...
TRENUTNO17:00 - 19:20Popodne na O radiju

Društvo / Zdravlje

Jedi sve i uživaj!

12.06.2015.

Šta da jedemo kada je sve puno alergena, glutena i ostalih "strašnih“ stvari koje se završavaju na – ena? Da li jedemo samo da bismo okačili fotku hrane na instagram, i da li na Balkanu postoje kulinarske zvezde? Sva ova pitanja postavljena su na konferenciji "Moja Kravica Food Talk" koja je održana u petak u Novom Sadu. 

.

foto: Jasna Žugić

Naravno da se sve nije svelo na priču. Hrane je bilo u izobilju: od 'leba, masti i paprike, pa do egzotičnih specijaliteta od leblebija. A ni slatkiša nije falilo. 

lebamastipaprike jpg

 

rezancismakom jpg

 

bundevara jpg

Na prvom predavanju "Meso? Gluten? GMO? Šta da jedem?" panelisti su došli do zaključka da treba da jedemo hranu našeg podnevlja. Možemo jesti sve, ali umereno. Pravila zdravlja se, kako kažu učesnici ovog panela, menjaju svakih šest meseci: danas nije zdravo piti mleko, a do nedavno su svi pričali kako je mleko najzdravije i tako će biti ponovo za par meseci.

Informacije o zdravoj ishrani koje dobijamo deo su marketinških kampanja, ali i modnih trendova i treba ih uzimati s rezervom. Treba jesti sve i uživati u hrani. Panelisti su se složili i da je hrana danas izgubila svoje nutritivne vrednosti u odnosu na hranu koju su jele naše bake te bi trebalo da u svoju ishranu uključimo namirnice koje sadrže više tih nutritijenata (mlada pšenica, lucerka i slično).

panelisti1 jpg

Dr Ana Gifing govorila je o greškama u ishrani. Neke od najčešćih su jutarnja kafa (koju ne bi trebalo da pijemo pre doručka, nego tek nakon), preskakanje obroka i konzumiranje voća za doručak. Metabolizam se menja, bez obzira na to šta mi radimo, a najviše u periodu od 25. do 30. godine, pa bi trebalo da u tom periodu više vodimo računa o svojim navikama.

"Nije isto ako sa 18 godina imamo neke nezdrave navike i ako sa 30 nastavimo sa tim navikama. Metabolizam postaje problematičan i mi idemo direktno u bolest", kaže dr Gifing.

Drugi panel bio je posvećen hrani na društvenim mrežama "Od #krmljao do kraljeva instagrama". Diskutovalo se o tome da li nam je bitnije da hranu fotografišemo i podelimo je na društvenim mrežama ili je pripremamo da bi je zaista pojeli. Kada su naši roditelji odlazili u restoran morali su da znaju koju viljušku da upotrebe za salatu, a koju za ribu. Danas, kada odlazimo u restoran treba da imamo predznanje o tome kako da fotkamo hranu, sa koje strane treba da nam bude svetlo, gde stoje salveta i pribor da ne bi odvlačili pažnju i na kojim mrežamama je najbolje da postavimo svoju fotografiju.

hrananamrezi jpg

Panelisti smatraju da je trend fotkanja hrane rezultat nedostatka vremena. Ljudi su ranije pričali o hrani, a sada im je lakše da je slikaju i tako štede vreme. Ipak, treba praviti razliku između fotografija koje amateri kače na instagram i onih koje su snimane u profesionalnom studiju. Hrana sa instagrama ipak na kraju završi u nečijem stomaku, dok ona iz studija nije za jelo jer se vrlo često, za dobar izgled hrane na fotografiji, koriste građevinski materijali (npr. bitumen). Bez obzira na trend fotkanja hrane, ne bi smeli da zaboravimo da pre svega treba da uživamo u njenom ukusu. 

Na pauzi između dva panela naučili smo da pravimo falafel, a uživali smo u tradicionalnim vojvođanskim specijalitetima koje su pripremile žene iz Bača.

falafelpriprema jpg

 

gotovfalafel jpg

Treći panel bio je najduhovitiji. "Food is the New Fashion: Ko su gastro-zvezde regiona?" Panelisti su se osvrnuli na psovke u kuhinji koje stalno slušamo u kulinarskim emisijama šefova koje čitav svet smatra zvezdama, a zapitali su se i zašto Balkan nema svoj kuvar. Svi su se složili da bi balkanski obrok u nekom svetskom restoranu morao da sadrži dalmatinski pršut, Karađorđevu šniclu i neki bosanski desert.

paklenikuvar jpg

 

klopa1 jpg

Nakon priče o hrani, usledio je ručak. Konferencija će trajati do kasnih večernjih sati, a pored hrane učesnici će uživati i u muzici.

przenice jpg

Alma Kovčić

Možda te još zanima:

.

Kako sačuvati hranu u frižideru kad nestane struje

Prirodne nepogode i raznorazni drugi razlozi mogu da dovedu do gubitka struje u domovima, makar privremeno. Šta se u takvim…

.

Dođite gladni na Gastro fest

Vojvodina je poznata po mnogo čemu, ali se nekako najčešće vezuje za hranu. Možda ona tradicionalna nije prema nekim novim…

.

Taco Bell uvodi veštačku inteligenciju u drive-thru restorane širom Amerike

Sledeću kasno-noćnu porudžbinu brze hrane brojnih američkih korisnika mogao bi da preuzme robot!? Još uvek nije potpuno jasno da li…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

.

Studenti nezadovoljni hranom u menzi

Hrana i usluga u studentskim menzama u Novom Sadu bile su neizbežne teme među akademcima prethodnih dana. Nakon objava jedne…

.

U najavi izgradnja nove menze i studentskog doma u Novom Sadu

Studenstki centar Novi Sad se, poput akademaca, priprema za oktobar i početak novog nastavnog ciklusa. Nova akademska godina donosi i…

  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 19:20 Tehnologija
  • 19:45 Prava stvar

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo