...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Zašto su Simpsonovi žuti?

09.11.2022.

"Simpsonovi" su jedna od najuspešnijih američkih animiranih serija, koja se prikazuje na televiziji više od 30 godina. Većina ljudi zna Homera, Barta, Mardž i Lisu Simpson, a jedna od stvari koja ih čini toliko prepoznatljivim je njihova žuta boje kože.

.

Foto: Promo

Zbog čega su autori ove animirane serije baš izabrali žutu? Met Grening, tvorac "Simpsonovih", otkrio je jednom prilikom razlog u interjvuu za BBC.

"Animatorka je došla na ideju da likovi budu žuti i čim mi je pokazala kako ih je obojila rekao sam to je to. Kada daljinskim upravljačem menjate kanale i na blic primetite bljesak žute boje, znaćete odmah da se emituju Simpsonovi", naveo je Grening.

U međuvremenu i u drugim popularnim crtaćima su se pojavljivali žuti likovi, s obzirom na činjenicu da se pokazalo da ova boja zaista upada u oči. Najpoznatiji primer ovog fenomena je svakako Sunđer Bob Kockalone, još jedan prepoznatljiv animirani lik i glavni junak istoimenog crtanog filma.

Žuta boja je popularan izbor kreatora animiranih filmova i serija za izgled njihovih likova i iz drugih razloga, osim uspeha "Simpsonovih". Žuta je, naime, najvidljivija boja u čitavom vizuelnom spektru boja. Ona je takođe komplementarna sa plavom bojom, koja je jedna o najčešćih pozadina u crtanim filmovima, budući da su nebo i voda prikazani plavom bojom.

(24sedam)

Tagovi

Možda te još zanima:

.

The Simpsons Game: Nije kao "Hit & Run", ali može da prođe...

Sigurno vam je prva asocijacija na video igru povezanu sa Simpsonovima legendarni "Hit & Run" iz 2003. godine. No, nakon…

.

"BoJack Horseman" najbolja animirana serija

Sajt Indiewire odabrao je 70 najboljih animiranih serija svih vremena. Na listi su se našli žanrovski raznovrsni naslovi, a na…

.

Simpsonovi: Najdugovečnija američka animirana serija

Obnovom za 35. i 36. sezonu, američka animirana serija preći će 800 epizoda i nastaviti da bude na vrhu liste…

.

"Porodica Soprano" najbolja serija svih vremena

Ugledni časopis "Rolling Stone" objavio je listu sto najboljih televizijskih serija ikada, a na prvom mestu našla se legendarna serija…

.

Simpsonovi predvideli i toplotni talas?

Obožavatelji Simpsonovih na društvenim mrežama tvrde da je popularna crtana komedija "predvidela" i rekordni toplotni talas koji trenutno pogađa Evropu.

.

Ko vidi Esfahan, video je pola sveta!

Prošlo je 45 godina od kako je zapad uveo sankcije Iranu. Kolika god da je to kazna, za ovu zemlju…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo