "Abazija" i "Lifka".

 

.

Pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama, radionicama i stručnim predavanjima.

"Ove godine smo kasno počeli sa pripremama festivala jer se situacija svako malo komplikovala. Međutim, kao nikada do sada uspeli smo da obezbedimo čak 139 filmova, što igranih što dokumentarnih, koji su podeljeni u petnaestak programskih celina. Filmove smo obezbeđivali na različite načine jer je bilo stvari koje nam, kako se činilo, nisu išle na ruku, ali zahvaljujući dobrim vezama i reputaciji našeg festivala uspeli smo da obezbedimo čak tri filma sa ovogodišnjeg Kanskog festivala – 'Francuska' Bruna Demona, 'Gripa Petrovljevih' Kirila Srebrenjikova i 'Najgora osoba na svetu' norveškog reditelja Joakima Trira. Tu su i dva engleska filma koja će otvoriti i zatvoriti glavni takmičarski program što skoro nismo imali – 'Dnevnik iz Gvantanama' britanskog reditelja Kevina Mekdonalda sa dvostukom oskarovkom Džodi Foster i 'Vojvoda' Džonija Mičela. Između toga, dosta je filmova iz našeg okruženja. kao što je recimo 'Plavi cvet' hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, zatim makedonski 'Čisto ljudski' Igora Ivanova", kaže direktor Festivala evropskog filma "Palić" Radoslav Zelenović.

"Svaki festival čezne da ima svetsku premijeru i to je film 'Nečista krv - greh predaka' Milutina Petrovića. S obzirom na njegov filmski rukopis, mnogi su se iznenadili kad su čuli da se latio ove teme, a oni koji su pogledali film kažu da je jako dobar", dodaje Zelenović.

zelenovic jpg

Uručenje nagrade za životno delo Aleksandru Berčeku

Takmičarski program "Paralele i sudari" posvećen je dugometražnim igranim i dokumentarnim filmovima iz zemalja nekadašnjeg geopolitičkog istoka Evrope, koji se bave pitanjima tranzicije društva i sistema, međuetničkim odnosima, pitanjima identiteta i potreba za mirom i suživotom, tolerancijom u najširem smislu.

Pre desetak godina na Paliću je uveden program "Kinematografija u fokusu" koja svake godine predstavlja neku od značajnih u tom trenutku najinteresantnijih filmskih produkcija u Evropi. Selekcija "Novi mađarski film" kao i prethodnih godina donosi najnoviju produkciju iz susedne zemlje, dok je "Mladi duh Evrope" selekcija namenjena kratkim i eksperimentalnim filmskim formama.

"Stalno se trudimo da nešto menjamo, da bude nabolje i zanimljivije, sveobuhvatnije. Pored mađarskog filma koji je konstanta na festivalu i Eco dox-a (filmovi koji se bave ekologijom), tu je program 'Kinematografija u fokusu' i praveći ga godinama shvatili smo koliko dobrih autora, filmova, glumaca ima u tim kinematografijama koje nisu česte u našim bioskopima i na televizijama. Odlučili smo da napravimo specijalnu nagradu 'Aleksandar Lifka' za doprinos toj kinematografiji koja je u fokusu. Pošto je ove godine u fokusu slovenačka kinematografija, nagrada za doprinos regionalnoj kinematografiji uručena je Mileni Župančič, jednoj od najznačajnijih jugoslovenskih glumica", kaže Radoslav Zelenović.      

Kako je rekao naš sagovornik, ove godine festivalu prisustvuje oko 150 gostiju iz Evrope i oko stotinak novinara i uz 139 filmova, reč je o jednom od gabaritno najvećih festivala poslednjih godina.  

"Ono što smo hteli, ono što radimo godinama od kada smo se opredelili da naš festival bude festival evropskog filma, to je jedan jako dobar uvid u to, s jedne strane, šta se dešava u Evropi, a s druge strane kako evropski autori u ovom času vide događaje u Evropskoj uniji", ističe Zelenović.

Po prvi put na Paliću je organizovana radionica festivalske mreže MIOB ("Moving Images Open Borders") za blogere, vlogere i influensere. Na ovaj način Festival prati i savremene trendove u medijskom praćenju festivala, obraćajući se pre svega novoj i mladoj publici, koja se tek upoznaje sa bogatstvom evropskog autorskog filma i jedinstvenog festivalskog iskustva. Radionicu filmske kritike vode Nil Jang, selektor programa "Paralele i sudari" i "Mladi duh Evrope" na festivalu i Bora Anđelić, doajen filmske kritike u Srbiji i nekadašnji umetnički direktor FEST-a. Novina je i selekcija "Europe 4 kids", u okviru koje će biti prikazano sedam filmova za najmlađe filmofile.

festival jpg

"Mi jesmo stari festival, ali nismo staromodan festival. Sve te novine koje se dešavaju oko nas, pokušavamo na neki način da inkorporiramo u festival. Za mene je najvažnije to da se mi ove godine obraćamo deci, da ćemo gledati njihove filmove, da ćemo videti to kakav je doživljaj kinematografije sa tog aspekta, da ih pratimo od malih nogu, uvrstimo u festival, damo im izvesnu počast, jer učestvuju na festivalu koji je 2017. godine proglašen za najbolji filmski festival u Evropi. I nama starijima koji smo tu da se sve složimo i napravimo, i onima koji učestvuju od najmlađih do doajena, to će biti dobro, veliko, lepo zajedničko iskustvo i deo toga sigurno će postati deo tradicije festivala koji će tek da uslede", zaključuje Zelenović.   

A. Trešnjić 

Možda te još zanima:

.

Nagrade na 25. Festivalu evropskog filma na Paliću

Zlatni toranj za najbolji film dobio je belgijsko-holandski film "Devojka" u režiji Lukasa Donta, dok je Palićki toranj za najbolju režiju…

.

Sjajan film: ideja i kreativnost, a ne novac

Na Festivalu evropskog filma na Paliću organizatori veoma cene filmove mladih autora, pa su neke selekcije, poput "Novi mađarski film"…

.

Palićki filmski festival otvorio i druge selekcije

Festival evropskog filma Palić počeo je prikazivanje i svih selekcija pored takmičarske – Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Novi…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Vredi pročitati: "Razgovori s prijateljima"

Istraživačica i monitorka medija Anja Anđušić preporučuje roman "Razgovori s prijateljima" irske autorke Sali Runi.

.

Nedeljni vodič od 25. do 31. marta

Poslednja nedelja marta donosi u Novi Sad veliki broj interesantnih događaja, među kojima je najviše koncerata.

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica
  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo