...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Društvo / Zdravlje

"Moj debeli drug" podiže svest o anoreksiji

10.05.2022.

Smatra se da u Evropi više od 12 miliona devojaka boluje od anoreksije. Poslednje podatke koje imamo za Srbiju su iz 2017. godine, kada se procenjivalo da je obolelo preko 10.000 devojaka uzrasta od 14 do 25 godina. Na RTV-u je ovih dana počelo snimanje radio drame koja govori upravo o ovom problemu. U pitanju je "Moj debeli drug", scenaristkinje Divne Stojanov.

.

Drama priča o usamljenoj srednjoškolki Nađi, juniorskoj prvakinji u bacanju kugle, koja mršavi i oboleva od anoreksije. Zbog toga postaje sve popularnija u razredu, ali sve lošija u školi i sportu i sve više narušava svoje zdravlje. Divna kaže da se ne zavarava da će ova radio drama dovesti do izlečenja osoba sa poremećajem u ishrani, ali se nada da će pomoći mladima da se osećaju manje usamljeno.

"Za to su potrebni lekari i psiholozi, ali, volela bih da se mladi, koji je budi slušali, osećaju manje usamljeno. Da znaju da postoje drugi koji su prošli kroz isto ili slično, da to što misle i osećaju nije strašno i nije večno. U idealnom slučaju, možda im radio drama ponudi potencijalna rešenja njihovih problema. Recimo da razgovaraju sa roditeljima ili stručnim licima i da ne bi trebalo da osećaju sramotu zbog onoga što im se dešava", poručuje Divna.

Kako kaže Divna, za radio formu se odlučila jer ne zahteva veliku količinu novca, kao što je to slučaj sa pozorišnim ili filmskim produkcijama.

"Sa druge strane, radio drama se, osim na radiju, plasira i na internetu, zbog čega može doći do šire publike. Ovo je, takođe, jedan od razloga zašto mi se sviđa forma radio drame, jer dovodi do decentralizacije kulture. Prosto, ovaj medij je pristupačan i za mesta koja nisu centri kulture. Priča koju želim da ispričam o srednjoškolki oboleloj od anoreksije i bulimije najbolje i može da se ispriča kroz ovaj medij, jer u samoj priči postoji veliki protok vremena, gde kilaža protagonistkinje izuzetno varira. Mislim da bi uverljivost toga bilo teško postići u vizuelnom mediju", kaže Divna.

 mojdebelidrug3 png

Divna Stojanov u razgovoru sa glumcem Stefanom Ostojićem

Ulogu glavne junakinje Nađe tumači Isidora Vlček. Ona je kao studentkinja na Akademiji umetnosti igrala u nekoliko radio drama i naglašava da je takav vid izražavanja vrlo izazovan za glumce.

"Baš zato što smo mi navikli da koristimo i svoje telo pored glasa, a ovde je u pitanju samo glas i ti glasom treba da dočaraš sve ono za šta inače koristiš više kanala komunikacije", ističe Isidora.

Isidora dodaje i da je bavljenje ovakvim društvenim temama prekopotrebno ovom svetu, jer se o njima ćuti ili ne govori dovoljno.

"Kakav god problem imali, bili mlađi ili stariji članovi ovog društva, u svakom slučaju postoji pomoć. Postoji sigurno neko ko se u ovom trenutku života suočava sa istim problemom i izazovom. Kada pričamo o stvarima koje nas muče sa drugim ljudima, možemo da dobijemo savet i pomoć. Možemo jedni drugima da pomognemo na različite načine. Zbog toga bih rekla razgovarajte. Ljudi, dečaci, devojčice, mladi, stari, razgovarajte. Ne o tome kako je toplo i kako se vreme menja, nego o tome šta me muči i da li možeš da mi pomogneš", naglašava Isidora.

Mladi sa kojima smo razgovarali smatraju da su teme o mentalnom zdravlju izuzetno bitne i da bi slušali radio drame koje se time bave.

"Mislim da je jako važno da se takve teme obrađuju. Primećujem da su u poslednje vreme malo više zastupljene, kako generalno teme anksioznosti, tako i teme koje su povezane sa ishranom ili drugim stvarima. Isto tako mislim da je bitno podizati svest o tome. Sve ono što vidimo na društvenim mrežama, o tome kako idealno telo izgleda, zapravo nije baš tako i sasvim je u redu imati neku manu. Svi smo isti u tom smislu."

"Smatram da su ovo vrlo bitne teme o kojima se malo govori. Vidim po generaciji svoje mlađe sestre i nekim mladima sa kojima radim, da su to teme o kojima oni vrlo malo znaju. Nemaju pojma koliko problematično odrastanje može da postane zbog takvih problema, pogotovo u tom dobu."

"Teme o anksioznosti i brige o mentalnom zdravlju treba da budu uključene, kako u medijima, tako i u obrazovanju. Pogotovo u tinejdžerskom dobu kada ste anksiozni. Ako ne znate ništa o tome, nećete ni prepoznati to kod sebe. Kada bi se učilo više o tome, kada bi se to na neki način normalizovalo, mislim da bi svi mnogo više brinuli o svom mentalnom zdravlju. Pogotovo kada je reč o terapiji, koja je, koliko god da napredujemo kao društvo, i dalje tabu. Tako da treba da se prave emisije o tome."

 mojdebelidrug2 png

Divna ističe da postoje i planovi za budućnost kada je u pitanju "Moj debeli drug", a to su prijave na različite festivale radio drama.

"Moja ideja, čija realizacija zavisi i od produkcijskih uslova, a ne samo od mene, jeste da se ova priča razvije u serijal od više epizoda koje bi pratile ove junake. Pored glavne junakinje Nađe, tu su i drugi likovi iz njenog odeljenja koji imaju druge tinejdžerske probleme. Volela bih da se u narednim epizodama, pored poremećaja u ishrani, bavim i temama reproduktivnog zdravlja", kaže Divna.

Pored Isidore Vlček, uloge tumače i Aleksandar Sarapa, Emilija Milosavljević, Aleksa Jovčić, Milica Šećerov, Jelena Galović, Stefan Ostojić, Marija Medenica i Nenad Pećinar. Rediteljka radio drame je Milica Stojanov, a produkcija dramsko-igrani program RTV-a.

O radio drami "Moj debeli drug" govorili smo u poslednjem izdanju emisije Pop up:

S. Rudakijević 

Foto: Oradio

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Glasajte za radio dramu RTV na međunarodnom festivalu

Radio-drama Radio Novog Sada "Dragi moj lažljivče" u režiji Tibora Vajde predstavljaće Radio-televiziju Vojvodine na Festivalu radio-drama Ujedinjenog Kraljevstva koji…

.

Gluma mi je pomogla da se oslobodim strahova

Muzika i gluma su dve, može se reći, komplementane umetnosti. Znamo puno glumaca koji imaju sluha ili pevača koji su…

.

Koje filmove i serije je zaustavio štrajk glumaca i pisaca?

Brojne filmske i televizijske produkcije, poput Marvelovog rimejka "Blade" i Netfliksove serije "Stranger Things", već su obustavljene zbog štrajka scenarista,…

.

U Srbiji ima mnogo toga što vredi čuvati

Kada razmišljamo o Srbiji, uz sve probleme koje ova naša balkanska zemlja ima, nemoguće je ne pomisliti i na one…

.

"Šekspir festival" pruža šansu mladim autorima

Ovogodišnji "Šekspir festival" počinje 29. juna u Vili "Stanković" u blizini Sremskih Karlovaca. U okviru ovog, desetog po redu izdanja…

.

Majkl Daglas će dobiti počasnu Zlatnu palmu u Kanu

Holivudski glumac Majkl Daglas ovog meseca će dobiti priznanje Filmskog festivala u Kanu - počasnu Zlatnu palmu.

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo