...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Za vršnjačko nasilje odgovorni i roditelji i škole i institucije

30.09.2019.

Poslednja istraživanja pokazuju da skoro polovina učenika trpi vršnjačko nasilje u školama, a svaki peti učenik je žrtva ismevanja. Iz medija svakodnevno saznajemo za nove slučajeve, a nasilnici ili posmatrači vrlo često snimaju jezive scene maltretiranja i postavljaju na društvene mreže. Jedno takvo istraživanje nedavno je predstavljeno i na tribini "Vršnjačko nasilje", koju su organizovali Centar Krug i Institut za moderno obrazovanje.

.

Foto: youaremom.com

Poslednji slučaj vršnjačkog nasilja zabeležen je u Novom Kneževcu, gde četvorica vršnjaka, od kojih su dvojica maloletni, jednog mladića pretukli na smrt. Pedagog Dijana Obradović kaže da se nasilje retko prijavljuje jer deca uglavnom nemaju poverenja u odrasle osobe.

"Bitno je da reagujemo čim se nasilje prijavi, da bi ostala deca videla da će dobiti adekvatnu pomoć. Saradnja sa roditeljima je takođe jako bitna, kao i edukacija dece o nenasilnom ponašanju. Bilo bi poželjno i da profesori i obezbeđenje uvek budu prisutni na odmorima", rekla je Dijana.

tuca devojcica jpg

Tuča devojčica u srednjoj školi u Barajevu (Youtube print screen)

Javnost je uznemirio i snimak nasilja u kome dve učenice škole u Barajevu maltretiraju svoju vršnjakinju, a u isto vreme izašao je i snimak tuče dečaka u Velikoj Moštanici. Sociolog Dragana Livopoljac tvrdi da najveću odgovornost za nasilje snose roditelji, ali i mediji kojima su deca izložena, kao i da celo društvo treba da učestvuje u rešavanju ovog problema.

"Većina roditelja krivi školu, ali su oni ti koji treba da vaspitavaju svoju decu. Odgovorni su i mediji, u kojima se neretko nalaze nasilje i verbalne uvrede. Pravila u školama treba pooštriti i raditi na tome da deca shvate koliko je važno da prijave nasilje. U rešavanju ovog problema treba da učestvuju svi - i roditelji i škola i institucije, a počinioci treba da snose odgovarajuće kazne", kaže naša sagovornica.

tuca u skoli jpg

Tuča u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi u Aranđelovcu (Youtube print screen)

Učenici srednje škole "Mileva Marić Ajnštajn" sa kojima smo razgovarali, uglavnom su saglasni s time da nasilje treba da se prijavi, a da oni mogu da pomognu tako što će nasilje sprečiti, a ne posmatrati. Smatraju takođe i da tim problemom ne treba da se bave oni, već država.

Ministarstvo prosvete uvelo je sistemske zakone koji utiču na smanjenje diskriminacije i zaštitu od nasilja, a protiv dece starije od 14 godina može se voditi krivični postupak. Obrazovne ustanove imaju obavezu da osiguraju obrazovanje i bezbedno okruženje za sve učenike, kao i da podstiču nenasilno ponašanje.

Marina Šupica

Možda te još zanima:

.

Onlajn nasilje je svakodnevna pojava

Širenje glasina i etiketiranje već dosta dugo su neugodan i izazovan aspekt života maltene svake mlade osobe, a sveprisutnost pametnih…

.

U rešavanje vršnjačkog nasilja treba da budu uključeni svi

Nedavno održani Brave new media forum u Beogradu obeležili su i paneli na temu vršnjačkog nasilja, kako u stvarnom, tako i…

.

Neuključivanje roditelja i struke najveća mana Pravilnika

Pravilnik o obavljanju društveno korisnog rada za učenike sklone kršenju pravila, koji je usvojilo Ministarstvo prosvete, ima i dobrih, ali…

.

Prevencija nasilja je značajnija od kazni za nasilnike

Pravilnik o obavljanju društveno-korisnog, odnosno humanitarnog rada, koji se od 15. septembra primenjuje u osnovnim i srednjim školama u Srbiji…

.

Youtube rant kao oblik vršnjačkog nasilja

Istraživači sa Univerziteta u Pitsburgu krajem 2017. ispitali su blizu dve hiljade korisnika društvenih mreža o njihovim navikama i raspoloženju…

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo