...
TRENUTNO12:00 - 13:20Leto na O radiju

Društvo / Zdravlje

Dobra ishrana može da zaštiti od Sunca

23.06.2015.

Sezona letovanja je počela i mnogi se za Sunce pogrešno pripremaju - u solarijumu. S druge strane, sunčanje, loša ishrana i nekvalitetna voda na letovanjima dovode do lošeg tena i crevnih infekcija. Iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine upozoravaju građane da obrate više pažnje na ličnu higijenu i pijaću vodu, dok autorka bloga o ishrani "Vitki gurman" Maja Petrović kaže da su semenke i povrće bitan faktor u zaštiti od Sunca, ali i za lepši i zdraviji ten.

.

Letovanje najčešće podrazumeva ispijanje hladnih koktela na plaži, crveneći pod jarkim Suncem. Mladi uglavnom ne obraćaju pažnju na kockice leda u soku, ili krofne i mekike na plaži. Zbog ovakvih nemarnosti, letovanje se može pretvoriti u borbu sa crevnim infkecijama i dijarejom. Specijalista epidemiolog Svetlana Ivić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine kaže da zaboravljamo na ličnu higijenu na putu, a da bi mladi pre svega trebalo da obrate pažnju na vodu koju piju.

"Što se tiče putovanja i boravka na otvorenom, generalan savet je da se koristi voda za piće koja je proverena. Nažalost, to je flaširana voda u sučaju strane zemlje u kojoj ne znamo kakav je njen kvalitet“, kaže doktorka Ivić i dodaje:

"Kockice leda su ključne i one bi trebalo da se izbegavaju jer ne možemo da znamo od kakve vode se prave, a sigurno je da neće biti od flaširane."

Pored toga, doktorka Ivić napominje da je važno obratiti pažnju i na hranu, a koja bi trebala dobro da se skuva.

"Trovanja hranom su takođe prisutna ukoliko se desi da hrana nije dovoljno dobro pripremljena i sačuvana", podseća ona.

Blogerka Maja Petrović kaže da su mladi poprilično opušteni na moru, a da najčešće misle da će im sunčanje rešiti sve probleme sa licem. Nažalost, preterano sunčanje i brza hrana sa plaže samo podstiču loše procese u telu i ugrožavaju imunitet, zbog čega ne čudi pojava bolesti.  

"Umesto grickalica, a u okviru omladinskih džepova, uzmite u obzir kikiriki, bademe, semenke, šargarepe ili paprike", predlaže Petrović.

Iako se čini da je izbor za omladinski džep na letovanjima ograničen, Vitki gurman preporučuje i lako dostupnu hranu, kao što je ohlađeni zeleni čaj, jaja i povrće za doručak.

"Što se ostale hrane tiče, pečene girice mogu doći u obzir, ali uz salatu sa puno maslinovog ulja. To je dobro zbog omega 3 masnih kiselina. Preporučila bih i do dve čaše crvenog vina. Pored toga, zdrave grickalice prirodan su saveznik u zaštiti od Sunce", dodaje ona.

Sagovornica kaže da hrana može da doprinese zaštiti od sunca, naročito ona koja ima beta karoten i vitamin A. Moramo obratiti pažnju i koje kreme koristimo, jer preterana upotreba takođe nije zdrava. Poznato je da zbog toga Zapadno društvo pati od nedostatka vitamina D, zbog čega je bitno kako se hranimo i koliko se sunčamo.

Ukoliko dođe do infekcija ili posledica loše ishrane, ono što se preporučuje kao adekvatna hrana su kuvani krompir, pirinač i slane tečnosti.

Nataša Šaru

 

 

 

Možda te još zanima:

.

Restriktivne internet dijete ugrožavaju zdravlje

Držanje dijete nije nova stvar. Sa pojavom interneta, navodno, nikada nije bilo lakše smršati nekoliko kilograma. Većina tih predloženih ishrana…

.

Kolači bez šećera postoje!

Da li možete da zamislite ukusan kolač bez šećera i brašna? Gotovo je nezamislivo. Ukoliko vam kažemo da takve poslastice…

.

Koliko su popularne dijete zdrave?

U poslednje vreme veoma je popularno držati dijete. Često se može čuti kako je neko na hrono ishrani, na dijeti…

.

Prebroj kalorije

Ukoliko želite da saznate koliko kalorija ima vaša porcija za ručak, ovo je aplikacija za vas.

.

Lak način ka praćenju kalorija

Motivacija je ključ kada želimo da počnemo da se bavimo nekom sportskom aktivnošću i da se hranimo zdravo. Ako vam…

.

Da li se stvarno hraniš zdravo?

Mnoge namirnice, poput proteinskih pločica ili smrznute hrane, maskirane su kao zdrava hrana iako zapravo nisu. Zbog toga smo pronašli aplikaciju…

  • 11:00 Leto na O radiju
  • 11:40 O tome se priča
  • 12:00 Leto na O radiju
  • 13:20 Gost O radija
  • 14:00 Danube Streamwaves

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo