...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Dođite gladni na Gastro fest

11.09.2024.

Vojvodina je poznata po mnogo čemu, ali se nekako najčešće vezuje za hranu. Možda ona tradicionalna nije prema nekim novim trendovima baš uvek jako zdrava, ali moderna vojvođanska kuhinja, koja spaja tradiciju i nove trendove, zanimljiva je i konzumentima i onima koji hranu spremaju. Ekipa mladih ljudi iz Bečeja na čelu sa Danielom Jovanovićem shvatila je značaj cele priče oko pripremanja hrane i pre sedam godina pokrenula Gastro Fest. Ove godine imali su svoje dvodnevno predstavljanje i u Beogradu, a bečejsko izdanje planiraju za nedelju 6. oktobar.

.

Gastro fest po sedmi put u Bečeju, šta se priprema za ovogodišnje izdanje?

Gasto fest će biti nešto drugačiji u ondosu na prethodnu godinu i svake godine želimo da festival bude bolji i veći. Ove godine u fokusu nam je da nastavimo da spajamo male proizvođače i restorane, na čemu smo posebno radili tokom beogradskog izdanja Gastro festa, a tako će biti i u Bečeju. Ideja je da naši partneri proizvođači hrane i restorani naprave unikatnu ponudu hrane i sve to predstave kod nas na festivalu. Dolaze nam restorani iz svakog regiona Vojvodine, pa i iz Beograda.

Gastro fest je prepoznatiljiv i po radionicama koje su interaktivne i gde posetioci mogu da učestvuju i nauče neku od kulinarskih veština. U kojim radionicama će posetioci moći da učestvuju?

To je svakako jedan od najzanimljivijih programa gde posetioci mogu, iz prve ruke, da nauče kako se pravi, na primer, dobra pica, odnosno kako se pravi dobro testo za picu, ali i kako za 30 minuta mogu da spreme dunavsku riblju čorbu, ili da saznaju male tajne velikih roštilj majstora. Posetioci će Imati priliku da testiraju više vrsta grilova i da probaju različite tehnike grilovanja. Uz sve to, mi smo festival koji je okrenut porodici, a zbog toga smo napravili jedan poseban deo festivala namenjem deci koji se zove "Ostrvo osmeha" gde imamo razne sadržaje, od jahanja konja do lutkarskog pozorišta, ekoloških i gastronomskih radionica za decu.

Gastrofest1

Cilj je da omogućimo roditeljima da na neko vreme mogu da osatve decu na radionicama, a da se i oni prošetaju i uživaju u festivalu. Pored svega toga, ove godine ćemo imati i saradnju sa bečejskim muzejom gde želimo da predstavimo kuhinju kroz istoriju. Imaćemo jednu muzejsku postavku gde ćemo moći da vidimo razne alate i oruđa koja su se krositila u pripremanju hrane od najranijeg doba pa sve do danas. Mislim da će saradnja sa muzejom biti jedan od najzanimlnjivih sadržaja na ovogodišnjem Gastro festu.

Festival će začiniti i neki kulturni i umetnički sadržaji?

Tako je, ali to nam je ipak u drugom planu, jer je u prvom planu da se bavimo gastronomijom i vrednostima iz tog polja. Naravno, biće tu i muzike, dolazi nam bend i DJ Nula radija koji će zabavljati publiku tokom dana, a na repertoaru će biti džez, disko, fanki zvuk.

Preporuka je da se dođe na Gastro fest gladan?

Naravno! Vojvođanska tradicija je svakako nedeljni ručak, a kako i festival pravimo u nedelju, mi smo taj ambijent "svete nedelje", kada se okuplja porodica i prvodi vreme zajedno, želeli da prenesemo na festival gde bi svi gosti festivala bili kao jedna proodica, a da malo ugodimo i domaćicama da ne moraju taj dan da spremaju hranu, jer će se na festivalu najbolji šefovi u državi pobrinuti za njihov nedeljni meni.

Jovan Vanja Marjanović

foto: Gastro fest

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Gradovi postaju glavni junaci na prvom Street Movies Festivalu

Street Movies Festival održava se po prvi put od 18. do 22. septembra na dve lokacije u Beogradu – u…

.

Bez prenosa znanja drugima, sport nema mnogo smisla

Tamara Cvejanović Kuran je legenda domaćeg konjičkog sporta. Do tog statusa je stigla prelazeći dug put, kasom i galopom i…

.

Rešenje za deponije u Srbiji leži u novoj Beloj knjizi

Inženjeri zaštite životne sredine objavili su "Belu knjigu o dobijanju energije iz otpada u Srbiji". Ova publikacija pruža sveobuhvatan pregled…

.

Fantastična avantura: "Put Magije" Nikole Skendžića

Epska fantastika, kao književni žanr, poslednjih decenija privlači veliku pažnju, naročito među mladim čitaocima. Klasici poput "Gospodara prstenova" nezaobilazan su…

.

Značaj društvenih nauka nedovoljno prepoznat u savremenom društvu

Završen je i drugi upisni rok na fakultetima u Srbiji, što znači da sada znamo koji smerovi su traženi i…

.

Ko će fići da odoli

"U celoj bivšoj Jugoslaviji fića je veoma popularan. Najlakši je za popravku i održavanje, fizički je mali, pa je jeftina…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo