...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Lifestyle / Putovanja

Vodič za Prvi maj: Od vašara do netaknute prirode; protesti drugi put

25.04.2022.

Još jedan Međunarodni praznik rada je pred nama. U znak sećanja na masovne radničke proteste u Čikagu, 1886. godine, ovaj datum obeležava se širom planete, negde protestima, negde - roštiljanjem. Iako posle 136 godina kod nas nije ispunjen čak ni osnovni zahtev tadašnjih proletera o optimalnoj podeli radnog dana i "svete tri osmice" - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za duhovne i kulturne potrebe, većina naših radnika i ovaj praznik rada provešće na izletištima. Ne može im se zameriti, odmoran čovek ima hiljadu želja, a umoran samo jednu: da u debelom 'ladu otvori pivo i okrene krilca ili prase. 

.

Protesti u Čikagu 1886. (foto: profimedia)

Problem je, uglavnom, gde otići za Prvi maj, jer od rane zore proletarijat seda u dotrajala vozila i hrli  put najbližeg prirodnog rezervata, gde su, po običaju, nesnosne gužve i "vašar". U Vojvodini, srećom,  ima beskrajno mnogo zanimljivih mesta za izlet, a Jelena Malešev iz Turističke organizacije Vojvodine, dala nam je kratak pregled najinteresantnijih. Ove godine biste, možda, na taj način mogli da unesete neku kreativnu promenu u prvomajski ritual piknikovanja i usput vidite nešto novo.

"Izbegavajte Kamenički park ili Popovicu gde će sigurno biti ogroman broj ljudi. Popovica je mnogo lepša za šetnju kada nema gužve, a na Frušku goru možete malo zapadnije, na teritoriju opštine Beočin gde ima puno izletišta", kaže Jelena na početku.

Tu je Andrevlje, vazdušna banja sa šest struja vazduha, gde je i obnovljeni, moderni kongresni centar, uredjen prostor za piknik, trim staze i naravno, duboka šuma svuda okolo. Možete otići na Osovlje, odnosno Orlovac, zatim na Hladne vode, na samo dva kilometra od Beočina, najposećeniji lokalitet u okviru manastirskog kompleksa. Izletište Zmajevac ima i planinarski dom, a do tamo idu i prigradski autobusi. Brankovačka livada je takodje idealna za piknik i aktivnu rekreaciju.

bajker jpeg

Mountain bike na Andrevlju (pixabay.com)

Naša sagovornica zatim podseća da se na teritoriji opštine Beočin nalazi i Testera, gde postoji i jezero, a dotle možete stići šetajući od Andrevlja. Postoji i izletište Rim, pored manastira Beočin, kao i Koruška, gde postoji obezbeđeno mesto za auto kamp i odakle se pruža sjajan pogled na Dunav.

Novosađanima su, takođe, dostupni Čenej, odnosno, čenejski salaši, Ledinci, Futog sa plažom na Dunavu i čardama, a popularno izletište je i Stražilovo, pored Sremskih Karlovaca. Tamo možete i napraviti rekreativnu šetnju od odličnog planinarskog doma.

Dalje, prema sremskoj strani, ima dosta pogodnih mesta. Preporuka je da posetite neko od jezera. Tu su jezero Bruje, pored sela Divoš, Bešenovačko, odnosno jezero Beli kamen, nastalo u kopu kamenoloma, Međeš kod Šatrinaca, ili Dobrodol koje je samo tri kilometra dalje. Sve su to jezera u opštinama Inđija i Ruma, a najpoznatije je Borkovac, na dva kilometra od Rume, 20 od Sremske Mitrovice i 40 km od Novog Sada. Tu postoji i hotel i akva park na vodi sa pecaroškim kućicama za iznajmljivanje.

U tom delu Srema ima još privlačnih mesta za izlet kaže Jelena Malešev:

"Posetite Čortanovačku šumu, Slankamen sa predivnom prirodom, Bešku... Banja Vrdnik je nezaobilazna. Tamo je Vrdnička kula i naravno, poznata banja i spa centar. Što se tiče opštine Sremska Mitrovica, tu su "partizanski lokaliteti" Rohalj baza i izletište Jabuka. Ljudi vole da odu i na Bešenovački Prnjavor, mesto sa stotinak stanovnika u blizini kog je jezero", kaže navodi Jelena.

dunav jpeg

Dunav kroz Vojovodinu (wikmedia)

"Ne smemo zaboraviti ni Staru Pazovu, gde se piknikuje na Dunavu, ili Gajić bari, veštačkom kanalu stare ciglane. Za ljubitelje divlje prirode i avanture, pravi izbor je Koviljsko-petrovaradinski rit, odnosno, Krčedinska ada, gde slobodno živi veliki broj životinja - konji, magarci, mangulice...".

Dalje, prema granici, jugozapadno, nalazi se opština Šid, sa izletištem Lipovača, jezerima Sot, Erdevik, Bruje i Moharač. Vojna ustnova Morović poznata je po šumama i terenima za pecanje, kao i ergeli konja. Čuvena su šumska gazdinstva oko reka Bosut i Studva. U Pećincima je divna Obedska bara. Dakle, ko voli baš netaknutu prirodu, šumu i vodu, onda nema boljeg izbora od ovog dela Srema.

Lepi, siromašni Banat je divan na svoj način. Pored Titelskog brega, gde nije dozvoljeno roštiljanje, ali je šetnja obavezna, možete videti paraglajdere, đermove i ovce pored puta. Taj deo opštine Titel je sjajan, jer se tu nalaze reke Begej i Tisa.

Prema jugu su opštine Alibunar, Pančevo, Kovin i Vršac i svaka od njih ima svoje adute.

"Tamo nema organizovanog uranka, ali u selu Nikolinci organizuju takmičenje u kuvanju pilećeg paprikaša za Prvi maj. U Pančevu probajte vožnju katamaranom po Tamišu, ili provedite vreme u parku. Deliblatska peščara je centralno mesto za izlete, postoji rekreativni centar Čardak i izletište Šljunkara. Pored Alibunara je izletište Devojački bunar, sa restoranima, pansionima i dva bazena sa termalnom vodom. U Plandištu, lokalno stanovništvo obično piknikuje na Bageru, na Begeju, jezeru Čepel, u parku u Velikom gaju, Hajdučici", ističe Jelena Malešev.

Posebno mesto zauzimaju Belocrkvanska jezera, poznato turističko mesto, gde, prema Jeleninim rečima, nema organizovanog uranka, ali ima mnogo sadržaja. Postoji veliki kamp, ljubitelji biciklizma imaju uređene staze, a moguća je i vožnja po jezerima.

Prema severu, u Zrenjaninu, Prvi maj se provodi pored motela Šumice i kraj Tise, u kupalištu i kampu. U Adi postoji lepa plaža i kamp pored Tise, dok u Senti i Kikindi ima više izbora za boravak u prirodi. Kikindjani Prvi maj provode na Simićevom salašu i Starom jezeru, dok Senćani slave pored Tise, u Narodnoj bašti i naselju Halaš Čarda, velikom vikend naselju gde postoje uređeni tereni za male sportove, restorani i ostala infrastruktura.

"U Žitištu se ide na Begej, a tamo će se od 2. do 5. maja održati i Festival cveća", otkriva nam Jelena Malešev.

U cetralnoj Bačkoj, glavni prirodni resurs su Jegrička i Veliki bački kanal, pa će stanovnici temerinske i srbobranske opštine uglavnom biti pored vode. Tako je i u Žablju, gde, sem Jegričke, imaju i Tisu. Mrtva, odnosno Stara Tisa je park prirode za svaku preporuku, zajedno sa Bisernim ostrvom gde uspeva autohtona vinska sorta Muskat-krokan, za koji su vezane mnoge legende. Na Stroj Tisi, koja prolazi kroz opštine Novi Bečej, Bečej i Žabalj nema upotrebe motornih čamaca, nema zagađivača, pa je priroda zaista netaknuta. Postoje plaže u Čurugu i Bačkom Gradištu.

plazamrtvatisa jpg

Plažana Staroj Tisi (Izvor: Selo.rs)

U Kuli i Vrbasu ide se na Šlajz, Provaliju, Zmajevačka jezera, Jegričku i kanal. U Bačkoj Topoli posetite Zobnatičko jezero, naselje Panonija i naselje Krivaja.

Posebno mesto u ovom pregledu zauzima severozapadna strana Bačke, sa neponovljivom prirodom uz Dunav. U Apatinu morate videti poluostrvo apatinskog dunavca. Tu su kupusinska čarda "Pčela" i izletište Zelena glava. Dva turistička bisera su na krajnjem severu. Najpre, tu je Palićko jezero, koje ove godine 37. put organizuje uranak. Sem šetališta i plaža Muški i Ženski štrand, tu su čuvena gastronomska ponuda i još čuvenija vina, a za Prvi maj održava se atraktivna Internacionalna jedriličarska regata. Taj dan upotpunite posetom Subotici i uživajete u secesijskoj arhitekturi i žolnai keramici koja krasi subotičke fasade.

palic

Palić za 1.maj (izvor: Subotica.com)

Drugo, apsolutno "must be visited" mesto i za Prvi maj ili bilo kad, jeste nacionalni park "Gornje podunavlje" i malo mesto Bezdan. Tamo, sa porodicom, rado odlazi i naš kolega Aleksandar Ljiljak. Kako kaže, tamo ide već 15 godina i to bar 5-6 puta godišnje.

"Pre svega, idem zbog vode, jer jako volim vodu. Tamo je i Dunav i mnogo kanala koji presecaju šumu, duž kojih su vikendice. Vikendice su obično zauzete i rezervišu se mesecima unapred, ali ako ste uporni, može se naći smeštaj koji košta od 40 do 60-70 evra po danu. Vikendice su divne, na vodi i lepo je za kupanje i pecanje. Mi smo se, jednom prilikom, kupali za Prvi maj".

"U blizini postoji i malo mesto Kolut, sa lepim zoološkim vrtom. Ipak, glavni razlog zašto stalno idemo tamo, jeste čarda pod nazivom Ekološka učionica-Baračka. To je magično mesto na kome smo kao domaći. Često pomažemo, supruga pravi kolače, deca poslužuju. Tamo možeš da jedeš ribu po starim receptima, možeš i da poneseš svoju klopu, da kuvaš. Postoje ribarske kolibe gde je spavanje jako jeftino i bukvalno uvek ima nekog iz Novog Sada. Nikad nisam otišao a da nisam sreo poznatu ekipu iz grada", kaže naš sagovornik.

Ako ne nađete slobodnu vikendicu, postoji i kamp, pored sela. Obavezno u tom aražmanu posetite i prelepi Sombor.

barackaterminalarts jpg

Ekološka učionica "Baračka" ( izvor: Baračka/Facebook)

To su, ukratko, bile opcije za prvomajski izlet. Ipak, pošto smatramo da je imeprativ za svakog mladog čovek da se bori za budućnost i pokuša da menja svet, razmislite o tome da Prvi maj provedete na protestu. Nažalost, protekle dve godine, zbog korone, nije bilo protestnih okupljanja koje organizuju sindikati. Ni ovegodine neće biti šetnje, kaže za O radio Darko Šper, predsednik Granskog sindikata Kulture i umetnosti "Nezavisnost".

"Trenutno imamo tehničku vladu, pa protestni zahtevi nemaju na koga da budu usmereni. Zato smo se odlučili da svih devet granskih sindikata Nezavisnost postavi svoje štandove na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gde će se družiti sa građanima, razgovarati i kuvati pasulj, u akciji nazvanoj "Opasuljivanje". Mislili smo da odemo do Ade Ciganlije, gde je centralno okupljalište Beograđana, među ljude, ali smo se, zbog infrastrukture, odlučili da budemo na trgu. 

sindikat protest jpeg

Sa jednog od ranijih prvomajskih protesta (Sindikat Nezavisnost, facebook stranica)

Iako su mladi ugrožena grupa u pogledu radnih prava i statusa i često rade na privremenim ugovorima ili bez ugovora, poslove ispod svoje stručne kvalifikacije, prema istraživanjima sindikata kod nas su mladi uglavnom nezainteresovani i neinformisani o svojim pravima. Iako u Sindikatu "Nezavisnost" postoji sekcija za mlade, nedavno obnovljena, interesovanje nije zadovoljavajuće, kaže Darko Šper.

"Nemaju sigurne ugovore, ucenjeni su, na neki način, međutim, ne učestvuju. Mora im se prići i objasniti. Sindikat će prestati da postoji kada ode starija genaracija, ako se ne uključe mlađi.  Koleginica Milica Kravić i ja smo imali sastanak sa studentima Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Oni skoro ništa ne znaju o sindikatima, o tome se uči fakultativno, mislim da je to bez veze. Loš imidž sindikata i veliki broj sindikalnih organizacija koje zloupotrebljavaju ideju, doveli su do toga da se sindikati percipiraju kao servisi za prodaju zimnice. Teško je boriti se protiv toga ali mi se trudimo. I za vreme korone smo radili da se ljudima omoguće rad od kuće, "kovid" dodaci, nadoknade za bolovanja i još dosta toga", kaže Šper.

Za kraj, dok budete na izletu, naša preporuka za čitanje jeste čuveni anarhistički pamflet Boba Bleka "Esej o ukidanju rada", u kome se iznose radikalne, ali interesantne ideje o pogubnosti najamnog rada i potrebi da se on potpuno ukine.

bobblack jpg

Bob Blek (wikipedia.org)

Esej je prvi put predstavljen 1981. u obliku govora u pabu "Gorilla Grotto" u San Francisku. Veče je završeno tako što je autor dobio batine i izbačen je iz kluba, a vlasnik, Gari Vorn, koji je kasnije postao policajac, opisao je ceo događaj kao najgori performans koji je video u životu.

Dobra preporuka!

Emisiju ŠpacirBećar u kojoj smo govorili o tome kuda za Prvi maj, poslušajte ovde:

 

Marko Jakovljev

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Borba protiv krpelja

Sa dolaskom lepog vremena i proleća ujed krpelja postaje aktuelna tema, a Dom zdravlja Novi Sad saopštio je nekoliko korisnih…

.

Uvodi se obavezeno označavanje AI generisanog sadržaja

U Americi je predstavljen zakon za označavanje dubinski falsifikovanih sadržaja (deepfake content). Ima za cilj da se suprotstavi takvom sadržaju…

.

Stiže nova verzija Office paketa

Novi Office neće imati ugrađene funkcije veštačke inteligencije (AI), dok će Excel dobiti desetine poboljšanja. Među njima su kao dinamički…

.

Gen Z posmatra kako njihovi stariji otkrivaju internet i mimove

Ako pitate starije pripadnike Generacije Z, reći će da u početku beše Fejsbuk. Milenijalci će reći da je postojao i…

.

Florida zabranjuje pristup društvenim mrežama

Guverner Floride Ron DeSantis potpisao je zakon kojim se deci mlađoj od 14 godina zabranjuje pristup društvenim mrežama. Takođe, za…

.

Korak po korak: avantura Velikog Mrmota

Aleksandar Damnjanović je celog života posvećen aktivnostima u prirodi. Po profesiji je šumar, iako to nikada nije radio, ali je…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo