...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Kultura / Film

I'm not OK with this: Keri sa smislom za humor

04.03.2020.

Žanr: Komedija, fantastika

Autori: Džonatan Entvistl Kristi Hol

Stars: Sofia Lilis, Vajat Olef, Sofia Brajant

.

Sidni Novak (Sofija Lilis) ima 17 godina, muče je bubuljice na butinama, svađa se sa majkom, ima jednu jedinu prijateljicu u koju je potajno zaljubljena, živi u gradiću manjem od Čuruga sa jednim zarđalim mostom preko reke i stanovnicima koji ne mogu da se pohvale liberalnim pogledima na svet.

U takvim okolnostima Sidni živi rastegnuta između potpune nevidljivosti i gorkih podsmeha, taložeći bes koji vrlo brzo dobija oblik telekinetičkih moći, zbog kojih ova nesigurna devojčica postaje nekontrolisana bomba koja se kotrlja ka maturskoj večeri gde bi mogla da eksplodira.

Ako vam zvuči poznato, to je možda zbog činjenice da je ova priča već ispričana. Po noveli Stivena Kinga, Brajan De Palma je 1976. godine stvorio kultni horor "Keri" o tinejdžerki sa kinetičkim moćima, otuđenoj i nesrećno zaljubljenoj. O meti stalnih podsmeha, devojci koja će na maturskoj večeri učiniti da njeni drugari iz razreda eksplodiraju kao petarde u oblacima krvi i tako budućim generacijama dati zastrašujuću verziju stalne podele na popularne i luzere, u kojoj potonji konačno dobijaju satisfakciju.

Imajući to na umu, neko u Netflixu je pronašao karikaturalnu grafičku novelu Čarlsa Forsmana "I'm not OK with this", povezao sa Keri i zamislio kako bi bilo zgodno napraviti seriju čija je priča identična Kingovoj, ali bez horor atmosfere, sa mnogo više komičnih zapleta i za nijansu dopadljivijim likovima, baš onakvim kakvi su u stripu.

notok jpg

Tako smo nedavno dobili osam dvadesetominutnih epizoda priče o devojčici koja se jada dnevniku i pokušava da kontroliše sopstveni život i moći za koje ne zna ni odakle joj.

Ova serija drži vodu pre svega zahvaljujući dobro napisanom i razvijenom glavnom liku Sidni, koju igra Sofija Lilis (pamtimo je po ulozi Beverli Marš iz poslednje instalacije filma IT). Ona je relativno verno uspela da dočara sve tinejdžerske dileme i probleme bez nepotrebnmog šmiranja sa, reklo bi se, minimalističkim pristupom. Takođe, odličan je generator humora i dobro se snalazi u takvim situacijama. Uz simpatičnog Vajata Olefa koji igra Sidninog prijatelja Stenlija, ova serija ima malo toga još da ponudi.

Najzabavniji i najkvalitetniji biseri ove serije nalaze se u sekvencama u kojima se ništa ne dešava, onda kada glavni junaci mantraju svoj položaj, pokušavaju da dokuče odgovore na životna pitanja. Sve ostalo je popunjavanje rupa u scenariju.

Da se ova serija pojavila pre 10 ili 15 godina verovatno bi ostavila bolji utisak, ali tinejdžeri sa supermoćima su već uveliko zauzeli sva dobra mesta. Pre svega mislim na britansku seriju "Misfits", ali i na neke novije poput "Boys" i "Umbrella academy".

Sa druge strane, uz odličnu Sofiju Lilis, prednost ove serije leži i u sitkom formatu od 20 minuta, što je čini idealnom za bindžovanje u kojem će mnogi uživati ukoliko od serije ne traže previše.

Kraj poslednje epizode dao nam je foršpan za očigledan nastavak koji bi trebalo da napravi poptuni otklon od očiglednih referenci na Keri, tako da će kreatori ove serije imati priliku da isprave sve nedostatke i ispune potencijal koji svakako postoji. 

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo