...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Kultura / Film

Castle Rock: horor drama posuta Kingovim motivima

25.03.2020.

Žanr: Horor, Drama

Režija: Sam ŠouDastin Tomason

Uloge: Bil Skarsgard, Andre Holand, Lizi Kaplan, Tim Robins

.

Do današnjeg dana najbolje filmske adaptacije romana Stivena Kinga ostali su "Bekstvo iz Šošenka" i "Isijavanje". I uopšte uzev, uz filmove "Keri", "Zona mrtvih", "Misery", "Stand by me", filmovanje priča verovatno najvećeg horor pisca na svetu uvek je bolje išlo za velika platna nego za TV aparate po kućama. Tvorci serija se Kingu još nisu čestito odužili. "Uporište", "Pod kupolom", dve verzije "Salem’s lot", samo su neke od serija koje su ostale zaglavljene negde između manjka para za bolju produkciju i apsolutnog nemanja mašte za bolje.

Sada u ponudi imamo dve aktuelne serije koje lestvicu dižu na viši nivo: "The Outsider" i "Castle rock". Prvoj ćemo se posvetiti u nekim narednim nedeljama, a ove srede na tapetu je "Castle rock", horor serija u koju su njeni tvorci pokušali da utkaju najmističnije i najzabavnije motive Kingovih priča.  

Castle Rock je grad, jedan od onih koje je King proslavio u svojim romanima o psu ubici Kudžou ili ultimativnom zlu zvanom It, pa naposletku i o bekstvu iz zatvora Šošenk ili o devojci za telekinetičkim moćima Keri. Taj grad iščitali smo bezbroj puta, on je zao, surov i zatucan, njegove zidine su otrovne, on ubija sve što je lepo u životu i sa svojim krvoločnim stanovnicima čini jednog od najupečatljivijih likova u istoriji horor priča.  

castle2 jpg

Ipak, serija nije Kingovo delo, on nije napisao nijednu rečenicu u njoj, ali ona jeste priča koja pokušava da bude amalgam slika koje King odašilje sa svoje talasne dužine. Dve sezone, koliko je do sada snimljeno i emitovano, nepogrešivo odašilju Kingov vajb. U prvoj sezoni pratimo priču o tajanstvenom zatvoreniku u lagumima Šošenka koji na misteriozan način, samim svojim postojanjem, uništava živote po učmalom gradiću. Druga sezona potpuno je otrgnuta iz tog narativa i predstavlja sporogoreći štapin dinamita, misteriju koja tinja kroz priču o medicinskoj sestri koja se, sa ćerkom, seli iz grada u grad i krade po bolnicama lekove za svoje psihoze, sve dok ne zaglavi u Castle Rocku, gde pokreće niz krvavih događaja koji će eksplodirati u poslednjoj epizodi. Više od ovoga nema smisla opisivati, jer je svaki detalj u ovim pričama važan i uzbudljiv za otkrivanje.

Zagriženi fanovi zamerili su producentu JJ Abramsu i grupi reditelja da nisu uspeli da prenesu jezu Kingovih dela. Oni su ostali nezadovoljni mrvicama i fragmentima poznatih priča i likova koji su im u seriji servirani kašičicom, tvrdeći da na drugoj strani nisu dobili ništa novo i spektakulrno. Bilo je i onih koji su negodovali zbog manjka horor elemenata, ali je najviše primedbi ipak bilo na poslednje epizode u kojima nije bilo jasnog razrešenja ili bilo kave katarze za gledalište. Tom primedbom su, naravno zanemarili, staro Kingovo oružje: nejasan kraj o kojem čitaoci moraju sami da mantraju. Neke ljude to oduševljava, druge dovodi do besa i ludila, ali kako god, bar polovina Kingovih priča završava se u tom maniru.

Castle Rock je serija koja je pokušala da nam proda istraživanje realističke strane Kingove fikcije, obične radne ljude u gradu koji je sam zlo, a mnogo manje nadnaravne sposobnosti pojedinaca i epske horor likove poput kolvna ubice. Kingovi romani su često priče o malim gradovima i stravi koja leži ispod same površine, tamo gde obični ljudi biraju pogrešne poteze i sakrivaju pogrešne tajne.

Kreatori ove serije uveli su u priču mnoštvo likova na čije istorije i motive obavezno potroše bar polovinu epizoda, pa je gledaocima ponekad teško da isprate glavnu nit priče ili za to prosto gube strpljenje, kada na nastavak razrade nekih od likova moraju da čekaju i po nekoliko nedelja. Uzevši sve to u obzir, jasno je zbog čega Castle Rock nije dobio epitet sjajne serije.

Ipak i pored svega toga, ovo je dobro zamišljena priča, pre svega odlično odglumljena. Bil Skarsgard i Andre Holand u prvoj sezoni, kao i Lizi Kaplan i Tim Robins u drugoj, odradili su odlične uloge, pokazavši pojedinačno veoma raskošne talente. Ono što su tvorci serije zamislili to su i isporučili, sa svim manama i prednostima. Da li je mogla biti kvalitetnije povezana i oštrija? Svakako. No i bez poboljšanja koje bismo mogli da joj smislimo, ova serija zaslužuje pažnju svakog horor fana, a naročito obožavaoca lika i dela Stivena Kinga.

Petar Klaić

Možda te još zanima:

.

Komplikovano odrastanje stendap komedije

Kada je avgusta 2015. godine Robin Vilijams odlučio da prekine sopstveni život, svet je na trenutak osetio gorku knedlu u…

.

The Outsider: priča o najgorim detinjim strahovima

Kada smo bili mali plašili su nas Babarogom. Ako ne budemo dobri, doći će Babaroga i pojesti nas, govorili su.…

.

Booksmart: štreberluk i priključenija

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali…

.

The last dance: ljubavno pismo košarkaškom čudu

Histerija je reč kojoj fali barem šaka značenjskih svojstava kako bi opisala atmosferu koja je okruživala jednog od najvećih košarkaša…

.

Run: misterija podgrejane ljubavi

Imate li onog specijalnog prijatelja sa kojim ste, u očajanju dubokog friendzonea sklopili pakt da ćete se, ukoliko oboje budete singl…

.

ZeroZeroZero: kokain se na put sprema

Iz produkcijske kuće Cattleya koja je odgovorna za više veoma kvalitetnih serija, poput sjajne Gomore, sada je stigla osmodelna serija…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo