...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Kultura / Film

Booksmart: štreberluk i priključenija

13.05.2020.

Ne tako davno, publika je morala da se zabrine kakve joj Holivud filmove o odrastanju plasira. Bilo da smo gledali Američku pitu, kojekakve Brucoše u nevolji i slične komične papazjanije prepune opštih mesta o adolescenciji i klišeiziranih likova, bilo bi lepo da priznamo kako nas je bar malo bilo sramota.

.

Ipak, ubrzo su, iz nezavisnih produkcija stigli potpuno netipični hitovi poput "Juno", "The perks of being a wallflower", "Me, Earl and a dying girl", "Advetureland" i znatno popravili sliku.

Uporedo, kako je svet tonuo u šake polupismenih političara-populista zlatnog jezika, prazne glave i loših namera, tako su sve popularnije bile priče u čijem središtu su štreberi, gikovi i njihova, do sada, ismevana subkultura. Najpametniji klinci su odjednom postali cool, vic se pomerio na suprotnu stranu, a gikovi više nisu bili hodajući klišei koji doživljavaju fizičku transformaciju kako bi bili prihvaćeni u svetu "popularnih" klinaca.

Delimično iz tih razloga nam se i svideo film "Superbad" režisera Grega Motole koji je u tinejdžerske filmove uveo beskompromisni jezik, pametne dijaloge i veoma iskren (na granici) pristup priči o prijateljstvu, odrastanju, seksu, društvenim normama... 

booksmart2 jpg

Više od decenije kasnije, glumica Olivija Vajld, u saradnji sa četiri filmske scenaristkinje (Emili Halpern, Sara Haskins, Suzana Fogel i Kejti Silberman) snimila je film "Booksmart", na prvi pogled pravi odgovor ma Motolin "Superbad".

No, kao što rekoh, to je samo na prvi pogled.

"Booksmart", kao i "Superbad" ima jednostavnu potku: dvoje najboljih prijatelja poslednjih dana srednje škole kreću na tipičnu srednjoškolsku žurku i provode noć kakvu nikada nisu ni mogli da zamisle, uz saznanja o životu koja će se pretvoriti u najvažnije lekcije za budućnost.

Olivijin "Booksmart", ipak, ide malo dalje. Priča prati dve prijateljice, Ejmi i Moli, veoma inteligentne i politički vrlo angažovanje štreberke, koje upisuju prestižne fakultete Jejl i Kolumbija, jer celog života veoma vredno rade za to, ne dozvoljavajući sebi da im bilo šta omete taj cilj. Poslednjeg dana škole shvataju da su i njihovi drugari iz generacije listom upisali dobre škole, iako su sve vreme pravili gluposti, išli na žurke i radili sve ono što adolescentima može da padne na pamet.  

Ejmi i Moli odlučuju da upadnu na žurku jednog od svojih poznanika i pokušaju da prožive sve ono što su potiskivale dok su se trudile oko škole. Tu, naravno, nastaje potpuni haos i kreće jednonoćna avantura koju će svi zajedno pamtiti još dugo.

booksmart1 jpg

Ova, izvrsna i veoma pametno napisana komedija, počiva na likovima Ejmi i Moli koje predstavljaju ono najkvalitetnije u svakoj generaciji, mlade pred kojima predstoje ozbiljne karijere, bogat društveni aktivizam i uticaj. Ovakvi likovi su u tinejdžerskim komedijama uglavnom bili ismevani kao pametni, ali veoma dosadni i izveštačeni. "Booksmart" to radi mnogo drugačije, jer gazi sve dosadašnje konvencije, briše klišee i daje sliku digitalne generacije koja ne živi obavezno u društvenim čoporima koji se ne dodiruju. Ejmi i Moli su cool ni manje ni više od svojih prijatelja iz klase, imaju svoje vrline i mane koje se, kao kod svih ostalih, vrlo jasno vide i žude da steknu iskustva na eks, bez obzira na posledice.

"Booksmart" je izrazito zabavna i kvalitetna komična interpretacija priče o najboljim prijateljima, adolescenciji, prvim seksualnim iskustvima. Ovaj film ne šalje pogrešne poruke, od junakinja ne očekuje da se promene, ne nameće ustaljene socijalne norme i interakcije i što je najvažnije, ne davi nepotrebnom filozofijom. To je film o devojkama koje ono što jesu ne dovode u pitanje, već samo žele da steknu iskustvo više pre nego što se odsele u sledeću fazu svojih života. Nema ničeg jednostavnijeg i prirodnijeg od toga.

Petar Klaić 

Možda te još zanima:

.

Pinokio u košmarnom svetu Musolinijevog fašizma

Pinokio je jedna od najobrađivanijih bajki u istoriji pripovedanja i filma. Možda je samo arhetip neugledne devojke koja postaje princeza,…

.

Vatre i šapat: gde nestaju brodovi i ljudi?

Čitajući stripove, možemo i budni da sanjamo. Ali, šta se desi kada se susretnemo sa pravim, opipljivim snom čija nas…

.

Strepite popularni tinejdžeri - stiže Sreda

Još od 1938. godine porodica Adams deo je pop-kulturnog miljea, grupa jezivih autsajdera smeštenih negde na granicu koja spaja horor…

.

Čudni Al Janković i vrelo istine

"Weird: The Al Yankovic Story“ duboko je potresan film o zlostavljanom dečaku, čiji je nepresušni genij bio žrtva najmračnijih sila…

.

Vratila se Enola, prosečna do bola

Sećate li se radnje film Enola Holmes? Ako ga niste gledali u poslednjih nedelju dana, odgovor će teško biti pozitivan.…

.

Makaroni: Kako je odrastati u stranoj zemlji

Svako detinjstvo opisano kroz strip formu moglo bi da donese i dobru priču. Sudar čula, odrastanje, melanholija, generacijski jaz, mešanje…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Vaš DJ sat
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo