.
Trenutno
Akademac
 emisija sa Prvog programa Tv-a
Kultura / Film

Đuza rasplakao, Berlinski zid oživeo

23.07.2015.

Prva, ali i poslednja glavna uloga na filmu Đuze Stojiljkovića u filmu "Bez stepenika" Marka Novakovića veoma je zapažena. U punoj sali bioskopa Jadran u vazduhu se moglo osetiti poistovećenje sa likovima filma, pa se s vremena na vreme čuo i plač u publici.

.

Levo: režiser Marko Novaković, do njega filmski kritičar Nil Jang

Stojiljković igra penzionisanog profesora neuropsihijatrije Slavišu Petronijevića, koji živi u svom stanu sa ćerkom, zetom i unukom. Oboleo je od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega tako i za ukućane.

"Malo sam i šokiran, puna sala Jadrana za mene je otkrovenje, to me je veoma obradovalo. Tokom filma sam posmatrao publliku, svi su gledali sa osmehom, tugom ili setom, jer takav je i film. Aplauz je na kraju bio iskren i pokazao je koliko se publika povezala sa filmom", kaže Novaković.

Film će uskoro imati i beogradsku premijeru, ali Novaković kaže da verovatno neće ući u bioskopsku distribuciju, već će biti prikazan na jesen na televiziji.

U bioskopu Abazija na Paliću prikazan je sjajan dokumentarac "B film: požuda i zvuk u zapadnom Berlinu", a glavni akter dokumentarca Mark Rider živeo je tokom osamdesetih u izolovanom delu grada koji je od ostatka sveta odvajao zid.

"U Berlinu je bila posebna situacija zbog zida, a fokus je bio na destrukciji i podmlađivanju. Muzika je bila destruktivna i u isto vreme konstruktivna, a to je bilo veoma drugačije i inovativno. I sada je takva scena u kojoj možete slobodno da se izražavate moguća, samo je potrebno naći pravi element i pitanje je trenutka", kaže za O radio Rider.

Zid garantovao slobodu da radite šta god želite, a da ne razmišljate o komercijalnom uspehu, a film je prilično verno prikazao atmosferu kreativnosti zapadnog Berlina, snimcima koje do sada niko nije video! Predstavljene su žurke, koncerti veoma inovativnih bendova koji nisu koristili instrumente, tu je početak karijere Nika Kejva i još mnoštvo zanimljivosti.

zurkaabazija jpg

Večeras predlažemo da pogledate u 19 sati film "Aferim!" Radu Judea u bioskopu Jadran, koji prikazuje jahače koji tumaraju Vlaškom i sreću ljude najrazličitijih nacija i veroispovesti, zajedno sa njihovim stereotipima. U 21.30 sati u bioskopu Abazija počinje film "Lucifer", mladog režisera Gusta van den Bergea. Tokom svog pada iz raja u pakao, Lucifer prolazi kroz zemaljski raj – selo u Meksiku – i počinje da se igra ljudskim životima.

U 23 sata bilo bi dobro da pogledate film "Magična devojka" Karlosa Vermuta, koga kritika već poredi sa Kjubrikom i Tarkovskim. U 23 sata u Abaziji počinje svirka benda The Loop, ad-hok bend koji svira muziku iz filma "Petlja" (fank sedamdesetih), a sastavljen je od iskusnih muzičara koji su se okupili oko aktuelnog filma Milutina Petrovića, ne samo da snime muziku, već su na filmu radili kao: dizajner zvuka, montažer, glumci, scenaristi...

Jasna Žugić

.
Filmski festival Cinema City pokrenuo je Miloš Ignjatović sada već davne 2007. godine i zajedno sa svojim timom ljudi stigao do…
.
Mladi glumac, Đorđe Živadinović Grgur u filmskom, televizijskom i pozorišnom svetu teži ka ulogama u kojima će otkriti nešto…
.
Nova regionalna kantautorska scena se u poslednjih nekoliko godina pokazala kao vrlo kvalitetno tlo za muzičko stvaralaštvo. Ispostavilo…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?