...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

Začarani krug prokrastinacije

09.04.2024.

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da su posledice ozbiljne, izbegavanje negativnih osećanja u datom momentu ostavlja utisak kao da će obaveze sutra nestati. 

.

”Najviše odlažem kada mi se sve nagomila. Faks, ispiti, pa veš, pa spremaj. I tako u suštini dočekam da mi se nagomila najviše na svetu i onda odlažem”, priča za O radio studentkinja Lucija Zakarija. 

Ona dodaje da je često ovakvo ponašanje pripisivala isključivo lenjosti, ali kroz psihoterapiju je otkrila da je u pitanju perfekcionizam. Nekad i pored konstantnog odlaganja, obaveze uspe da ispuni, što opet vodi u začarani krug.

LucijaZakarija

Foto: Lucija Zakarija, lična arhiva

“Nije dolazilo do nekih velikih posledica, bar u mom slučaju, što i jeste najveći problem, jer upravo zbog toga što ja znam da mogu da se izvučem, nastavljam to da radim. Najveća posledica je stres koji doživim, kad vidim koliko stvari mi se nagomilalo”, kaže Lucija.

Sa druge strane indeks studenta Energetike, elektronike i telekomunikacija Nikole Danilovića je snosio posledice njegovog odlaganja. 

“Bilo je perioda kada odlažem svoje obaveze i kada pokušam da stignem da položim dva predmeta za sedam dana, desi se da padnem jedan ili oba u najgorem slučaju i mislim da je to najveća posledica” priča Nikola za O radio. On je svestan perioda kada je prokrastinacija u njegovom životu prisutnija, a to je kada se približi ispitni rok.

NikolaDanilovic

Foto: Nikola Danilović, lična arhiva

“Jedan od najosnovnijih uzroka prokrastinacije je prirodna tedencija svakog čoveka da izbegne neprijatnost koju bi doživeo u trenutku kada izvodi tu aktivnost koju odlaže. Još jedan uzrok je loše postavljanje prioriteta i loše upravljanje vremenom. Pored toga uzrok može biti i unutrašnji konflikt”, objašnjava psihološkinja Aleksandra Ovuka i dodaje da “u eri društvenih mreža postoje očekivanja da smo stalno dostupni i da bi trebalo da smo uvek u toku sa najnovijim informacijama.” 

Sa tim se slaže i Lucija koja kaže da je sve zanimljivije i hitnije od samih zadataka kada je rok iza ugla.

“Uzmem da čistim stan, manično gledam TikTok ili čitam knjigu. Sve radim samo da izbegnem tu obavezu koju odlažem i stalno sam pod stresom”

Najbitnije je da se otkrije uzrok prokrastinacije i da se postepeno radi na njegovom otklanjanju. “Bitno je da osoba preuzme odgovornost i da prione na rešavanje svog problema, bez da donosi neki moralni sud o njemu”, kaže Ovuka.

Iako deluje da rokova uvek ima, ne bi trebalo odlagati obaveze. Vremenom ih je sve više i sve se teže ispunjavaju, a period prokrastinacije postaje sve naporniji za mentalno zdravlje. 

Teodora Oreščanin

Foto: Canva

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Sedam stvari koje možeš da radiš dok prokrastiniraš

Znaš li ko su neopevani heroji? Ljudi koji zaista ustanu ujutro i odu na trčanje. Oni koji se jave kad…

.

Ta prljava reč: prokrastinacija

Prokrastinacija je ponašanje koje karakteriše odlaganje obaveza za kasnije. Počinje onom blagom, da kažemo uobičajenom, kada nalazimo razne izgovore da…

.

Prokrastinacija u vreme korone

Radni sto vam je kuhinjski pult, a kafe pauza je okret do šporeta ili frižidera. Zvuči poznato? Ako su od…

.

Kako izbeći odlaganje obaveza

Radionica za srednjoškolce i studente "Sve što možeš danas, ostavi za sutra" biće održana u četvrtak 24. maja u 19…

.

Procatinator za lepše dane na internetu

Ukoliko volite da prokrastinirate, ovaj put vam nećemo pomoći da se rešite te navike, već ćemo vam pokazati sajt uz…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Radio Gruvanje
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo