...
TRENUTNO16:00 - 17:00IN teen

Društvo / Zdravlje

Dobra ishrana može da zaštiti od Sunca

23.06.2015.

Sezona letovanja je počela i mnogi se za Sunce pogrešno pripremaju - u solarijumu. S druge strane, sunčanje, loša ishrana i nekvalitetna voda na letovanjima dovode do lošeg tena i crevnih infekcija. Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine upozoravaju građane da obrate više pažnje na ličnu higijenu i pijaću vodu, dok autorka bloga o ishrani "Vitki gurman" Maja Petrović kaže da su semenke i povrće bitan faktor u zaštiti od Sunca, ali i za lepši i zdraviji ten.

.

Letovanje najčešće podrazumeva ispijanje hladnih koktela na plaži, crveneći pod jarkim Suncem. Mladi uglavnom ne obraćaju pažnju na kockice leda u soku, ili krofne i mekike na plaži. Zbog ovakvih nemarnosti, letovanje se može pretvoriti u borbu sa crevnim infkecijama i dijarejom. Specijalista epidemiolog Svetlana Ivić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da zaboravljamo na ličnu higijenu na putu, a da bi mladi pre svega trebalo da obrate pažnju na vodu koju piju.

"Što se tiče putovanja i boravka na otvorenom, generalan savet je da se koristi voda za piće koja je proverena. Nažalost, to je flaširana voda u sučaju strane zemlje u kojoj ne znamo kakav je njen kvalitet“, kaže doktorka Ivić i dodaje:

"Kockice leda su ključne i one bi trebalo da se izbegavaju jer ne možemo da znamo od kakve vode se prave, a sigurno je da neće biti od flaširane."

Pored toga, doktorka Ivić napominje da je važno obratiti pažnju i na hranu, a koja bi trebala dobro da se skuva.

"Trovanja hranom su takođe prisutna ukoliko se desi da hrana nije dovoljno dobro pripremljena i sačuvana", podseća ona.

Blogerka Maja Petrović kaže da su mladi poprilično opušteni na moru, a da najčešće misle da će im sunčanje rešiti sve probleme sa licem. Nažalost, preterano sunčanje i brza hrana sa plaže samo podstiču loše procese u telu i ugrožavaju imunitet, zbog čega ne čudi pojava bolesti.  

"Umesto grickalica, a u okviru omladinskih džepova, uzmite u obzir kikiriki, bademe, semenke, šargarepe ili paprike", predlaže Petrović.

Iako se čini da je izbor za omladinski džep na letovanjima ograničen, Vitki gurman preporučuje i lako dostupnu hranu, kao što je ohlađeni zeleni čaj, jaja i povrće za doručak.

"Što se ostale hrane tiče, pečene girice mogu doći u obzir, ali uz salatu sa puno maslinovog ulja. To je dobro zbog omega 3 masnih kiselina. Preporučila bih i do dve čaše crvenog vina. Pored toga, zdrave grickalice prirodan su saveznik u zaštiti od Sunce", dodaje ona.

Sagovornica kaže da hrana može da doprinese zaštiti od sunca, naročito ona koja ima beta karoten i vitamin A. Moramo obratiti pažnju i koje kreme koristimo, jer preterana upotreba takođe nije zdrava. Poznato je da zbog toga Zapadno društvo pati od nedostatka vitamina D, zbog čega je bitno kako se hranimo i koliko se sunčamo.

Ukoliko dođe do infekcija ili posledica loše ishrane, ono što se preporučuje kao adekvatna hrana su kuvani krompir, pirinač i slane tečnosti.

Nataša Šaru

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Lak način ka praćenju kalorija

Motivacija je ključ kada želimo da počnemo da se bavimo nekom sportskom aktivnošću i da se hranimo zdravo. Ako vam…

.

Da li se stvarno hraniš zdravo?

Mnoge namirnice, poput proteinskih pločica ili smrznute hrane, maskirane su kao zdrava hrana iako zapravo nisu. Zbog toga smo pronašli aplikaciju…

.

Da li se hraniš zdravo?

Ishrana tokom studiranja često nije nešto čime bismo se mogli pohvaliti. Među svim tim kolokvijumima, ispitima, seminarskim radovima i izlascima,…

.

Isplaniraj svoje obroke

Tokom praznika jedemo sve, svuda i stalno i to je ok, jer praznici su vreme kada treba dati sebi oduška…

.

Veštački burger budućnost ishrane?

Neki tvrde da još uvek nema dokaza da je proces proizvodnje mesa u laboratorijama održiv, dok se drugi bave problemom…

.

Dobar plan kao glavna stavka pri ostvarenju ciljeva

Kada postavljamo dugoročne ciljeve, potrebno je da nas određeni plan motiviše da ga ostvarimo. Ako vam je potrebno da se…

  • 14:00 Bluegrass
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju
  • 18:00 Za i protiv

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo