...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Nevidljivi život: Sestrinska ljubav jača od patrijarhata

11.03.2020.

Beogradski pobednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu upravo završenog 48. Festa pripao je filmu "Nevidljivi život" režisera Karima Anjuza.

"Sa preciznom režijom glumaca i veoma artikulisanim korišćenjem svih aspekta filmske naracije, film 'Nevidljivi život' publiku povede na prelepo i gorko putovanje. Film, koji bi lako nazvali remek-delom, zaslužio je naše duboko poštovanje i vraća nam nadu u pravu umetnost stvaranja filmova", ističe se u obrazloženju žirija za ostvarenje Karima Anjuza, snimljenog u brazilsko-nemačkoj koprodukciji.

.

Obrazloženje nagrade filmu čiji je pun naziv "Nevidljivi život Euridike Guzmao" daje mu sasvim adekvatne epitete, jer s radi o punokrvnoj žanrovskoj melodrami u najpozitivnijem mogućem smislu. Ovo ostvarenje možda ne pomera granice žanra, ali mu sasvim sigurno daje potpuno nove boje.

Brazilski film, zasnovan na popularnom romanu Marte Batalje, započinje slikom dveju sestara koje sede na vrhu planine. One iznenada gube jedna drugu u gustoj šumi ,iz koje se nazire vrh kojim dominira statutua Hrista spasitelja i počinju panično da dozivaju jedna drugu. Upravo o tome govori čitav film.

No, da krenemo redom. Guida (Žulia Stokler), zaljubljena je u Jorgosa, šarmantnog grčkog mornara. Njena sestra Euridika (Karol Duarte), veoma je talentovana pijanistkinja koja sanja bečki muzički konzervatorijum i svetla svetskih teatara. One su različite u meri u kojoj je moguće potpuno se nadopunjivati, tako da nijedna karakteristika ne dobije duplikat. I vole se. Povezane su međusobno emocijom koja nadilazi i materijalno i duhovno.

nevidljivi2 jpg

Pedesetih godina, na obodu Rio de Žaneira, one žive sa konzervativnim ocem Manuelom, pekarom čiji svet ne nadilazi prag porodične prodavnice i brižnom, ali povučenom majkom koja, u duhu vremena, svom mužu ne sme da protivureči u bilo čemu.

Porodica se raspada kada Guida beži u Grčku sa momkom, a Euridika ulazi u ugovoren brak sa porodičnim prijateljem Antenorom (Gregorio Duvivier). Guida se nekoliko meseci kasnije vraća trudna i shvata da je otac ne želi u kući i dobija informaciju da joj je sestra u Beču, što je bila ultimativna očeva laž.

Od tog trenutka, film prati živote dveju sestara koje se bore za sopstvene snove, komad neba nad glavom i mesto u izrazito muškom svetu. Guida redovno šalje pisma roditeljima moleći ih da ih proslede Euridiki, dok njena sestra opsesivno traga za njom, angažujući privatne detektive. U grotlu zvanom Rio de Žaneiro, njihovi se putevi ne prepliću čak ni slučajno, bez obzira na to koliku želju imaju da se pronađu.

Film "Nevidljivi život" raskošna je slika brazilske kulture pedesetih godina, komadića istorije u kojem muškarci suvereno vladaju, često i na štetu žena koje obožavaju, periodu u kojem žene počinju da se bude i zahtevaju svoje mesto. Ovaj film vredan je gledanja samo zbog boja koje možete videti, ali je srećom mnogo više od toga. Ovo je melodrama o emancipaciji, vanvremenskoj povezanosti i privrženosti, o prirodi ženske ljubavi i korenima muške sebičnosti, o otkrivanju seksualnosti i zrelosti.

U prvoj polovini filma postoji scena u kojoj iskusna rođaka naivnu Euridiku uči o muškoj telesnoj pohoti i tajnama seksa. Sledi prva bračna noć u kojoj ta teorija stiže na praktični test. Ova filmska sekvenca, snimljena i tehnički i glumački savršeno, daje najkompleksniji opis muško ženskih odnosa pedesetih godina, strasti i igre straha i privlačenja. Proverite obavezno zbog čega joj je mesto u svakoj antologiji svetskog filma.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo