...
TRENUTNO19:00 - 21:00Popodne na O radiju

Kultura / Film

I'm not OK with this: Keri sa smislom za humor

04.03.2020.

Žanr: Komedija, fantastika

Autori: Džonatan Entvistl Kristi Hol

Stars: Sofia Lilis, Vajat Olef, Sofia Brajant

.

Sidni Novak (Sofija Lilis) ima 17 godina, muče je bubuljice na butinama, svađa se sa majkom, ima jednu jedinu prijateljicu u koju je potajno zaljubljena, živi u gradiću manjem od Čuruga sa jednim zarđalim mostom preko reke i stanovnicima koji ne mogu da se pohvale liberalnim pogledima na svet.

U takvim okolnostima Sidni živi rastegnuta između potpune nevidljivosti i gorkih podsmeha, taložeći bes koji vrlo brzo dobija oblik telekinetičkih moći, zbog kojih ova nesigurna devojčica postaje nekontrolisana bomba koja se kotrlja ka maturskoj večeri gde bi mogla da eksplodira.

Ako vam zvuči poznato, to je možda zbog činjenice da je ova priča već ispričana. Po noveli Stivena Kinga, Brajan De Palma je 1976. godine stvorio kultni horor "Keri" o tinejdžerki sa kinetičkim moćima, otuđenoj i nesrećno zaljubljenoj. O meti stalnih podsmeha, devojci koja će na maturskoj večeri učiniti da njeni drugari iz razreda eksplodiraju kao petarde u oblacima krvi i tako budućim generacijama dati zastrašujuću verziju stalne podele na popularne i luzere, u kojoj potonji konačno dobijaju satisfakciju.

Imajući to na umu, neko u Netflixu je pronašao karikaturalnu grafičku novelu Čarlsa Forsmana "I'm not OK with this", povezao sa Keri i zamislio kako bi bilo zgodno napraviti seriju čija je priča identična Kingovoj, ali bez horor atmosfere, sa mnogo više komičnih zapleta i za nijansu dopadljivijim likovima, baš onakvim kakvi su u stripu.

notok jpg

Tako smo nedavno dobili osam dvadesetominutnih epizoda priče o devojčici koja se jada dnevniku i pokušava da kontroliše sopstveni život i moći za koje ne zna ni odakle joj.

Ova serija drži vodu pre svega zahvaljujući dobro napisanom i razvijenom glavnom liku Sidni, koju igra Sofija Lilis (pamtimo je po ulozi Beverli Marš iz poslednje instalacije filma IT). Ona je relativno verno uspela da dočara sve tinejdžerske dileme i probleme bez nepotrebnmog šmiranja sa, reklo bi se, minimalističkim pristupom. Takođe, odličan je generator humora i dobro se snalazi u takvim situacijama. Uz simpatičnog Vajata Olefa koji igra Sidninog prijatelja Stenlija, ova serija ima malo toga još da ponudi.

Najzabavniji i najkvalitetniji biseri ove serije nalaze se u sekvencama u kojima se ništa ne dešava, onda kada glavni junaci mantraju svoj položaj, pokušavaju da dokuče odgovore na životna pitanja. Sve ostalo je popunjavanje rupa u scenariju.

Da se ova serija pojavila pre 10 ili 15 godina verovatno bi ostavila bolji utisak, ali tinejdžeri sa supermoćima su već uveliko zauzeli sva dobra mesta. Pre svega mislim na britansku seriju "Misfits", ali i na neke novije poput "Boys" i "Umbrella academy".

Sa druge strane, uz odličnu Sofiju Lilis, prednost ove serije leži i u sitkom formatu od 20 minuta, što je čini idealnom za bindžovanje u kojem će mnogi uživati ukoliko od serije ne traže previše.

Kraj poslednje epizode dao nam je foršpan za očigledan nastavak koji bi trebalo da napravi poptuni otklon od očiglednih referenci na Keri, tako da će kreatori ove serije imati priliku da isprave sve nedostatke i ispune potencijal koji svakako postoji. 

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Tiger king: bizarno, suludo, fantastično

"Stop making stupid people famous" krik je dela čovečanstva koji bi mogao da sažme jednu od najvećih nevolja koje je…

.

Ad astra: intimna svemirska drama

Žanr: SF Režija: Džejms Grej Uloge: Bred Pit, Tomi Li Džouns

.

Castle Rock: horor drama posuta Kingovim motivima

Žanr: Horor, Drama Režija: Sam Šou, Dastin Tomason Uloge: Bil Skarsgard, Andre Holand, Lizi Kaplan, Tim Robins

.

Children of men: apokaliptična oda ljudskom duhu

Žanr: Drama, Triler Režija: Alfonso Kuaron Uloge: Džulijen Mur, Klajv Oven, Čivetel Edžifor, Majkl Kejn

.

Nevidljivi život: Sestrinska ljubav jača od patrijarhata

Beogradski pobednik za najbolji film u glavnom takmičarskom programu upravo završenog 48. Festa pripao je filmu "Nevidljivi život" režisera Karima…

.

Tiger king: bizarno, suludo, fantastično

"Stop making stupid people famous" krik je dela čovečanstva koji bi mogao da sažme jednu od najvećih nevolja koje je…

  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Dnevna soba
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 21:00 90 u 60
  • 22:00 Strip o vedač

Anketa

Da li se pridržavate preporuke o ostajanju kod kuće tokom epidemije korona virusa? 

Oradio logo