...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Sunčanje bez rizika više nije moguće: Ključni saveti za vaše zdravlje

27.06.2024.

Sasvim je jasno da na sunce više ne bismo smeli da izlazimo bez zaštite. Odeća, krema, kape i šeširi postaju svakodnevna letnja potreba. Ovog nas leta očekuju još više temperature nego ranije i UV zračenje će biti dominantno u dužim dnevnim periodima.

.

Foto: Pexels

Doktorka Mlana Ivkov Simić iz Kliničkog centra Vojvodine ne pereporučuje sunčanje u većem delu dana.

"Potrebno je štititi se od sunca, naročito kada je izraženo sunčevo zračenje. Posebno između 10 i 16, odnosno 18 časova, potrebno je dobro se zaštititi se i ne biti direktno na suncu. Bez obzira na kreme, koje samo sklanjaju signal crvenila, koža trpi i može biti oštećena. Dakle, više boraviti u hladovini ili nositi odeću sa dužim rukavima", kaže naša sagovornica.

Procenjuje se da će broj obolelih od raka porasti globalno za 75 procenata do 2050. godine. To je podatak Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC).

sunceee jpeg

Ta agencija, koja radi pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije (WHO), predviđa da će polovinom stoleća u svetu biti oko 35 miliona novih slučajeva raka i da će se broj preminulih od ove bolesti povećati na gotovo 20 miliona što je skoro dvostruko više nego na kraju 2012. godine.

Sunčanje više nije zabava i SZO upozorava da se, zavisno od tipa kože, opekotine mogu pojaviti samo nakon 15 minuta na suncu bez zaštite.

Lekari više ne preporučuju kreme sa nižim zaštitnim faktorom, a upozoravaju da treba biti veoma oprezan sa kremama iz domaće radinosti jer se često dešava da ne predstavljaju nikakvu zaštitu.

Doktorka Dragana Jovanović kaže da zaštita od sunca mora postati deo naše svakodnevice. Zračenje je sve jače i nisu više samo plaže mesta na kojima se moramo mazati.

"Zaštitni faktor potreban je u svakodnevnom životu, naročito bih to preporučila ljudima koji rade na otvorenom. Ili odeća sa dugim rukavima ili krema. Faktor 30 više nije dovoljan. On će sprečiti opekotine u dužem vremenskom periodu, ali kako godine prolaze, rastuće UV zračenje zahteva veće faktore. Čak i da se zaštitite, nemojte provoditi na suncu previše vremena, sunčajte se samo ujutru i u kasno poslepodne", kaže Jovanović.

Krajem maja u Novom Sadu u centru grada organizovani su besplatni pregledi mladeža. Organizatori kažu da je 4.470 građana prošlo preglede, što je odličan rezultat, ali je nažalost na taj način otkriveno 255 sumnjivih slučajeva.

Melanom postaje veoma često maligno oboljenje, ali je izlečivo ukoliko se otkrije na vreme. Dermatolozi kažu da je ova bolest u 99 odsto slučajeva izlečiv kada na vreme odemo lekaru.

P.K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sunčanje postaje veoma rizična zabava

Svetska zdravstvena organizacija predstavila je novu aplikaciju na pametnim telefonima koja beleži informacije o nivou ultraljubičastog (UV) zračenja i upozorava…

.

Na sunce uz oprez

Odavno nije tajna da je prevencija najbolja zaštita, a tekuća godina nas je više puta podsetila i uverila u tu…

.

UV zračenje opasnije u mlađem uzrastu

"Hronični efekti sunčanja 'dolaze na naplatu' posle više decenija izlaganja suncu", rekla je za naš radio dermatovenerolog, doktorka Tatjana Roš.…

.

Dobra ishrana može da zaštiti od Sunca

Sezona letovanja je počela i mnogi se za Sunce pogrešno pripremaju - u solarijumu. S druge strane, sunčanje, loša ishrana…

.

UV zračenje opasnije u mlađem uzrastu

"Hronični efekti sunčanja 'dolaze na naplatu' posle više decenija izlaganja suncu", rekla je za naš radio dermatovenerolog, doktorka Tatjana Roš.…

.

Otvorene prijave za Regionalnu školu kvalitetnog novinarstva

Portal Oštro poziva sve zainteresovane da se prijave za Regionalnu školu kvalitetnog novinarstva "Od ideje za priču do vizualizacije sadržaja" koja…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo