.
Trenutno
Gost O radija
 Novinari O radija
Kultura / Knjiga

Ljubavna poezija je ponovo u modi

24.08.2015.

Deseti Međunarodni novosadski književni festival biće održan od 24. do 28. avgusta. Više od stotinu stranih i domaćih pisaca će tokom četiri dana čitati svoje pesme i prozu na otvorenom - Trgu mladenaca i urbanim prostorima Novog Sada. 

.

U središtu ovogodišnjeg festivala je moderna francuska poezija, koja je nakon nekoliko decenija anglosaksonske dominacije ponovo prisutna u Srbiji uz stihove modernih pisaca poezije kao što su Paol Kejneg i Gij Gofet.

Pored nekoliko francuskih pisaca u Novom Sadu će se okupiti i stotinu domaćih i stranih autora poezije i proze, a posebno se ističu modernisti, nagrađivani i uspešni pisci među kojima su gosti iz Velike Britanije, Nemačke, SAD, Rumunije, Bugarske i drugih zemalja.

"Novi Sad je grad pesnika. Ovo je bilo mesto otkrića moderne poezije budući da je ovde živeo Laza Kostić, Branko Radičević, Jovan Jovanović Zmaj... Novi Sad ima ulogu u prostoru srpske kulture i treba da održava veze sa književnim svetom", rekao je umetnički direktor festivala Jovan Zivlak i dodao:

"Očekujemo da će strani pisci uspeti da motivišu našu publiku kao i naše pisce da budu deo književnog svetskog pokreta. Svuda pisci gostuju po festivalima, a mi smo potpuno izolovani", poručio je on.

Pored primamljivog, romantičarskog programa u kojem dominira francuska ljubavna poezija, Zivlak izdvaja i intervjue sa piscima, čitanja sa balkona, takmičenje u slemu, ali i dodele nagrada. "Brankova nagrada"  će ove godine biti dodeljena mladoj pesnikinji Jeleni Blanuši, a izabraće se i laureat Međunarodne nagrade Novog Sada.

"Imate i takmičenje slem pesnika koje okuplja ogroman broj mladih ljudi koji su različiti po snažnom učešću i takmičarskom duhu, a sa druge strane to je spektal, govori se na Trgu, nemate ograda, nikakvih limita, vrata i akademske ukočenosti. Pokušali smo da istražimo i donesemo moderan duh izražavanja na ovaj festival", rekao je Zivlak.

Program festivala počinje večeras u 21 čas na Trgu mladenaca, a ceo program možete pogledati ovde

Festival je do sada predstavio preko 800 pesnika i književnika, od proznih pisaca do kritičara. Novi Sad u to vreme poseti preko 2.000 gostiju.

Nataša Šaru

.
Deo produkcijskog dua Tapan, Nebojša Bogdanović (Schwabe) za ovu nedelju nam je preporučio "Blizanačku trilogiju" Agote Kristof.…
.
Mladi pesnik Srđan Sekulić preporučio je knjigu, koju bi, kako kaže, svaka mlada osoba trebalo da pročita. 
.
Mladi pesnik je objavio svoju zbirku pesama. Koliko često čujete ovu rečenicu? Nedovoljno. Međutim, mladi pesnik Srđan Sekulić…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?