...
TRENUTNO00:00 - 10:00Music Mix by Majkić

Kultura / Film

Homer i Mardž se razvode, a Smiters…

02.10.2015.

Posle 27 godina braka, odnosno isto toliko sezona crtane serije Simpsonovi, glavni junaci Homer i Mardž se razvode. Ova vest zvuči potpuno epohalno i neverovatno, jer je ovaj par izgledao kao da ni jedna katastorfa ne može da im naudi. Priznajmo, mnogo toga ludog su prošli zajedno. Razlog za razvod je navodna Homerova prevara.

.

Nova sezona Simsponovih počela je da se emituje 27. septembra na američkoj Fox televiziji. Osim razvoda Mardž i Homera, nove epizpde donele su još zanimljivosti. Već smo saznali da će Smiters u jednoj epizodi definitivno priznati da je gej, što je na početku emitovanja novih epizoda preneo "Huffington Post".

Zapravo, autori crtaća su za Hafington post rekli da je Smiters jedan od likova koji će biti u centru pažnje u novoj sezoni. "Bavimo tom LGBT tematikom u dve epizode nove sezone, a u jednoj će prilično eksplicitno biti otkrivene Smitersove sklonosti", rekli su autori serije.

smiters jpg

Ovo nije prvi put da se LGBT tematika pojavljuje u Simpsonovima. Postoji čak i knjiga na tu temu – "Behind the Gay Laughter: Homosexuality in The Simpsons". U njoj se ističe da je ovaj crtać uticao na mnoge konzervativne Amerikance da preispitaju svoje stavove o (ne)toleranciji prema osobama koje imaju sklonosti prema istom polu.

"Springfild je ogledalo srednje Amerike, a Smitersovo izlaženje 'iz ormara' u tom fiktivnom svetu ilustruje i ujedno jača položaj homoseksualaca u realnom svetu", smatra Edvard Skjapa, stručnjak za medije sa Masačusetskog tehnološkog institute. Njegovo istraživanje je pokazalo da prisustvo gej likova u televizijskim programima smanjuje predrasude gledalaca prema gej osobama.

U seriji "Simpsonovi" je tokom godina bilo nekoliko homoseksualnih likova, poput radnika fabrike Ejdžaks Stila, koji noću posećuju gej klubove i Patriše "Peti" Buvije, sestre Mardž Simpson.

simpsons jpg

Takođe, autori se bave i temom homofobije, a posebno u epizodi "Homers Phobia" u kojoj se on distancira od novog porodičnog prijatelja Džona, jer je otkrio da je Džon gej. Zbog straha da će Džon imati negativan uticaj na Barta, on odlučuje da Bartovu heteroseksualnost obezbedi tako što će ga povesti da rade prave muške stvari – oni odlaze u lov.

Ima još epizoda u kojima se otvoreno govori o ljudskoj seksualnosti. Zabavna je i ona u kojoj čuveni kafedžija Mo pretvara svoju kafau u gej klub uz pomoć Smitersa. Bila je to 11. epizoda iz 22. sezone, pod nazivom "Flaming Moe".

Među epizodama koje su posvećene LGBT temama su i "Something About Marrying", "Three Gays of the Condo" ili "Simpson and Delilah", a zahvaljujući načinu na koji autori crtaća govore o seksualnosti, al ii o porodičnim odnosima, mladima, kapitalizmu i zaštiti prirodne sredine, svakim danom smo sve bliži svetu u kojem će diskriminacija bilo koje vrste biti samo sećanje na neka prošla vremena.

Možda te još zanima:

.

Još dve sezone "Simpsonovih"

Nakon 26 godina bliži im se kraj.

.

Vredi pročitati: "Svet se kaže šuma"

Beogradska muzičarka Sana Garić nam ove nedelje preporučuje jedan zaista zaniljiv naslov naučno-fantastičnog žanra. U pitanju je SF novela "Svet…

.

"Devojke iz Derija" prava doza krindža

Kada neko snimi tinejdžersku komediju koja prati grupu srednjoškolki i smesti ih sve u grad u Severnoj Irskoj, u vreme…

.

Zanosan svet koji proždiru Titani

Sve što je ostalo od čovečanstva spaseno je u gradu okruženom gigantskim zidovima, podignutim u tri koncentrična kruga. Izvan tih…

.

Kraljevačka voda puna panka!

Pre nekoliko nedelja iz štampe je izašla knjiga "Kraljevačka punk hronika" autora Vojkana Trifunovića, istoričara iz Kraljeva i poslednjih dvadeset…

.

Patria kao slika života pod olovnim nebom terorizma

Španska državna televizija prikazala u petak 24. marta 2006. godine snimak trojice predstavnika terorističke organizacije ETA sa maskama na licima i beretkama…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 10:00 Škripa
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo