...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Kultura / Film

Đuza rasplakao, Berlinski zid oživeo

23.07.2015.

Prva, ali i poslednja glavna uloga na filmu Đuze Stojiljkovića u filmu "Bez stepenika" Marka Novakovića veoma je zapažena. U punoj sali bioskopa Jadran u vazduhu se moglo osetiti poistovećenje sa likovima filma, pa se s vremena na vreme čuo i plač u publici.

.

Levo: režiser Marko Novaković, do njega filmski kritičar Nil Jang

Stojiljković igra penzionisanog profesora neuropsihijatrije Slavišu Petronijevića, koji živi u svom stanu sa ćerkom, zetom i unukom. Oboleo je od Alchajmerove bolesti i život u zajednici postaje sve komplikovaniji, kako za njega tako i za ukućane.

"Malo sam i šokiran, puna sala Jadrana za mene je otkrovenje, to me je veoma obradovalo. Tokom filma sam posmatrao publliku, svi su gledali sa osmehom, tugom ili setom, jer takav je i film. Aplauz je na kraju bio iskren i pokazao je koliko se publika povezala sa filmom", kaže Novaković.

Film će uskoro imati i beogradsku premijeru, ali Novaković kaže da verovatno neće ući u bioskopsku distribuciju, već će biti prikazan na jesen na televiziji.

U bioskopu Abazija na Paliću prikazan je sjajan dokumentarac "B film: požuda i zvuk u zapadnom Berlinu", a glavni akter dokumentarca Mark Rider živeo je tokom osamdesetih u izolovanom delu grada koji je od ostatka sveta odvajao zid.

"U Berlinu je bila posebna situacija zbog zida, a fokus je bio na destrukciji i podmlađivanju. Muzika je bila destruktivna i u isto vreme konstruktivna, a to je bilo veoma drugačije i inovativno. I sada je takva scena u kojoj možete slobodno da se izražavate moguća, samo je potrebno naći pravi element i pitanje je trenutka", kaže za O radio Rider.

Zid garantovao slobodu da radite šta god želite, a da ne razmišljate o komercijalnom uspehu, a film je prilično verno prikazao atmosferu kreativnosti zapadnog Berlina, snimcima koje do sada niko nije video! Predstavljene su žurke, koncerti veoma inovativnih bendova koji nisu koristili instrumente, tu je početak karijere Nika Kejva i još mnoštvo zanimljivosti.

zurkaabazija jpg

Večeras predlažemo da pogledate u 19 sati film "Aferim!" Radu Judea u bioskopu Jadran, koji prikazuje jahače koji tumaraju Vlaškom i sreću ljude najrazličitijih nacija i veroispovesti, zajedno sa njihovim stereotipima. U 21.30 sati u bioskopu Abazija počinje film "Lucifer", mladog režisera Gusta van den Bergea. Tokom svog pada iz raja u pakao, Lucifer prolazi kroz zemaljski raj – selo u Meksiku – i počinje da se igra ljudskim životima.

U 23 sata bilo bi dobro da pogledate film "Magična devojka" Karlosa Vermuta, koga kritika već poredi sa Kjubrikom i Tarkovskim. U 23 sata u Abaziji počinje svirka benda The Loop, ad-hok bend koji svira muziku iz filma "Petlja" (fank sedamdesetih), a sastavljen je od iskusnih muzičara koji su se okupili oko aktuelnog filma Milutina Petrovića, ne samo da snime muziku, već su na filmu radili kao: dizajner zvuka, montažer, glumci, scenaristi...

Jasna Žugić

Možda te još zanima:

.

Summer3p festival: Dve decenije prijateljstva i dobre energije

Leto u Subotici će i ove godine obeležiti Summer3P festival. Jubilarno 20. izdanje festivala, koje će se održati tokom predstojećeg…

.

Vodič za Prvi maj: Od vašara do netaknute prirode; protesti drugi put

Još jedan Međunarodni praznik rada je pred nama. U znak sećanja na masovne radničke proteste u Čikagu, 1886. godine, ovaj…

.

Festival evropskih vrednosti

U subotu, 17. jula na Letnjoj pozornici na Paliću otvoren je 28. Festival evropskog filma "Palić", koji će trajati do…

.

Summer 3p: Žurke i filmovi, ali ove godine bez kupanja!

Festivalsko leto je u punom jeku, gotovo svakog vikenda se negde održava po neki festival, a jedan od onih na…

.

Summer3p od 26. do 28. jula

Novo, 17. izdanje festivala Summer3p biće održano od 26. do 28. jula na Muškom štrandu kraj Palićkog jezera. Ove godine nastupiće James Lavell,…

.

Otvoren konkurs za GIFEST #7

Organizatori sedmog regionalnog festivala gifova GIFEST raspisali su konkurs za učešće na ovogodišnjem festivalu, koji će biti održan 8. juna…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo