.
Trenutno
RetroTips
 Jovan Marjanović i Predrag Novković
Društvo / Obrazovanje

Završen 6. međunarodni On the record

15.09.2019.

Još jedan On the record festival je iza nas. Nakon višednevnih tribina, radionica i dodela nagrada za najbolje studentske radove, o utiscima smo razgovarali sa dobitnicima nagrada, žirijem i organizatorima.

.

Šesti međunarodni festival kratkih radijskih i televizijskih formi studenata novinarstva On the record, bio je održan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Dobitnici ovogodišnjih nagrada su Milijana Mićunović i Predrag Mijatović (FFNS) za radio prilog, Antonio Perić i Sara Kekus (FPNZG) za televizijski, kao i Lazar Čovs (FFNS) za najbolju istraživačku priču.

Radijski prilog Predraga Mijatovića i Milijane Mićunović govorio je o radu na crno. Zbog čega su odlučili da je baš ovo tema o kojoj bi trebalo govoriti, koliko im znači ova nagrada i sa kojim motivom su svoj rad prijavili na takmičenje, objasnio nam je Predrag.

"Rad na crno je svakako društveno relevantna tema, a isto tako i jedna od onih tema koje su večito aktuelne. Kada je došlo vreme da izaberemo temu za radijski paket u okviru predmeta radijsko novinarstvo, naišli smo na zabrinjavajuću statistiku pa smo odlučili da ga detaljnije istražimo" rekao je Predrag.

On je dodao da im je nagrada značajna jer su o njoj odlučivali priznati i poznati novinari. Kako kaže do sada nisu imali nikakvo merilo o kvalitetu svojih radova, te da im je ovo priznanje zapravo pokazatelj da imaju sposobnost i za neke prave novinarske priče, a ne samo za studentske radove.

Nagrade su bile dodeljene u više kategorija, a o njima je odlučivao žiri sačinjen od istaknutih novinara, među kojima su Branimir Slijepčević i Mirjana Radulović sa radija Rojc, urednica portala Kosovo Sever Tatjana Lazarević, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti Gordana Bjeletić i glavni i odgovorni urednik Radija Slobodna Evropa Miloš Teodorović.

otr jpg

Novinar RSE Miloš Teodorović naveo je da je, makar za njega, glavni kriterijum koji je uticao na odluku bila relevantnost izvora.

"Najveći problem u medijskom radu jeste koga pitati, šta pitati i ka čemu usmeriti pažnju u bavljenju određenim temama. Ja sam se trudio da se u posmatranju ovih radova studenata orijentišem na medijsku vrednost onoga što su uradili, dakle koliko je to informativno bitno i koliko to može biti bitno za neku publiku" kaže Miloš.

On je dodao da su to kriterijumi kojima se on vodio te da je možda bio malo strog prema nekim radovima koji su stilski sjajno urađeni, ali im je slabiji informativni kapacitet.

Osim učesnika i žirija, zadovoljstvo načinom na koji je protekao festival ne kriju ni organizatori. Kako nam je rekla Jelena Kleut, festival je prošao izuzetno dobro.

"Imali smo priliku da vidimo radove koji su izabrani u užu selekciju. Oni pokazuju da jedan deo Univerziteta u zemlji i regonu vrlo ozbiljno radi sa svojim studentima. Ovo je za nas bila jedna jako lepa vežba da vidimo gde smo, ko kakve standarde ima u izradi novinarskih priča i mislim da su vrlo lepo su te priče primljene ko publike" rekla je Kleut.

Na festivalu je učestvovalo 40 radova, od kojih je 13 prošlo u uži krug. Ovih 13 radova posetioci su imali priliku da vide u Kino sali Filozofskog fakuleta u Novom Sadu, te da svojim glasom daju doprinos kao publika. Dobitnica nagrade prema glasovima posetilaca bila je Anja Lalović (FFNS).

Miljana Milekić

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Predavanje Đorđa Krivokapića iz SHARE fondacije na temu organizacije poslovnih sistema u kolaborativnoj ekonomiji odnosno "Kako…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?