...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Turo: Sport važan i zbog mentalnog zdravlja

05.05.2015.

Svetska zravstvena organizacija je 2002. godine proglasila 10. maj za Međunarodni dan fizičke aktivnosti. Ovaj dan je obeležen i u Kampusu novosadskog univerziteta, u organizaciji Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

.

Epidemiološkinja Zavoda Lidija Turo rekla je novinarima u Kampusu da je fizička aktivnost važna za celokupno zdravlje čoveka, ali se tu ne misli samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje.

“Baveći se sportom sprečavamo pojavu mnogih bolesti, od kardiovaskularnih, endokrinih i mentalnih. Važno je biti redovno fizički aktivan, što podrazumeva bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću barem tri puta nedeljno”, kazala je Lidija.

Zavod se bavi raznim promotivnim aktivnostima tokom cele godine, pa je prema poslednjim analizama ocenjeno da su te aktivnosti doprinele da mladi sve više shvataju značaj sporta i da budu fizički aktivniji nego ranijih godina.

“Naša analiza navika studenata pokazala je da je oko 80 odsto devojaka i 85 odsto mladića barem jednom nedeljno fizički aktivno i da se bavi nekim sportom. U odnosu na 2008. godinu, kada smo u aktivnoj grupi imali svega 30 odsto devojaka, ovo je zaista veliki porast”, kazala je ona.

kamus jpg

Kako je Lidija objasnila, studenti nemaju obavezan predmet fizičkog vaspitanja u svojim školskim programima, pa se najčešće sami organizuju, što i nije posebno teško u Novom Sadu jer grad nudi mnogo mogućnosti za studente, pa čak i popuste i olakšice u onim klubovima ili savezima u kojima se treninzi plaćaju.

“Osim toga, mi u Zavodu tokom cele godine radimo na promociji sporta. Njegov značaj je provučen kroz sve naše aktivnosti, tribine ili predavanja. Postoji mogućnost i da se studenti individualno savetuju u okviru Zavoda, jer imamo i sportskog lekara, pa tako mogu dobiti odgovore na to šta je za njih lično najbolji vid aktivnosti”, dodala je Lidija.

U Kampusu su studenti mogli da se upoznaju pojedinačno sa programima koje nudi više od 20 sportskih klubova, raznih sportskih udruženja, joga i borilačkih instruktora ili plesnih klubova, čije su aktivnosti takođe veoma blagotvorne sa stanovišta sporta. Studenti su mogli da se posavetuju sa lekarima, da prevetivno provere krvni pritisak, šećer u krvi, telesnu masu ili visinu, ali i da urade test kondicije.

kampusss jpg

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Veselin Dickov rekao je da lekari Zavoda u preventivnom radu neprestano apeluju da je fizička aktivnost upravo segment njihovog života koji “može da unapredi i pospeši dejstvo lekovitih supstanci”.

“Ali nijedan lek ne može da zameni neaktivnost! Mi puno radimo na prevenciji recimo gojaznosti, jer se pokazalo da je između 12 i 18 odsto studentske populacije gojazno, pogotovo u periodu ispitnih rokova, kada mnogo vremena provode sedeći kod kuće zbog pripreme ispita”, kazao je Dickov.

Zavod je ove godine šesti put obeležio Međunarodni dan fizičke aktivnosti sa porukom “izaberite i vi pravi put ka očuvanju i unapređenju zdravlja”.

Maja Leđenac

Možda te još zanima:

.

Obeležen medjunarodni dan studenata u Novom Sadu

Gotovo 80 godina, Međunarodni dan studenata u svetu se obeležava u znak sećanja na događaj u kome su nacisti pogubili…

.

Završen 6. međunarodni On the record

Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove,…

.

Proglašeni pobednici Facebook pesničkog festivala

Novi Sad je ove godine imao čast da organizuje osmi po redu Evropski Facebook pesnički festival, koji okuplja pesnike koji…

.

Međunarodni konkurs za manga radove

Japanska ambasada u Srbiji obavestila je sve zainteresovane da je otvoren 10. međunarodni konkurs za manga radove. Rok za prijavu…

.

Ljubavna poezija je ponovo u modi

Deseti Međunarodni novosadski književni festival biće održan od 24. do 28. avgusta. Više od stotinu stranih i domaćih pisaca će…

.

Biti pisac u Srbiji daleko je od perspektivnog

Objaviti roman sa 22 godine prilično je veliki uspeh. Mladi pisac Danilo Todorović može da se pohvali ovim dostignućem. Njegov…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo